portalparentingowy.pl
Dieta w cukrzycy ciążowej

pixabay.com

Dieta w cukrzycy ciążowej

16 Listopada 2020

Autor tekstu:

Jan Hylla

Udostępnij:

Jeśli u ciężarnej zdiagnozowano cukrzycę ciążową, to będzie ona musiała przestrzegać szczególnej diety, aby ciąża nie zaszkodziła jej zdrowiu i aby urodzić zdrowe dziecko. Jakie zachowania i produkty w jadłospisie pomogą Ci utrzymać właściwy poziom

Jeśli u ciężarnej zdiagnozowano cukrzycę ciążową to będzie ona musiała przestrzegać szczególnej diety, aby ciąża nie zaszkodziła jej zdrowiu i aby urodzić zdrowe dziecko. Jakie zachowania i produkty w jadłospisie pomogą Ci utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi?

Czym jest cukrzyca ciążowa?

To wynikająca z zaburzeń gospodarki hormonalnej choroba polegająca na nietolerancji węglowodanów. Powoduje to zwiększenie stężenia glukozy we krwi ciężarnej. Rozpoznanie choroby ma miejsce zazwyczaj w II trymestrze ciąży (ok 24 tygodnia) ale stężenie glikemii warto kontrolować od samego początku ciąży

Przyczyny cukrzycy ciążowej

O ile mamy znikomy wpływa na gospodarkę hormonalną, która jest w dużym stopniu odpowiedzialna za cukrzycę ciążową, tak istnieją jeszcze pozostałe czynniki, które umieszczają nas w grupie ryzyka. Zaliczamy do nich:

  • wiek – kobiety po 35 roku życia są bardziej narażone na cukrzycę ciążową,

  • obciążenie genetyczne – jeśli w rodzinie są osoby chorujące na cukrzycę typu 2,

  • porody: jeśli kobieta rodziła już przynajmniej dwukrotnie, urodziła dziecko z masą urodzeniową powyżej 4kg, urodziła dziecko z wadą rozwojową,

  • poronienia,

  • ciśnienie – panie chorujące na nadciśnienie są bardziej zagrożone cukrzycą ciążową.

Diagnostyka cukrzycy w ciąży

Kobieta spodziewająca się dziecka w swoim kalendarzu badań powinna mieć standardowe badanie stężenia glukozy we krwi na czczo. Jeśli wyniki tego testu będzie prawidłowy, wówczas pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży wykonywany jest test tolerancji glukozy. Test polega na oznaczeniu z krwi poziomu glukozy, następnie na podaniu 75g glukozy rozpuszczonej w wodzie. Badanie krwi ponawia się po godzinie i po dwóch godzinach od zażycia roztworu. Oceną wyników zajmuje się lekarz, ale poniżej przedstawiamy jakie są aktualne normy:

  • glikemia na czczo: 5,1–6,9 mmol/l (92–125 mg/dl),

  • glikemia w 1 h OGTT: ≥10 mmol/l (180 mg/dl),

  • glikemia w 2 h OGTT: 8,5–11,0 mmol/l (153–199 mg/dl).

W przypadku przekroczenia norm, przyszła mama do końca ciąży powinna być pod stałą opieką ginekologa i diabetologa.

Dieta w cukrzycy ciążowej

Głównym orężem w walce z cukrzycą ciążową jest odpowiednio zbilansowana dieta. Przede wszystkim należy określić jaką ilość kilokalorii (kcal) w ciągu dnia można spożyć. Wzór wygląda następująco – prawidłowa masa ciała sprzed ciąży * 35. Przy czym ilość kalorii w diecie nie powinna przekraczać 2200kcal.

Ciężarna chorująca na cukrzycę ciążową powinna podzielić swoje dzienne jedzenie na około 5-6 niewielkich posiłków i starać się spożywać je w równych odstępach czasu – najlepiej co 3godziny. Niezwykle istotny w tym równaniu jest ostatni posiłek, którego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy w nocy.

Makroskładniki a dieta w cukrzycy ciążowej

Oprócz ilości kilokalorii istotny jest również rozkład makroskładników w diecie. Podstawą menu ciężarnej powinny zostać węglowodany złożone (powinny pokrywać 55-60% dziennego zapotrzebowania kalorycznego). W przypadku tej diety powinny one wchodzić w skład każdego posiłku. Produktami szczególnie bogatymi w węglowodany złożone są:

  • ziemniaki,

  • płatki jęczmienne i owsiane,

  • kasza gryczana i jaglana,

  • pPieczywo z otrębami,

  • ryż i makarony,

  • produkty zbożowe z grubego przemiału.

Poza węglowodanami należy zadbać również o właściwą podaż tłuszczy i białka. Tłuszcze nie powinny przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego diety i w tym przypadku lepiej ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a zastąpić je roślinnymi.

Ostatnim elementem dietetycznej układanki będzie białko, którego zawartość w diecie powinna wynosić 15-20% dziennego zapotrzebowania na kcal. Jako źródło białka najlepiej sprawdzą się chude mięsa oraz wędliny (chuda cielęcina, ryby, schab, drób), oraz mleko i jego przetwory (byle niesłodzone jogurty). Bardzo dobry wpływ na ciężarna mają naturalne oleje takie jak oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Szczególne miejsce na talerzu ciężarnej stosującą dietę dla cukrzyków powinny znaleźć surowe warzywa. Zawierają one bowiem błonnik i magnez, które odpowiadają za stabilne wchłanianie glukozy. Aby błonnik mógł właściwie funkcjonować organizm kobiety musi być właściwie nawodniony. Zaleca się picie około 2l płynów. Najlepiej, aby jak największy udział w nich miała niegazowana woda mineralna.

Sam proces gotowania w przypadku wystąpienia u ciężarnej cukrzycy powinien być nastawiony na ograniczanie czynników ryzyka, tak więc czas polubić się z gotowaniem na parze i do końca ciąży zapomnieć o smażonej karkówce.

Jeśli nie czujesz się na siłach możesz zwrócić się z prośbą o ułożenie diety do dietetyka lub skorzystać gotowych cateringów dietetycznych oferujących diety dla kobiet z cukrzycą ciążową.

W razie jakichkolwiek wątpliwości ciężarna powinna kontaktować się z ginekologiem i diabetykiem.

Bibliografia

Podobne artykuły

dziecko

Zdrowie

Badania pokazują, że dzieci wytwarzają słabsze przeciwciała przeciwko koronawirusowi. Czy są bardziej narażone na zachorowanie?

Czytaj więcej >
Zespół Reye’a – przyczyny, objawy, sposoby leczenia

Zdrowie

Zespół Reye’a – przyczyny, objawy, sposoby leczenia

Czytaj więcej >
Toksoplazmoza

Zdrowie

Toksoplazmoza

Czytaj więcej >
Depresja poporodowa

Zdrowie

Depresja poporodowa

Czytaj więcej >
Zespół Blooma – co to jest, jak się objawia, jakie są przyczyny i sposoby leczenia?

Zdrowie

Zespół Blooma – co to jest, jak się objawia, jakie są przyczyny i sposoby leczenia?

Czytaj więcej >
Escherichia coli w moczu

Zdrowie

Escherichia coli w moczu

Czytaj więcej >