pierogi
Retro.pewex.pl
Jessika Piechocka - 22 Listopada 2020

Pomagaliście mamie lub babci wycinać pierogi szklanką?

Jak zrobić idealne pierogi? To nic trudnego. Już od najmłodszych lat mama i babcia przekazały nam najlepszą metodę na wycinanie idealnych pierogów.

Smaczne, kojarzące się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia - pierogi. Chyba wszyscy kojarzymy ich przygotowanie, kiedy to mama lub babcia wkładały całe serce, aby zrobić jak najlepsze danie, a do idealnego kształtu wystarczyła zaledwie szklanka.

Danie z dzieciństwa - pierogi

Pierogi nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem. Ich smak, różnorodne nadzienie i wspólna zabawa przy lepieniu, to wspomnienie każdego dorosłego z czasów dzieciństwa.

Do przygotowania pysznego dania potrzebujemy zaledwie kilku produktów: mąkę, masło, jajko, sól, wodę i nadzienie, na które mamy ochotę.

W czym tkwi sekret idealnych pierogów? Odpowiedź możemy znaleźć w naszych wspomnieniach. Pamiętacie jak wasza mama lub babcia przygotowywały danie? Co sprawiało, że były one idealnie równe?

Do wycinania idealnych kółeczek zarówno mama jak i babcia używały zapewne szklanki. Kiedy już mamy gotowe ciastko, dzielimy je na dwie części i wałkujemy każdą z nich tak, aby powstał cieniutki placek. Następnie szklanką wykrawamy kółka. Wkładamy w środek farsz, gotujemy i pierogi gotowe.

Wspomnie pierogów i innych smaków dzieciństwa możemy przypomnieć sobie również na Retro.pewex, gdzie jedna z obserwatorek opisała w komentarzu swoje wspomnienia związane z pierogami.

"U nas nie wykrawało się pierogów szklanką, tylko ciasto kroiło w kwadraciki. Pierogu wychodziły trójkątne, a nie półokrągłe, a największym plusem było to, że nie zostawały żadne "odpady" które trzeba było znowu miesić, wałkować i kroić" - napisała obserwatorka.

Źródło: Retro.pewex.pl

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj portalparentingowy.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News