portalparentingowy.pl
Miód w ciąży

pixabay.com

Miód w ciąży

24 Listopada 2020

Autor tekstu:

Jan Hylla

Udostępnij:

Miód jest jednym z podstawowych składników wielu domowej roboty preparatów leczniczych. Poza ogromnymi walorami smakowymi posiada też wiele funkcji prozdrowotnych. Jakie funkcje może spełnić w życiu ciężarnej?

Oczywiście nie wszyscy mogą jeść miód, zalecenia mówią, żeby nie włączać go do diety dziecka przed ukończeniem 1 roku życia, w głowach wielu ciężarnych pojawia się zatem słuszne z logicznego punktu widzenia pytanie – czy podczas ciąży jedzenie miodu nie zaszkodzi dziecku? Co trzeba wiedzieć o miodzie, jeśli spodziewamy się dziecka?

Czy można jeść miód w ciąży?

Tak, można jeść miód w ciąży. Ale może warto przyjrzeć się obawom niektórych kobiet, dlaczego miałoby to nie być możliwe. Wynikają one z zaleceń mówiących o niepodawaniu dzieciom młodszym niż 1 rok miodu ze względu na fakt, że miód jest silnie alergizujący oraz że może posiadać przetrwalniki bakterii Clostridium botulinum. Bakterie te są odpowiedzialne za powstawanie botuliny, która jest toksyną jadu kiełbasianego. Przetrwalniki te znajdują się w glebie, następnie przenoszone są przez pszczoły, które kontaminują miód.

Ilość bakterii jakie mogą znajdować się w miodzie będzie zupełnie nieszkodliwa dla osoby dorosłej choć może być zabójcza dla małego dziecka. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo płodu, to w tym konkretnym przypadku zapewnia ja organizm matki, który nie przepuści bakterii do łożyska, a co za tym idzie do rozwijającego się w łonie matki dziecka.

Miodu nie zaleca się jednak w przypadku osób, u których zaburzona jest gospodarka węglowodanowa, ponieważ miód składa się głownie z cukrów prostych. Ze względu na znajdującą się w miodzie fruktozę, która nie powoduje uwalniania się insuliny, spożywanie miodu nie daje uczucia sytości, a co za tym idzie sprzyja to spożywaniu nadmiernej ilości kalorii, co niekoniecznie jest sytuacją wskazaną dla ciężarnej.

Miód w ciąży – na jakie dolegliwości?

Skoro już wiemy, że miód w ciąży nie jest niewskazany, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy można mieć jakieś wymierne korzyści ze spożywania go. W jakich przypadkach warto spożywać miód w ciąży?

Zgaga – to jedna z najbardziej popularnych ciążowych dolegliwości i ciężko znaleźć matkę, która w czasie noszenia dziecka pod sercem ani razu nie miała z tego tytułu nieprzyjemności na tym polu. Jednym z domowych sposobów walki ze zgagą jest picie szklanki ciepłej wody z dodatkiem łyżki miodu oraz łyżki octu jabłkowego, tak szybko, jak tylko pojawi się nieprzyjemne pieczenie w przełyku.

Poranne mdłości – bardzo często jest to pierwszy objaw ciąży, jakiego doświadczają przyszłe mamy. Szczególnie dokuczliwe w pierwszym trymestrze, czasem ze względu na swoją intensywność mogą prowadzić nawet do utraty wagi na tym etapie ciąży. Miód znajdzie zastosowanie przynajmniej w kilku napojach, pomagających złagodzić nieprzyjemne mdłości. Łyżeczkę miodu możesz dodać do szklanki ciepłej wody z cytryną lub do herbaty z imbirem. Ta druga opcja poza działaniem przeciwko mdłościom ma również walory smakowe oraz pomaga podnosić naturalną odporność kobiety.

Przeziębienie – cóż, działanie miodu w walce z przeziębieniem ma tak długą dokumentację pozamedyczną prowadzoną przez babcie naszego pokolenia, że spisanie jej graniczyłoby z cudem. Do głównych zalet spożywania miodu w czasie przeziębienia zaliczamy działanie przeciwgorączkowe, wykrztuśne czy wzmacniające.

Anemia – miód może być jednym z ważniejszych składników diety, który będzie zapobiegał anemii u ciężarnych. Oczywiście jedzenie samego miodu nie załatwi sprawy, ale może się znacznie przyczynić do zmniejszenia ryzyka jej wystąpienia.

Kiedy unikać miodu w ciąży?

Miodu należy unikać w momencie, gdy u ciężarnej występują zaburzenia związane z metabolizowaniem i gospodarką węglowodanową. Ze względu na to, że miód podnosi poziom cukru, jednocześnie obniżając wrażliwość na działanie insuliny, jego nadmierne spożycie może bezpośrednio przyczynić się do niekontrolowanego wzrostu masy ciała.

Jaki miód wybrać?

Część ekspertów i lekarzy jest zdania, że w ciąży nie powinno spożywać się niepasteryzowanego miodu, ze względu na możliwe występowanie w nim wspomnianych już wcześniej zarodków botulinowych. Nie jest to jednak jednogłośna opinia środowiska naukowo eksperckiego i równie duża, jeśli nie większa część ekspertów ma zgoła odmienne zdanie w tym temacie. Nie ma jednak jednoznacznych badań wskazujących na szkodliwość miodu niepasteryzowanego. Jakie miody w takim razie polecane są dla ciężarnej?

Miód spadziowy – miód o znacznie większej gęstości niż miody nektarowe, posiada on silne działanie antybiotyczne i bakteriobójcze. Wspomaga walkę z schorzeniami górnych dróg oddechowych, układu nerwowego czy układu krążenia

Miód gryczany – ciemny o wyraźnym, nieraz dość ostrym smaku. Dobrze wpływa na krążenie, walkę z miażdżycą czy chorobami serca. Regularnie spożywany podnosi poziom hemoglobiny we krwi.

Miód akacjowy – bardzo słodki w smaku, o dobrym działaniu na układ pokarmowy, pomagający również ukoić nerwy oraz ułatwia zasypianie.

Miód manuka – uważany za jeden z najzdrowszych miodów pochodzący z Nowej Zelandii miód o silnych właściwościach bakteriobójczych i bardzo dobrym wpływie na górne drogi oddechowe i układ trawienny.

Bibliografia

Podobne artykuły

dziecko

Zdrowie

Badania pokazują, że dzieci wytwarzają słabsze przeciwciała przeciwko koronawirusowi. Czy są bardziej narażone na zachorowanie?

Czytaj więcej >
Zespół Reye’a – przyczyny, objawy, sposoby leczenia

Zdrowie

Zespół Reye’a – przyczyny, objawy, sposoby leczenia

Czytaj więcej >
Toksoplazmoza

Zdrowie

Toksoplazmoza

Czytaj więcej >
Depresja poporodowa

Zdrowie

Depresja poporodowa

Czytaj więcej >
Zespół Blooma – co to jest, jak się objawia, jakie są przyczyny i sposoby leczenia?

Zdrowie

Zespół Blooma – co to jest, jak się objawia, jakie są przyczyny i sposoby leczenia?

Czytaj więcej >
Escherichia coli w moczu

Zdrowie

Escherichia coli w moczu

Czytaj więcej >