Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Quizy > Gotowanie > Te potrawy były hitem kuchni PRL-u. Czy pamiętasz je wszystkie?
Quiz Gotowanie
Beata
Beata Łajca 01.04.2024 11:03

Te potrawy były hitem kuchni PRL-u. Czy pamiętasz je wszystkie?

Sklepowe półki ziały pustką, a mimo to w naszych domach powstawały prawdziwe arcydzieła. Kuchnia PRL-u to smaki, które trudno dzisiaj odtworzyć, ale każdy z nas doskonale je pamięta. Zimne nóżki, flaczki i blok czekoladowy na deser… Pamiętasz jeszcze kultowe przepisy z tamtych lat? Sprawdź się w naszym quizie!

Przegrzebki i sushi mogą się schować! Najpopularniejszych dań PRL-u nie da się porównać z niczym innym. Czy rzeczywiście były tak dobre, czy po prostu przypominają nam dzieciństwo, dlatego tak za nimi tęsknimy? Tego nie wiem, ale do dzisiaj wolę kotlety jajeczne od najlepszego burgera.

Brakująca odpowiedź
1/10
Nie tylko w PRL-u był najlepszy na przystawkę i do kieliszeczka czystej. Chleb ze smalcem. A do niego obowiązkowo...
chleb ze smalcem
fot. Wikimedia Commons
papryka konserwowa
kiszony ogórek
Brakująca odpowiedź
2/10
A przy większej okazji jako starter serwowano tatar wołowy. Nie mógł obyć się bez żółtka, a także....
tatar
fot. Freepik
cebulki, marynowanych grzybków lub ogórków
cebulki, oliwek i zielonego pieprzu
Brakująca odpowiedź
3/10
Niezastąpione do czerwonego barszczu, zwłaszcza na koniec wesela. Jak się nazywają panierowane naleśniki z wytrawnym farszem?
krokiety
fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
paszteciki
krokiety
Brakująca odpowiedź
4/10
A skoro już mowa o weselu - żadna porządna impreza nie mogła się obyć bez tego dania. Kotlet de volaille, a w nim nie mogło zabraknąć....
kotlet de volaille
fot. Wikimedia Commons
płynnego masełka
solidnej dawki czosnku
Brakująca odpowiedź
5/10
Na co dzień nie zawsze można było pozwolić sobie na takie frykasy. Czasem zamiast schabowych, czy mielonych, w domach serwowano kotlety z...
kotlety z mortadeli
fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
salcesonu
mortadeli
Brakująca odpowiedź
6/10
Nasze mamy miały też wiele sposobów na kotlety całkiem pozbawione mięsa, ale za to bardzo pożywne. Które z nich były najpopularniejsze w PRL-u?
kotlety jajeczne
fot. YouTube/Sprint Cooking
kotlety jajeczne
kotlety z kalafiora
Brakująca odpowiedź
7/10
Oprócz drugiego dania w każdym domu była zawsze zupa. Do tych bardziej odświętnych należały flaczki. Z jakiego mięsa je przyrządzano?
flaczki
fot. Wikimedia Commons/Alina Zienowicz
wieprzowego
wołowego
Brakująca odpowiedź
8/10
W PRL-u mieliśmy też wyjątkową zupę, która bardziej przypominała deser, niż danie wytrawne. Jaka zupa składała się głównie z mleka i żółtek?
zupa nic
fot. Wikimedia Commons
zupa mleczna
zupa nic
Brakująca odpowiedź
9/10
Wśród domowych deserów nie było większego hitu niż blok czekoladowy. Bez jakiego składnika nie można było go przygotować?
blok czekoladowy
fot. YouTube/KitchenBook Tv
mleka w proszku
cukru wanilinowego
Brakująca odpowiedź
10/10
A jeśli wybieraliśmy się do kawiarni czy cukierni, to obowiązkowo zamawialiśmy krem sułtański. Oh, co to była za ambrozja! A sekretnym składnikiem kremu był pewien alkohol. Jaki?
krem sułtański
fot. YouTube/Mąż przy garach
ajerkoniak
rum
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest