Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Dziecko > Czy dziecko może jeść codziennie jajka? Wyjaśniamy
Wioleta Piróg
Wioleta Piróg 08.11.2021 01:00

Czy dziecko może jeść codziennie jajka? Wyjaśniamy

jajka
Fot: golibtolibov, canva.com

Był czas, że jajka nie cieszyły się dobrą sławą ze względu na cholesterol, jaki zawierają. Jednak według najnowszych badań nie wpływa on na poziom cholesterolu we krwi człowieka. Jaja są za to źródłem wielu cennych składników, dlatego warto, aby znalazły miejsce w diecie dziecka nawet codziennie!

Podstawą zdrowego żywienia jest spożywanie śniadań przez dzieci. Idealnym produktem na pierwszy posiłek w ciągu dnia są jajka, które wpływają na poprawę jakości diety i zwiększają odczucie sytości po posiłku.

Jajka idealne na śniadanie

Jaja stanowią wartościowe urozmaicenie codziennego jadłospisu dziecka. Ze względu na swój cenny skład są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Zawierają pełnowartościowe białko, cholinę, witaminy: B6, B12, A, D, E, foliany, żelazo, cynk, fosfor, jod oraz karotenoidy takie jak zeaksantyna czy luteina.

Składniki znajdujące się w jajach korzystnie wpływają na funkcjonowanie narządu wzroku, dlatego warto, aby te produkty często gościły na talerzach dzieci i młodzieży, które coraz więcej czasu spędzają przed ekranem komputera czy smartfona. Ponadto badania wykazały również, że jajka zawierają cholinę, składnik odżywczy niezbędny dla właściwego funkcjonowania układu krążenia oraz mózgu.

Dzieci nie powinny zjadać więcej jajek niż 6-7 w tygodniu

Osoby zdrowe, dzieci i młodzież mogą spożywać nawet jedno jajko dziennie. Należy jednak pamiętać, że maluchy w wieku szkolnym nie powinny zjadać więcej niż 6-7 jaj w tygodniu. Z tym że jest to wartość średnia, czyli jeżeli dziecko danego dnia zjadło dwa jajka, to kolejne 4-5 należy odpowiednio podzielić na resztę tygodnia.

Należy zwrócić uwagę także na to, że jajka występują też w formie ukrytej. Zjadamy je w majonezie, plackach, makaronach, ciastach itd. Nic się jednak nie stanie, jeżeli w danym tygodniu zjemy nawet 8 czy 9 jajek. Wystarczy wtedy ograniczyć ich spożycie w następnym tygodniu.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, ncez.pzh.gov.pl, porady.interia.pl

Tagi: jajka