dieta: w ciąży
unsplash
Damian Witoń - 4 Lutego 2021

Dieta w ciąży. Co jeść, aby wspomóc rozwój dziecka?

Każda kobieta w ciąży powinna odpowiednio dbać o swoją dietę. Aby maksymalnie zwiększyć szanse dziecka na prawidłowy rozwój, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach dotyczących odżywiania i nie tylko

Dieta przyszłej mamy jest niezwykle ważna dla dziecka, które rozwija się w jej brzuchu. Dbając o swój jadłospis, możemy zrobić dla niego bardzo wiele dobrego. Doradzamy, na co zwrócić uwagę przy komponowaniu menu.

Dieta przyszłej mamy. Nie powinno w niej zabraknąć kilku kluczowych elementów

Kobieta w trakcie ciąży powinna dbać o swoją dietę w szczególny sposób. Nie zawsze bowiem, to co jest wystarczające dla niej samej, pokrywa się z potrzebami dziecka. Specjaliści zalecają, aby dieta przyszłych mam była uzupełniona o kilka podstawowych elementów.

Pierwszym z nich jest kwas foliowy. Niedobór tego składnika może powodować wady cewy nerwowej u płodu. Kluczowy jest szczególnie na pierwszych etapach ciąży. Przez pierwsze 12 tygodni zalecane jest przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego na dobę.

Pogodynka była właśnie na wizji przed milionami widzów. Nagle dołączył do niej mały synek, mama zareagowała wspaniale [WIDEO]Pogodynka była właśnie na wizji przed milionami widzów. Nagle dołączył do niej mały synek, mama zareagowała wspaniale [WIDEO]Czytaj dalej

Bardzo ważny dla rozwoju dziecka jest też jod. Kobietom w ciąży zaleca się przyjmowanie 150-200 μg na dobę. Nie bez znaczenia są też kwasy DHA. Zalecane jest przyjmowanie od 400 do 600mg na dzień.

Kobiety w ciąży powinny układać swój jadłospis w sposób zróżnicowany i zrównoważony. Najlepiej oprzeć go o produkty zbożowe, warzywa, owoce, mięso, jaja i tłuszcze roślinne. Bardzo ważne, aby produkty pochodziły ze sprawdzonych źródeł.

Do prawidłowego rozwoju kości dziecka niezbędny jest wapń. Najlepszym jego źródłem jest nabiał. Kobiety w ciąży powinny zatem sięgać po produkty mleczne.

Nie możemy również nie wspomnieć o tym, że w ciąży absolutnie nie powinno się spożywać alkoholu oraz palić papierosów. Alkohol negatywnie wpływa na rozwój płodu i może przyczyniać się do powstania poważnych wad, z którymi nasze dziecko będzie musiało zmagać się całe życie.

Palenie również może prowadzić do powstania poważnych wad rozwojowych oraz znacznie zwiększa ryzyko poronienia. Oprócz alkoholu i papierosów kobiety w ciąży nie powinny również jeść surowego mięsa i surowych jaj. Niektórzy dietetycy odradzają także spożywanie serów pleśniowych.

Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:

Źródło: parenting.pl

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj portalparentingowy.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News