Dieta rocznego dziecka
Dieta rocznego dziecka – co może jeść takie dziecko?
Dieta rocznego dziecka jest już całkiem różnorodna, może jeść praktycznie wszystko to, co reszta rodziny, z niewielkimi wyjątkami. Ważne by wszystko było lekkostrawne i by unikać pewnych przypraw, które mogą zaszkodzić.
Istotne jest też, by zadbać o odpowiednią ilość posiłków. Idealnie, żeby było ich pięć. Trzy większe – czyli śniadanie, obiad i kolacja oraz dwa mniejsze – drugie śniadanie i podwieczorek. Nie należy też podawać dziecku nic między tymi posiłkami, żeby mogło odpocząć od trawienia. Jego brzuch jest mniejszy od tego u osoby dorosłej, dla tego o wiele lepiej poradzi sobie z mniejszymi, ale częstszymi porcjami.
Ważna jest też tutaj jakość produktów. Jeśli to możliwe zadbajmy o jak najbardziej ekologiczne warzywa i owoce z potwierdzonych źródeł. Jeśli chodzi o picie, najlepsza będzie woda. Niech nie będzie to jednak woda smakowa, pełna sztucznych substancji, ani słodkie gazowane napoje z zagęszczaczami i barwnikami. Można też podawać mu sok, ale roczne dziecko nie powinno pić go więcej niż samej wody.
Istotne jest też w okresie rozwoju rocznego dziecka mleko. Nie należy o nim zapominać, gra ważną rolę podczas rozwoju organizmu. Można jak najbardziej podawać dziecku mleczne przetwory, jak jogurty, kefiry, biały serek i ser żółty. Podobnie nie należy rezygnować z mleka matki, ponieważ ono często przez pewien czas stanowi podstawę diety naszej pociechy, a posiłki tylko ją uzupełniają.
Zaopatrzmy się więc kasze i płatki oraz ryż pełnoziarnisty. Unikajmy warzyw niesezonowych, ponieważ mogą zawierać szkodliwe dla dziecka sztuczne nawozy i pestycydy. Podobnie jest z owocami, lepiej podawać tylko te, na które obecnie jest sezon, aby uniknąć możliwości zatrucia chemią.
Jeśli sięgniemy po rośliny strączkowe, jak soczewicę, ciecierzycę, fasolę czy groch, dobrze będzie namoczyć je przed gotowaniem, a po ugotowaniu zmiksować je na gładki krem. Podając zaś dziecku rybę pamiętajmy o tym, żeby nie miała ości!
Menu rocznego dziecka
Dieta rocznego dziecka powinna przede wszystkim zawierać śniadanie podane na ciepło. Dobra będzie gotowana na wodzie kasza (na przykład jaglana, gryczana, orkiszowa) albo płatki (owsiane, jaglane, albo ryżowe) z dodatkiem owoców (suszonych albo świeżych). Alternatywą może być kasza z gotowanymi warzywami.
Drugie śniadanie, nieco lżejsze, to może być chleb razowy z pastą zrobioną z roślin strączkowych, do tego świeże warzywa, albo podobnie jak przy śniadaniu, kaszka i świeże owoce. Do picia, zamiast wody, można dać dziecku owocową herbatę, ale bez dodatku cukru.
Zadbajmy o to, by podczas obiadu dziecko zjadło gotowane bądź surowe warzywa, do tego można dodać gotowane pełnoziarniste produkty lub warzywa strączkowe. Jeśli dieta dziecka na to pozwala, również kawałek mięsa. Mięso nie powinno być w panierce, zamiast tego lepiej je ugotować, udusić lub upiec. Unikajmy smażenia!
Dobrym lekkostrawnym podwieczorkiem będą owoce, a na kolację można zaserwować ciepłą zupę warzywną, dodając do niej zboża lub warzywa strączkowe.