Quiz
Gotowanie
Wielki QUIZ o pierogach. Twoja babcia zdobyłaby w nim najwięcej punktów!
fot. Shutterstock
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Och pierogi… Kto ich nie kocha? Ruskie, z mięsem, na słodko, na słono… Babcinym pierogom nie dorównuje nic na świecie, a najbardziej wytrawni kucharze główkują nad tym, jak to jest możliwe.
Przed wami wielki quiz o pierogach, który pokaże, kto naprawdę zna się daniu, o którym nie boimy się mówić, że jest naszą dumą narodową. Jeśli nie znasz odpowiedzi, spytaj babcię. Ona na pewno zdobyłaby komplet punktów.
Brakująca odpowiedź
1/10
Szczypta tej przyprawy to sekret najlepszych ruskich. Co takiego dodawała babcia do farszu?
fot. Freepik
gałkę muszkatołową
kurkumę
majeranek
Brakująca odpowiedź
2/10
Co każda babcia dodawała do jagód, aby sok nie wyciekał z pierogów?
fot. Pexels
mąkę ziemniaczaną
mąkę pszenną
dowolną mąkę
Brakująca odpowiedź
3/10
Z jakiego mięsa powstawał najsmaczniejszy farsz do babcinych pierogów?
fot. Pexels
drobiowego
wołowego
wieprzowego
Brakująca odpowiedź
4/10
Co musi się znaleźć w farszu do pierogów z serem na słodko?
fot. Pexels
miód
żółtko jaja
odrobina śmietany
Brakująca odpowiedź
5/10
Babcia lubiła pierogi po lubelsku. Pamiętasz z czego je przyrządzała?
fot. Pexels
z ziemniaków i cebuli
z soczewicy i pieczarek
z kaszy gryczanej i twarogu
Brakująca odpowiedź
6/10
Dodatek tych warzyw musiał się znaleźć w wigilijnych pierogach z kapustą i grzybami. Co to takiego?
fot. Pexels
seler i marchewka
czosnek i pietruszka
marchewka i pietruszka
Brakująca odpowiedź
7/10
Idealne ciasto na pierogi, takie jak u babci, NIE zawiera:
fot. Unsplash/Max Sealing
jajka
tłuszczu
soli
Brakująca odpowiedź
8/10
Dawniej często robiono pierogi z podrobami. Co trafiało do nich najczęściej?
fot. Pexels
ozorki
tylko gotowana wątróbka
drobiowe serca
Brakująca odpowiedź
9/10
Jak ruskie to tylko z omastą... Co oprócz śmietany podawała babcia do takich pierogów?
fot. Pexels
smażoną cebulkę lub skwarki
bułkę tartą na maśle
oliwę z czosnkiem
Brakująca odpowiedź
10/10
Wyrafinowane kucharki przygotowywały czasem pierogi pieczone w piecu. Czym się różniły od tych gotowanych?
fot. Unsplash/Karolina Kołodziejszak
były robione tylko z żytniej mąki
były robione z ciasta drożdżowego
ciasto do pierogów pieczonych musiało być dużo grubsze
Twój wynik: