Quiz
Gotowanie
W galarecie wszystko jest lepsze. Czy rozpoznasz te kultowe potrawy PRL?
Fot. Shutterstock
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Jak zostało Ci mięso z rosołu, jeśli w mięsnym były tylko nóżki, a nie golonka, jeśli ciocia nagle na kawę - uratuje cię galareta. Kiedyś wszystko zalewano przezroczystą masą, by tworzyć finezyjne przystawki. Ba! Nie było i nie ma wesela bez ozorków i nóżek w galarecie. Bo taki smaczek, wchodzi na raz! Sprawdź się w naszym QUIZ-ie.
Brakująca odpowiedź
1/10
To danie przygotowuje się w Wigilię. Jakiej ryby się wtedy używa?
Fot. Canva
dorsza
szczupaka
karpia
Brakująca odpowiedź
2/10
Szynkę w galarecie tradycyjnie na Wielkanoc nadziewa się:
Fot. YouTube/Henia Foks
jajkiem lub serkiem chrzanowym
żółtym serem
pomidorami
Brakująca odpowiedź
3/10
Aby ciasto pianka wyszło naprawdę puszyste galaretkę miesza się z:
Fot. You Tube/RITA creative
mlekiem
śmietaną 36%
maślanką
Brakująca odpowiedź
4/10
Schab przed zalaniem galaretą:
Fot. YouTube/Czas Smakosza
smaży się
gotuje się
zalewa surowy
Brakująca odpowiedź
5/10
Do jajek w galarecie nie podaje się octu. Zamiast tego:
Fot. YouTube/Beata Kolcz
sos tatarski
sok z cytryny
wrzuca się do barszczu
Brakująca odpowiedź
6/10
Do zimnych nóżek oczywiście daje się wieprzowe nóżki, ale często galareta jest uzupełniana:
Fot. Canva
podrobami
mięsem drobiowym
mięsem wołowym
Brakująca odpowiedź
7/10
Sernik z galaretką to najlepszy letni deser. Zwykle daje się do niego galaretkę o smaku:
Fot. YouTube/KuchniaPysznosci
wiśniowym
pomarańczowym
truskawkowym
Brakująca odpowiedź
8/10
Do potraw z galaretką jest tylko jeden właściwy garnisz. Rozpoznajesz tę zieleninę?
Fot. Pixaby
estragon
pietruszka
bazylia
Brakująca odpowiedź
9/10
Do szynki, do jajek, do schabu. Ten sos pasuje niemal do wszystkich dań w galarecie
Fot. Pixaby
sos chrzanowy
ocet
musztarda
Brakująca odpowiedź
10/10
To cudownie wyglądające ciasto to hit czasów PRL. Pamiętasz, jak się nazywa?
Fot. Agata od kuchni/YouTube
marmurek
śmietanowiec
galaretkowiec
Twój wynik: