Quiz
Gotowanie
Tymi potrawami 11 listopada pachniał każdy dom. Rozpoznajesz je?
Fot. Shutterstock
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Święto Niepodległości to wyjątkowy dzień dla Polaków. 11 listopada 1918 r. po 123 latach zaborów, niewoli naznaczonej walką, cierpieniem i wysiłkiem wielu pokoleń, nasz kraj w końcu odzyskał suwerenność. Nie ma chyba lepszego powodu do świętowania.
A jeśli świętować to także kulinarnie. Podobnie jak Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, także Święto Niepodległości ma swoje tradycyjne potrawy. Potrafisz je przyrządzić?
Brakująca odpowiedź
1/10
Rogale Świętomarcińskie to najpopularniejszy przysmak związany z 11 listopada. Z jakim miastem tradycyjnie są związane?
Fot. YouTube/Kuchnia Haneczki
z Warszawą
z Poznaniem
z Olsztynem
Brakująca odpowiedź
2/10
Inną słodkością przygotowywaną z okazji Święta Niepodległości są bułeczki cynamonowe. Kto je rozsławił?
Fot. Pixabay/titopasini
Marszałek Józef Piłsudski
Św. Marcin
Roman Dmowski
Brakująca odpowiedź
3/10
W Święto Niepodległości tradycyjnie podaje się tę zupę, ze względu na jej kolory. Poznajesz, co jest na zdjęciu?
Fot. Shutterstock
barszcz czerwony z ziemniakami
barszcz ukraiński
pomidorowa
Brakująca odpowiedź
4/10
Drugą nieodzowną, z powodu koloru, zupą w tym dniu jest:
Fot. commons.wikimedia.org/Kagor
zalewajka
barszcz biały
zupa porowa
Brakująca odpowiedź
5/10
Podstawę dania głównego w dniu Święta Niepodległości stanowi:
Fot. Pixabay/dickyjordan
jagnięcina
gęsina
pieczony indyk
Brakująca odpowiedź
6/10
"Na świętego Marcina najlepsza jest gęsina”. Dlaczego?
Fot. Pexels/Olia Gozha
bo w listopadzie kończy się tucz gęsi
bo św. Marcin pasł gęsi
bo to tłuste mięso, a dawniej wierzono, że o tej porze roku należy gromadzić zapasy na zimę
Brakująca odpowiedź
7/10
Czym są "gęsie pipki”?
Fot. YouTube/Lubię Kujawsko-Pomorskie
to nadziewane kloaki tych ptaków
to faszerowane gęsie szyje
to pieczone nogi gęsi
Brakująca odpowiedź
8/10
W wielu domach w to święto nie może zabraknąć śledzia. Ale w jakiej odsłonie to śledź?
Fot. YouTube/Chef's Gear Polska
śledź po kaszubsku
śledź po żydowsku
śledź w śmietanie
Brakująca odpowiedź
9/10
Nie ma prawdziwie świątecznej uczty bez odrobiny alkoholu. Tradycyjnie 11 listopada pije się:
Fot. Pixabay/PhotoMIX-Company
cydr
koniak
młode wino
Brakująca odpowiedź
10/10
Potrafisz zrobić taką galaretkę? Właśnie z takiej słynęła Maria Dembowska, założycielka salonu patriotycznego. W jakim działał on mieście?
Fot. facebook.com/MAKROPolska
w Poznaniu
w Warszawie
w Zakopanem
Twój wynik: