Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Dziecko > Przepis na placki ziemniaczane dla dzieci na słodko. Wyjdą przepyszne
Wioleta Piróg
Wioleta Piróg 29.10.2021 02:00

Przepis na placki ziemniaczane dla dzieci na słodko. Wyjdą przepyszne

Placki
Fot: Radist, canva.com

Placki ziemniaczane są pyszne i pożywne. Można podać je jako danie główne lub na deser. Nie każde jednak dziecko chce je jeść. Znamy przepis, dzięki któremu nawet największe niejadki zjedzą je ze smakiem. Wystarczy dodać jeden składnik!

Placki ziemniaczane są bardzo smacznym i prostym do wykonania daniem, a składniki, z których się je przygotowuje przeważnie mamy pod ręką. Głównym z nich są cenione za ich wartości odżywcze i smakowe ziemniaki.

Placki ziemniaczane: sposób na niejadka

Posiłek z placków ziemniaczanych stanowi świetną alternatywę dla zupek jarzynowych, za którymi często nie przepadają dzieci. Każdy niejadek zamieni się w małego łakomczucha, kiedy zobaczy placki ziemniaczane przygotowane według tego przepisu.

Jeżeli chcesz zachęcić malucha do zjedzenia placków ziemniaczanych, to po prostu dodaj do nich rodzynki. Rodzynki podobnie jak ziemniaki są bardzo łatwo dostępnym produktem, a jednocześnie niezwykle zdrowym. Dzięki nim placki ziemniaczane zyskują naturalny słodki smak.

 

Składniki na placki ziemniaczane

Do przyrządzenia placków ziemniaczanych z rodzynkami potrzebne będą następujące składniki:

4 ziemniaki

5 łyżek mąki

1 jajko

0,5 kubeczka rodzynek

sól

olej do smażenia

łyżka cukru pudru

 

Placki ziemniaczane na słodko

Aby przygotować placki ziemniaczane z rodzynkami, należy najpierw ugotować ziemniaki. W czasie ich gotowania można już przygotować rodzynki. Na początku należy zalać je wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a potem odcedzić. Następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką ugotowane wcześniej ziemniaki. Dodajemy do nich jajko, mąkę, szczyptę soli i oczywiście rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy robimy placuszki i smażymy z obu stron, do momentu zarumienienia. Na koniec przekładamy placuszki na talerz. Warto naczynie wyłożyć wcześniej ręcznikiem papierowym, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu placuszki będą jeszcze zdrowsze. Smacznego!

Źródło: lovi.pl