Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Ciąża i poród > Jakie owoce jeść w ciąży?
Grzegorz Piórkowski
Grzegorz Piórkowski 23.03.2022 04:13

Jakie owoce jeść w ciąży?

Jakie owoce jeść w ciąży
pixabay.com

Dlaczego warto jeść owoce w ciąży?

Owoce, podobnie jak warzywa, są bardzo ważnym elementem diety. Zawierają dużo witamin kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że tym ważniejsze są właśnie w czasie ciąży.

Owoce są świetnym źródłem glukozy, która zapewnia energię wszystkim komórkom. Poza tym są bogate w błonnik, który pomaga likwidować częste dolegliwości typowe podczas ciąży, takie jak zaparcia. Do tego jest w nich dużo witamin i składników mineralnych, również bardzo przydatnych kobietom w tym stanie.

Zastanawiając się nad tym jakie owoce jeść w ciąży, warto pamiętać by sięgać po te mające dużą zawartość kwasu foliowego, pomagającego w tworzeniu czerwonych krwinek, a także podczas pierwszego trymestru redukującego zagrożenie powstania wad wrodzonych u płodu.

Podobnie ważne są witamina C, regulujący ciśnienie krwi i łagodzący mdłości potas oraz wapń. Bardzo często osłabiony ciążą organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na powyższe substancje.

Jak dużo owoców jeść w ciąży?

To, na jak wiele owoców może sobie pozwolić przyszła mama, zależy w dużej mierze od rodzaju włączanych do diety owoców. Ogólne zasady są jednak takie, że w pierwszym trymestrze zaleca się około 300 gramów dziennie.

Ta ilość powinna się zwiększać w drugim i trzecim trymestrze, gdzie można sobie pozwolić na 400 gramów podzielonych na około cztery porcje dziennie. Dobrze przyjąć, że jedna porcja to średniej wielkości owoc albo trzy czwarte szklanki soku owocowego.

Jakie owoce jeść w ciąży?

Świetnym wyborem jest banan, doskonałe źródło magnezu i witaminy B6, korzystnie wpływających na działanie układu nerwowego i redukujących skurcze. Jest w nim też dużo potasu, który dba o prawidłowe pH krwi, kontroluje ciśnienie, reguluje wydzielanie insuliny a także korzystnie wpływa na działanie nerek.

Awokado są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają dużo kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla rozwoju dziecka, co redukuje ryzyko wad wrodzonych i stymuluje jego układ nerwowy. Podobnie jak banan, ma też wiele witamin z grupy B oraz magnez, jednak jego wadą może okazać się mdły smak, przez co warto jeść go w towarzystwie bardziej pikantnych składników.

Figi zawierają dużo wapnia, w stu gramach jest go tyle, ile w szklance mleka. Co istotne, zawarty w nich stosunek wapnia do fosforu jest bardzo korzystny, przez co oba pierwiastki są odpowiednio asymilowane przez organizm. Obecny w figach błonnik pokarmowy zapobiega częstym w czasie ciąży zaparciom. Zawierają też fitosterole, obniżające ilość cholesterolu we krwi.

Popularne jabłka bogate są w pektyny, czyli mieszaninę węglowodanów pomagającą organizmowi oczyszczać się z toksyn i ciężkich metali. Najlepiej działają jedzone na surowo, co ma wpływ również na dużą zawartość w nich witaminy C, wytracającej się podczas obróbki termicznej.

Maliny oraz kiwi (zwłaszcza te ostatnie) to jedne z najlepszych źródeł witaminy C, jedno kiwi zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza tym wraz z nimi przyswajamy witaminę E, kwas foliowy i potas.

Wybierając jakie owoce jeść w ciąży nie zapominajmy o śliwkach. Świetnie sprawdzają się wymiatając wszelkie złogi z przewodu pokarmowego, radząc sobie tym samym z zaparciami. Oprócz tego mają dużo wapnia, magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Ich duża ilość witaminy B sprawia, że zyskały opinię owoców działających korzystnie na układ nerwowy.

Owoce są bardzo korzystne dla zdrowia, jednak należy pamiętać o spożywaniu ich z umiarem, ponieważ wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić. Najpopularniejszym ryzykiem w przypadku jedzenia owoców w dużych ilościach jest przyrost masy ciała, co rzadko bywa pożądane, zwłaszcza w ciąży.

Tagi: Dziecko