Quiz
Gotowanie
Jak dobrze znasz się na gotowaniu? Rozpoznaj potrawy naszych babek
Fot. Canva
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Wszyscy wiemy, że babcia gotowała najlepiej. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości, ale czy pamiętasz, co serwowała na co dzień? Wielu potraw naszych babć już dziś się nie jada, a szkoda, bo kuchnia z PRL była ekonomiczna i kreatywna.
Sprawdź, czy rozpoznasz te dania i koniecznie daj nam znać w komentarzu na Facebooku, które z nich było Twoim ulubionym.
Brakująca odpowiedź
1/10
Jaka zupa jest na zdjęciu poniżej?
Fot. Wikipedia Commons
zalewajka
czernina
Brakująca odpowiedź
2/10
Kluski ziemniaczane, zwane szarymi można było jeść ze skwarkami i twarogiem albo...
Fot. Mat. własne
bryzgane
ciapciane
Brakująca odpowiedź
3/10
"Polski kawior" - babcia powiedziałaby tak o...
Fot. Canva
kaszance
kaszy mannej
Brakująca odpowiedź
4/10
Kiedy babcia miała chęć na coś słodkiego, ucierała żółtka z cukrem, ten deser to...
fot. Flickr
omlet
kogiel-mogiel
Brakująca odpowiedź
5/10
Gry w sklepie nie było mięsa, babcia robiła kotlety z...
Fot. Canva
grzybów
mortadeli
Brakująca odpowiedź
6/10
Fasola gotowana z kiełbasą i koncentratem pomidorowym to...
Fot. Canva
fasolka po bretońsku
Fasolka po brytyjsku
Brakująca odpowiedź
7/10
Przed zjedzeniem polewano je octem, danie na zdjęciu to...
Fot. Canva
zimne świnki
zimne nóżki
Brakująca odpowiedź
8/10
Tatara babcia nigdy nie zrobiłaby z mięsa...
Fot. Canva
sarny
wieprzowego
Brakująca odpowiedź
9/10
Pieczeń na zdjęciu to...
Fot. Canva
pieczeń rzymska
pieczeń francuska
Brakująca odpowiedź
10/10
Gdy w domu było za mało jajek na jajecznicę, babcia mieszała je z mąką i smażyła...
Fot. Canva
psiochę
kociochę
Twój wynik: