Kanapki na śniadanie, kanapki na kolację? To nudne, nie ma co ukrywać. Każdego wieczora, gdy zbliża się pora kolacji, w niejednym domu rozgrywa się ta sama scenka. Ktoś zagląda do lodówki i wzdycha: "Co tu zjeść?”.Mam idealne rozwiązanie tego problemu. Danie niebanalne, a jednocześnie szybkie do przygotowania i, przede wszystkim, bardzo smaczne. Ucieszy całą rodzinę. W moim domu rządzi już od dłuższego czasu. Spróbujesz?
Chociaż w polskim domu jajecznicę dzieli się głównie na mniej i bardziej ściętą, to na świecie występuje wiele jej rodzajów. Najbardziej znana jest jajecznica angielska, francuska i amerykańska. Niewiele osób wie, że istnieje także jajecznica po rosyjsku. A jej smak przebija wszystkie inne.I chociaż ostatnimi laty nie pałamy sympatią do tej nacji, to musimy przyznać, że przepis na jajecznicę mają obłędny. Kiedy raz spróbujesz jajecznicy po rosyjsku, już nigdy nie zjesz innej. Jej sekret to nie tylko sposób przyrządzania, ale też podawania.
Jajka, szczególnie te kurze, są dostępne w każdym sklepie i często goszczą na naszych talerzach w czasie śniadania. Na obiad panierujemy w nich kotlety, a na kolację zajadamy się naleśnikami, którego składnikiem przepisu są oczywiście jajka. Jemy ich tygodniowo bardzo dużo, ale czy to dobrze. Odpowiadamy, ile jajek można jeść w zależności od wieku.Kiedyś uznawane za winnych wysokiego cholesterolu, teraz obowiązkowy produkt każdej zdrowej diety. Jajka wydają się składnikiem żywienia, bez którego nie da się żyć. Tylko trzeba wiedzieć, ile można ich jeść.
Pisanki są nieodłącznym symbolem świąt Wielkiej Nocy. Zawsze staram się, aby były pięknie kolorowe i zdobiły koszyk wielkanocny, ale i stół, na którym potem je położę. Wybrałam sposób kolorowania, który zajmuje tylko chwilkę i oszczędza mi bałaganu w kuchni. Pisanki maluję w kubkach.
Marmurkowe jajka robi się banalnie prosto, a nie ma osoby, która zasiadając z nami do wielkanocnego stołu, nie zapytałaby, jak je wyczarowałam. Przepis na kolorowe jaja na twardo jest naprawdę łatwy, a same jajka nadają się do jedzenia. Zrobicie je nawet w wielkanocny poranek.
Szukasz prostego i efektownego pomysłu na dekorację wielkanocnego stołu? Proszę bardzo! Te słodkie króliczki zrobisz z ugotowanego jajka w kilka chwil. Będą ciekawą dekoracją talerzy twoich gości, a co najważniejsze — można je zjeść.Do zrobienia dekoracji potrzebujesz tylko ugotowanego jajka i ziarenek pieprzu, jeśli chcesz, żeby zwierzątko miało oczy i nosek. Jajeczne króliczki to także świetny pomysł na świąteczne zadanie dla twojego dziecka, bo ich wykonanie jest naprawdę dziecinnie proste.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wszystkie przepyszne potrawy. Żurek, babka, biała kiełbaska i oczywiście jajka. W każdej postaci.Jajka są bogate w białko i składniki odżywcze. Są idealnym elementem śniadania, nawet, a może zwłaszcza, dla osób na diecie. W Wielkanoc zjadamy ich znacznie więcej niż na co dzień. Z lekkimi wyrzutami sumienia, bo podobno nie powinno się jeść ich zbyt często.
Kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy, nikt nie zauważył, że nie ma w niej jajek. Ta oszukana jajecznica, jest tak dobra, że nawet najwięksi miłośnicy jajek dają się nabrać. Tofucznica to świetna alternatywa dla jajecznicy i to nie tylko dla wegan.Moja rodzina potrafi pochłonąć 20 jajek każdego tygodnia. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie zawarty w nich cholesterol. Tofucznicę zrobiłam pierwszy raz, gdy na niedzielne śniadanie zabrakło nam jajek i to był strzał w dziesiątkę!
Łatwo przyswajalne białko, witaminy i cenne minerały. Ochrona wzroku, budulec dla kości i wsparcie dla układu immunologicznego. O korzyściach płynących ze spożywania jaj można opowiadać długo, choć nie zawsze tak było.Jeszcze nie tak dawno temu jajom przypisywano fatalny wpływ na poziom cholesterolu i zalecano ograniczanie ich w diecie. Dziś spokojnie możemy się nimi zajadać, w dodatku w dowolnej formie, bo sposobów na przyrządzenie jaj jest bez liku. Przede wszystkim warto sprawić, by rozsmakowały się w nich nasze dzieci!
Był czas, że jajka nie cieszyły się dobrą sławą ze względu na cholesterol, jaki zawierają. Jednak według najnowszych badań nie wpływa on na poziom cholesterolu we krwi człowieka. Jaja są za to źródłem wielu cennych składników, dlatego warto, aby znalazły miejsce w diecie dziecka nawet codziennie!Podstawą zdrowego żywienia jest spożywanie śniadań przez dzieci. Idealnym produktem na pierwszy posiłek w ciągu dnia są jajka, które wpływają na poprawę jakości diety i zwiększają odczucie sytości po posiłku.