Dieta w cukrzycy ciążowej
pixabay.com
Jan Hylla - 16 Listopada 2020

Dieta w cukrzycy ciążowej

Jeśli u ciężarnej zdiagnozowano cukrzycę ciążową, to będzie ona musiała przestrzegać szczególnej diety, aby ciąża nie zaszkodziła jej zdrowiu i aby urodzić zdrowe dziecko. Jakie zachowania i produkty w jadłospisie pomogą Ci utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi?

Jeśli u ciężarnej zdiagnozowano cukrzycę ciążową to będzie ona musiała przestrzegać szczególnej diety, aby ciąża nie zaszkodziła jej zdrowiu i aby urodzić zdrowe dziecko. Jakie zachowania i produkty w jadłospisie pomogą Ci utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi?

Czym jest cukrzyca ciążowa?

To wynikająca z zaburzeń gospodarki hormonalnej choroba polegająca na nietolerancji węglowodanów. Powoduje to zwiększenie stężenia glukozy we krwi ciężarnej. Rozpoznanie choroby ma miejsce zazwyczaj w II trymestrze ciąży (ok 24 tygodnia) ale stężenie glikemii warto kontrolować od samego początku ciąży

Przyczyny cukrzycy ciążowej

O ile mamy znikomy wpływa na gospodarkę hormonalną, która jest w dużym stopniu odpowiedzialna za cukrzycę ciążową, tak istnieją jeszcze pozostałe czynniki, które umieszczają nas w grupie ryzyka. Zaliczamy do nich:

  • wiek – kobiety po 35 roku życia są bardziej narażone na cukrzycę ciążową,
  • obciążenie genetyczne – jeśli w rodzinie są osoby chorujące na cukrzycę typu 2,
  • porody: jeśli kobieta rodziła już przynajmniej dwukrotnie, urodziła dziecko z masą urodzeniową powyżej 4kg, urodziła dziecko z wadą rozwojową,
  • poronienia,
  • ciśnienie – panie chorujące na nadciśnienie są bardziej zagrożone cukrzycą ciążową.

Diagnostyka cukrzycy w ciąży

Kobieta spodziewająca się dziecka w swoim kalendarzu badań powinna mieć standardowe badanie stężenia glukozy we krwi na czczo. Jeśli wyniki tego testu będzie prawidłowy, wówczas pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży wykonywany jest test tolerancji glukozy. Test polega na oznaczeniu z krwi poziomu glukozy, następnie na podaniu 75g glukozy rozpuszczonej w wodzie. Badanie krwi ponawia się po godzinie i po dwóch godzinach od zażycia roztworu. Oceną wyników zajmuje się lekarz, ale poniżej przedstawiamy jakie są aktualne normy:

  • glikemia na czczo: 5,1–6,9 mmol/l (92–125 mg/dl),
  • glikemia w 1 h OGTT: ≥10 mmol/l (180 mg/dl),
  • glikemia w 2 h OGTT: 8,5–11,0 mmol/l (153–199 mg/dl).

W przypadku przekroczenia norm, przyszła mama do końca ciąży powinna być pod stałą opieką ginekologa i diabetologa.

Dieta w cukrzycy ciążowej

Głównym orężem w walce z cukrzycą ciążową jest odpowiednio zbilansowana dieta. Przede wszystkim należy określić jaką ilość kilokalorii (kcal) w ciągu dnia można spożyć. Wzór wygląda następująco – prawidłowa masa ciała sprzed ciąży * 35. Przy czym ilość kalorii w diecie nie powinna przekraczać 2200kcal.

Ciężarna chorująca na cukrzycę ciążową powinna podzielić swoje dzienne jedzenie na około 5-6 niewielkich posiłków i starać się spożywać je w równych odstępach czasu – najlepiej co 3godziny. Niezwykle istotny w tym równaniu jest ostatni posiłek, którego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy w nocy.

Makroskładniki a dieta w cukrzycy ciążowej

Oprócz ilości kilokalorii istotny jest również rozkład makroskładników w diecie. Podstawą menu ciężarnej powinny zostać węglowodany złożone (powinny pokrywać 55-60% dziennego zapotrzebowania kalorycznego). W przypadku tej diety powinny one wchodzić w skład każdego posiłku. Produktami szczególnie bogatymi w węglowodany złożone są:

  • ziemniaki,
  • płatki jęczmienne i owsiane,
  • kasza gryczana i jaglana,
  • pPieczywo z otrębami,
  • ryż i makarony,
  • produkty zbożowe z grubego przemiału.

Poza węglowodanami należy zadbać również o właściwą podaż tłuszczy i białka. Tłuszcze nie powinny przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego diety i w tym przypadku lepiej ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a zastąpić je roślinnymi.

Ostatnim elementem dietetycznej układanki będzie białko, którego zawartość w diecie powinna wynosić 15-20% dziennego zapotrzebowania na kcal. Jako źródło białka najlepiej sprawdzą się chude mięsa oraz wędliny (chuda cielęcina, ryby, schab, drób), oraz mleko i jego przetwory (byle niesłodzone jogurty). Bardzo dobry wpływ na ciężarna mają naturalne oleje takie jak oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Szczególne miejsce na talerzu ciężarnej stosującą dietę dla cukrzyków powinny znaleźć surowe warzywa. Zawierają one bowiem błonnik i magnez, które odpowiadają za stabilne wchłanianie glukozy. Aby błonnik mógł właściwie funkcjonować organizm kobiety musi być właściwie nawodniony. Zaleca się picie około 2l płynów. Najlepiej, aby jak największy udział w nich miała niegazowana woda mineralna.

Sam proces gotowania w przypadku wystąpienia u ciężarnej cukrzycy powinien być nastawiony na ograniczanie czynników ryzyka, tak więc czas polubić się z gotowaniem na parze i do końca ciąży zapomnieć o smażonej karkówce.

Jeśli nie czujesz się na siłach możesz zwrócić się z prośbą o ułożenie diety do dietetyka lub skorzystać gotowych cateringów dietetycznych oferujących diety dla kobiet z cukrzycą ciążową.

W razie jakichkolwiek wątpliwości ciężarna powinna kontaktować się z ginekologiem i diabetykiem.

Bibliografia

  • https://parenting.pl/dieta-w-cukrzycy-ciazowej
  • https://www.accu-chek.pl/pl/microsites/mamy/dieta.html
  • https://www.slodkiemamy.edu.pl/specjalna-dieta-/jadospis-o-wartoci-okoo-1800-kcal--8-posikow-przykady/
  • https://1000dni.pl/ciaza-i-porod/jak-powinna-wygladac-dieta-w-cukrzycy-ciazowej
  • https://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-dziecko/przebieg-ciazy/dieta-przy-cukrzycy-ciazowej-aa-joa3-hX2r-D6Yc.html
Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj portalparentingowy.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News