Pieczenie w przełyku a zgaga – czy to ta sama dolegliwość?
pixabay.com
Martyna Trębacz - 21 Listopada 2020

Pieczenie w przełyku a zgaga – czy to ta sama dolegliwość?

Niektórzy zastanawiają się czy pieczenie w przełyku i zgaga to dwie różne dolegliwości. Nazwy te można stosować wymiennie, ponieważ określają tą samą przypadłość. Uczucie pieczenia w przełyku potrafi skutecznie uprzykrzyć życie, dlatego warto dowiedzieć się jak się objawia, co jest tego przyczyną i w jaki sposób można pozbyć się tej nieprzyjemnej dolegliwości.

Pieczenie w przełyku a zgaga – czy oznaczają to samo?

Nie ma zapewne osoby, która choć raz nie zaznała palenia w przełyku. Niektórzy nie są jednak pewni czy pieczenie w przełyku i zgaga to jedna i ta sama dolegliwość. Obydwa określenia odnoszą się do tej samej przypadłości, ponieważ zgaga charakteryzuje się właśnie uczuciem pieczenia w przełyku i klatce piersiowej. O tym, że zgaga potrafi utrudnić codzienne życie i pogorszyć jego jakość wie każdy, kto choć raz doświadczył tych dolegliwości, ale mało kto wie, skąd się bierze i jak sobie z nią radzić.

Pieczenie w przełyku – jakie są przyczyny?

Pieczenie w przełyku może mieć kilka przyczyn, dlatego warto bliżej się temu przyjrzeć. Jedynie wtedy można podjąć odpowiednie kroki, aby zwalczyć tę dokuczliwą dolegliwość. Wśród najczęstszych przyczyn zgagi wskazuje się nieodpowiednią dietę i objadanie się. Jedzenie tłustych, ciężkostrawnych potraw ma nie tylko negatywny wpływ na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi oraz pracę serca, ale również bardzo często jest przyczyną pieczenia w przełyku. Wśród innych przyczyn tej dolegliwości można wskazać picie alkoholu, jedzenie ostrych, pikantnych lub smażonych potraw, picie napojów gazowanych, mocnej herbaty i kawy.

Drugą najczęstszą przyczyną zgagi jest refluks żołądkowo-przełykowy, czyli schorzenie charakteryzujące się nieprawidłową pracą dolnego przełyku, co prowadzi do cofania się kwaśnej treści z żołądka z powrotem do przełyku. Wielokrotne cofanie się soku żołądkowego wywołuje zgagę czyli uczucie pieczenia i palenia w klatce piersiowej i przełyku.

Zgaga może być również objawem innych dolegliwości, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy. W przypadku takich chorób prócz uczucia palenia, pojawia się również bardzo dokuczliwy ból, który mija około godzinę po zjedzeniu posiłku.

Może się także zdarzyć, że przyczyną zgagi będzie leżenie w nieprawidłowej pozycji na krótko po posiłku. Przez to treść żołądkowa będzie cofała się do przełyku i w efekcie pojawi się nieprzyjemne uczucie pieczenia i palenia w przełyku i klatce piersiowej.

Przyczyną zgagi może być także ciąża. W organizmie przyszłej mamy zachodzi wiele zmian hormonalnych, które mają wpływ na pieczenie przełyku. Przyczynia się do tego zwłaszcza progesteron, którego poziom w czasie ciąży znacznie wzrasta, co prowadzi do rozluźnienia mięśni gładkich, a w efekcie ułatwia cofanie się kwasów żołądkowych do przełyku. Zgaga może nasilać się tuż przed rozwiązaniem z powodu nacisku macicy na żołądek.

Wśród innych przyczyn, które wpływają na zgagę, jest palenie papierosów, nadwaga, a także niektóre choroby, zwłaszcza przepuklina i cukrzyca. Uczucie palenia przełyku może pojawiać się także wskutek przyjmowania niektórych leków, w tym także antybiotyków.

Jakie są objawy zgagi?

Do najbardziej charakterystycznych objawów zgagi zalicza się pieczenie i palenie w przełyku, które może promieniować do gardła i klatki piersiowej. Najczęściej dolegliwości pojawiają się po zjedzeniu posiłku i po pewnym czasie ustępują. Zazwyczaj uczucie pieczenia jest spowodowane złą dietą, dlatego w większości przypadków zgaga pojawia się po zjedzeniu tłustego, ostrego posiłku. Objawem zgagi jest również uczucie zatkanego gardła, pojawienie się czkawki i kwaśnego posmaku w ustach. Może się także zdarzyć, że pojawią się problemy z przełykaniem, albo nawet kaszel i trudności z oddychaniem.

Jak leczyć zgagę?

Aby pozbyć się uczucia pieczenia w przełyku należy najpierw zbadać przyczynę tych dolegliwości. Dopiero wtedy można skutecznie pokonać zgagę. Jeśli tego typu objawy występują po zjedzeniu tłustego lub ostrego posiłku, najłatwiej pozbyć się problemu rezygnując z jedzenia produktów, które wywołują niestrawność. Dzięki zdrowej diecie można skutecznie uniknąć pojawiania się zgagi. Osoby borykające się z takimi dolegliwościami powinny unikać leżenia na brzuchu po posiłku. Pozytywny wpływ przyniesie także rzucenie palenia oraz – w przypadku osób z nadwagą – zrzucenie zbędnych kilogramów. Pomocne przy takich dolegliwościach może się okazać picie naparów z ziół, takich jak mięta czy dziurawiec, albo zimne układy na brzuch.

Zgaga – kiedy należy iść do lekarza?

Jeśli jednak przyczyną zgagi jest refluks najlepiej udać się do lekarza, który przepisze odpowiednie leki. W przypadku pieczenia w przełyku można także przy silnych dolegliwościach skorzystać z leków na zgagę w postaci tabletek czy syropów. Trzeba jednak pamiętać, że silna zgaga może mieć poważne konsekwencje, takie jak wrzody żołądka i dwunastnicy, dlatego w przypadku wyjątkowo dokuczliwych objawów należy udać się do lekarza. Warto także wziąć pod uwagę, że nie zawsze uczucie pieczenia jest spowodowane zgagą. Dlatego jeśli objawy nie ustępują albo wręcz nasilają się, najlepiej skonsultować się z lekarzem, który wykona odpowiednie badania.

W niektórych przypadkach zdarza się, że zgaga jest objawem zawału serca. Niestety, często są one ze sobą mylone, ponieważ w obydwu przypadkach może pojawić się ból w klatce piersiowej. Jeśli jednak taka dolegliwość trwa dłużej niż 20 minut, istnieje duże ryzyko cichego zawału serca, dlatego koniecznie należy udać się do szpitala.

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj portalparentingowy.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News