Sok z pokrzywy w ciąży – czy jest bezpieczny? Właściwości, przeciwwskazania
Pokrzywa w ciąży – czy warto pić?
Nie jest tajemnicą, że pokrzywa, podobnie jak inne zioła, jest uznawane za korzystną dla zdrowia i samopoczucia w określonych stanach i dolegliwościach. Kobiety w ciąży powinny jednak przykładać szczególną wagę do spożywanych posiłków i napojów, dlatego zanim sięgniemy po pokrzywę warto sprawdzić, jakie jest jej działanie. Picie soku z pokrzywy w ciąży ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie, o czym przekonują zarówno lekarze jak i dietetycy. Wszystko za sprawą dużej zawartości mikroelementów m.in. wapna, żelaza, fosforu, jodu i potasu. Pokrzywa zawiera wiele witamin potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina C, K i B2. O zaletach witaminy C nie trzeba nikogo przekonywać. Jak powszechnie wiadomo, ma ona duży wpływ na wzrost odporności, dzięki czemu chroni przed infekcjami, które w czasie ciąży są wyjątkowo niebezpieczne. Zawarta w pokrzywie witamina K jest pomocna w usuwaniu zbędnych toksyn z naszego organizmu. Witamina B2 wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Powodów, dla których zaleca się picie pokrzywy w ciąży jest więcej. Sok z pokrzywy wykazuje także działanie przeciwkrwotocznie, przez co jest pomocny przy krwawieniach w ciąży lub przy problemach z krzepliwością krwi.
Pokrzywa – właściwości
Do najczęściej podawanych zalet stosowania pokrzywy zalicza się: poprawę cery, skóry, włosów i paznokci. Jak wiadomo w trakcie ciąży w organizmie kobiety zachodzi szereg zmian hormonalnych, które często skutkują zmianami skórnymi, problemami z cerą czy wypadaniem włosów. Pokrzywa, za sprawą właściwości regeneracyjnych i korzystnego wpływu na naszą skórę, może być prawdziwym antidotum na nasze problemy. Pokrzywa wykazuje także działanie moczopędne, dlatego zaleca się jej stosowanie kobietom, które w trakcie ciąży borykają się z problemem opuchlizny nóg, która spowodowana jest nadmiarem wody w organizmie. Za sprawą pokrzywy pozbędziemy się przykrych dolegliwości, a tym samym poprawimy swoje samopoczucie. Okazuje się również, że pokrzywa ma właściwości przeciwalergiczne, dzięki czemu idealnie sprawdza się w leczeniu kataru siennego.
Pokrzywa w ciąży, a cukrzyca
Można również mówić o pozytywnych skutkach picia soku z pokrzywy przy cukrzycy ciążowej. Okazuje się, że pokrzywa może mieć korzystny wpływ na emisję enzymów z trzustki, czego efektem jest obniżony poziom cukru we krwi. Bywa jednak odwrotnie i zamiast uregulować poziom glukozy, pokrzywa może także przyczynić się do zaburzeń w leczeniu cukrzycy. Dlatego też, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy, najlepiej kwestię picia pokrzywy w ciąży skonsultować z lekarzem.
Picie pokrzywy w ciąży – przeciwwskazania
Choć trudno nie zgodzić się, że pokrzywa może mieć pozytywny wpływ dla naszego zdrowia, to jej stosowanie nie zawsze jest bezpieczne. Dzieje się tak zwłaszcza w przypadku przyjmowania leków. Szczególną uwagę powinny zwrócić osoby, które borykają się z problemami związanymi z ciśnieniem krwi. Istnieje szansa, ze przyjmowane leki wejdą w reakcję z pokrzywą, co w konsekwencji może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Poza tym należy pamiętać, że sok z pokrzywy działa moczopędnie, dlatego należy uważać, żeby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Choć pokrzywa, podobnie jak wiele innych ziół jest wykorzystywana w leczeniu schorzeń i często pomaga w zwiększeniu odporności organizmu, nie zawsze jej stosowanie jest bezpieczne. Zwłaszcza kobiety w ciąży powinny pamiętać, aby decyzję o stosowaniu ziół należy koniecznie skonsultować z lekarzem. Stosowanie pokrzywy w ciąży na własną rękę, bez konsultacji ze specjalistą może mieć bardzo negatywne skutki. W efekcie – zamiast pomóc – zaszkodzimy zarówno sobie, jak i dziecku.