Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Pięć prostych kroków, aby zwiększyć odporność Na-Co-Dzień
Ewa Grabek
Ewa Grabek 23.03.2022 04:15

Pięć prostych kroków, aby zwiększyć odporność Na-Co-Dzień

Materiały Partnera
Materiały Partnera

Nasze dzieci najpierw uczą się literek: A, B, C, D. Potem składają z nich słowa: cynk, folian, miedź, selen. Po jakimś czasie łączą też litery z cyframi: B6, B12. W końcu dowiadują się o co chodzi. A chodzi o odporność!

Zabierz dziecko na wyprawę

Uczymy się na różne sposoby, ale najprzyjemniejszym jest nauka przez zabawę. Edukacja żywieniowa nie musi ograniczać się przecież tylko do samych słów i trudnych regułek. Tak, to prawda, że witaminy B6 i B12, C, D oraz cynk, foliany, miedź i selen pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale my chcielibyśmy zabrać dzieci do magicznego ogrodu pełnego soczystych owoców i pachnących warzyw. Usiąść z nimi przy stole pełnym kolorowych liści, grzybów i powiedzieć im, że to w takich miejscach mogą szukać tropów prowadzących do odpowiedzi na pytania o tajemniczy układ odpornościowy.

Terranova, czyli sztuka łączenia

Terranova podeszła do tworzenia suplementów diety dla dzieci właśnie w taki nowy sposób. Wyobraźmy sobie więc, że stawiamy przed sobą otręby ryżowe, sok i części zielone buraka, owoc jeżyny, liście szpinaku, kiełki brokułu, liść rukwi wodnej oraz liść mniszka lekarskiego. Obok możemy rozsypać trochę zielonego proszku: spirulinę. Otręby ryżowe to temat na ciekawą historię. Nadal uznawane są na przykład przez niektórych za odpady. Tymczasem część specjalistów uznaje je za "super żywność". W 100 g stabilizowanych otrębów ryżowych jest na przykład około 29 g błonnika, 14 g białka, ponad 120 mcg karotenoidów, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy i biotyna, a także cholina, inozytol, potas, magnez, cynk i żelazo. Nie dla każdego dziecka będzie to ciekawe, ale wystarczy, że opowiemy o tym jak wiele różnych składników może zawierać otoczka ziarenka ryżu, którą producenci żywności często usuwają z produktów, które lądują na naszych talerzach.

Otręby ryżowe – superfood XXI wieku

Specjaliści zajmujący się żywieniem w firmie Terranova uznali, że warto takie otręby włączyć do codziennej diety. Dlatego umieszczają je w niemal wszystkich produktach. To one stanowią bazę mieszanki nazwanej Magnifood. Gdybyśmy wrócili do naszego kolorowego stołu z roślinami i algami, to stanie się on też okazją do gimnastyki umysłu. Jak bowiem upchnąć te skarby natury w kapsułce? Żeby było zabawniej możemy położyć na stole malutką kapsułkę multiwitaminy Na-Co-Dzień. Sok i części zielone buraka, owoc jeżyny, liście szpinaku, kiełki brokułu, liść rukwi wodnej oraz liść mniszka lekarskiego, spirulina zostały poddane specjalnemu procesowi: liofilizacji. Tak przygotowuje się żywność między innymi dla kosmonautów, którzy nie mają zbyt wielu szans na spożywanie świeżych warzyw, a potrzebują możliwie najbardziej naturalnych produktów. W Terranovie świeże rośliny poddajemy więc procesowi liofilizacji, kruszymy, mieszamy, a następnie dodajemy do nich specjalnie wybrane witaminy i minerały.

Odporność w roślinnej kapsułce

Skoro zaczęliśmy od tematu odporności, to w multiwitaminie Na-Co-Dzień znalazły się pierwsze litery alfabetu: A, B (B6, B12), C, D. To witaminy pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Podobnie zresztą jak cynk, foliany, miedź, selen. Linia Green Child skierowana do dzieci, różni się od produktów dla dorosłych nie tylko składem, ale także i tym, że wegetariańskie kapsułki roślinne są odpowiednio mniejsze, by można było je łatwiej połknąć. Jeśli maluchy nie lubią kapsułek, nic straconego. Wystarczy ją otworzyć i wsypać do soku lub innego, chłodnego napoju. Terranova nie stosuje ponadto żadnych zbędnych sztucznych dodatków. Ta sama filozofia przyświecała innemu produktowi, wspierającemu odporność: witaminie D3 400 IU (10 mcg). W kapsułce znajdują się ponadto liofilizowane świeże liście kolendry, pestki dyni, otręby ryżowe oraz spirulina.