Quiz
Zwyczaje i tradycje
Jak dobrze pamiętasz babciną kuchnię? Sprawdź, czy rozpoznasz te potrawy
![Babcina kuchnia](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Marta_L_2024_01_05_T094558_082_398962a8df.jpg)
Fot. ShutterStock
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Nie ma jak u babci! Każdy z nas wspomina z rozrzewnieniem babcine obiadki i desery. W menu były przede wszystkim dania mączne, nabiał i sporo kapusty. I nikomu to nie szkodziło.
Jak dobrze znasz przepisy naszych babć? Czy potrafisz rozpoznać te potrawy z dzieciństwa? Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę!
Brakująca odpowiedź
1/10
Są szybkie w przygotowaniu i składają się głównie z twarogu. Podawane z bułką tartą lub na słodko z cynamonem są...
![twaróg](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Marta_L_2024_01_04_T125625_466_8367425c7a.jpg)
Fot. Pexels
kluski leniwe
szare kluski
Brakująca odpowiedź
2/10
W starej wersji nigdy nie zawierały ryżu, tylko mięso wieprzowe. Zawsze jednak pojawiały się liście kapusty.
![kapusta](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_freestocksorg_134877_341fd58bdc.jpg)
Fot. Pexels
drożdżowe paszteciki z kapustą
gołąbki
Brakująca odpowiedź
3/10
Do którego dania babcia używała surowych ziemniaków i mąki pszennej?
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_pixabay_45247_270edfa646.jpg)
Fot. Pixabay
szare kluski
kopytka
Brakująca odpowiedź
4/10
Tym prostym deserem zachwycał się każdy z nas. Jego podstawą były surowe jajka.
![jajka](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_monserrat_soldu_600615_acf5b595a8.jpg)
Fot. Pexels
beza
kogiel-mogiel
Brakująca odpowiedź
5/10
Tą staropolską potrawę babcie gotowały wiele godzin. Sekretem dymnego zapachu były suszone śliwki.
![garnek](https://images.iberion.media/images/origin/cook_750142_1280_54a546ddc8.jpg)
Fot. Pixabay
bigos
zimne nóżki
Brakująca odpowiedź
6/10
Babcia przygotowywała je z ciasta drożdżowego, koniecznie z jabłkiem.
![mąka](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Marta_L_2024_01_04_T133545_528_f8dc932ee2.jpg)
Fot. Pexels
ciasto drożdżowe
racuchy
Brakująca odpowiedź
7/10
Jedna z najprostszych zup w babcinej kuchni. Składa się głównie z zakwasu, ziemniaków i boczku.
![kuchnia retro prl](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_peter_fleming_8938449_79deee3c5e.jpg)
Fot. Pexels
zalewajka
żurek
Brakująca odpowiedź
8/10
Do ich przygotowania potrzeba dobrego twarogu. Czasami babcie podawały je z owocami lub słodkim sosem.
![twaróg](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_irita_antonevica_306801_281afa01a3.jpg)
Fot. Pexels
knedle
pierogi z serem
Brakująca odpowiedź
9/10
To ciasto babcia przygotowywała na każdą niedzielę. Dobra szarlotka nie mogła obejść się bez...
![Jabłka](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Marta_L_2024_01_04_T142437_144_db32c8147d.jpg)
Fot. Pexels
kruszonki
polewy z gorzkiej czekolady
Brakująca odpowiedź
10/10
Ten ponadczasowy hit składa się z warzyw gotowanych i konserwowych. W każdym domu smakuje inaczej.
![włoszczyzna](https://images.iberion.media/images/origin/italian_4246406_1920_ae9be8ca78.jpg)
Fot. Pexels
sałatka jarzynowa
pasztet z selera
Twój wynik: