Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Dziecko > Wiosenna dieta w ciąży. Co jeść, kiedy robi się ciepło i słonecznie?
Redaktor Redaktor
Redaktor Redaktor 28.03.2023 11:32

Wiosenna dieta w ciąży. Co jeść, kiedy robi się ciepło i słonecznie?

None
fot. pixabay.com/Marncom

„Ciepłe i słoneczne dni wiosny to doskonały czas na zmianę diety. Kiedy robi się cieplej, możemy zacząć sięgać po świeże warzywa, owoce i inne produkty, które pomogą nam utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli jesteś w ciąży, wiosenna dieta jest szczególnie ważna dla Ciebie i Twojego dziecka” – mówi Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku. Przyjrzyjmy się jej zatem bliżej, aby pomóc przyszłej mamie wybrać odpowiednie produkty, które zapewnią dziecku zdrowy start.

Jakie składniki są ważne podczas ciąży?

Podczas ciąży ważne jest, aby zwrócić szczególną uwagę na składniki, które spożywasz. Odżywianie w tym okresie jest bardzo ważne dla zdrowia matki, a także dla rozwoju dziecka. Należy więc spożywać pokarmy, które są bogate w składniki odżywcze. 

O każdej porze roku bardzo ważne jest, aby jeść produkty pełnoziarniste, jak ciemny chleb, płatki zbożowe czy pełnoziarnisty makaron. Produkty te są bogate w błonnik, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dostarczają też ważne witaminy i minerały. 

Powinnyśmy włączyć do codziennej diety również produkty mleczne, takie jak mleko, jogurty i sery twarogowe. Zawierają one wapń, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. 

W diecie przyszłej mamy powinny pojawiać się również produkty białkowe, takie jak mięso, ryby, jaja, orzechy, które są ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Produkty te powinny być spożywane razem z ograniczoną ilością tłuszczów zwierzęcych i tłuszczów trans, ponieważ te mogą zwiększyć ryzyko chorób serca.

Ważne jest również, aby jeść dużo owoców i warzyw bogatych w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomogą utrzymać zdrowie matki i dziecka. Wiosną pojawiają się pierwsze młode plony. Warto jednak zwrócić uwagę, by pochodziły one ze sprawdzonych źródeł. Przyszłe mamy nie powinny spożywać szklarniowych nowalijek, gdyż często zawierają one pozostałości sztucznych azotanów. Jak bezpiecznie jeść wiosenne warzywa? Ekspertka z ekologicznego centrum Arkana Smaku radzi:

  • „Zrezygnujmy z warzyw będących liśćmi czy korzeniami (jak rzodkiewki, sałaty, rabarbar czy buraki) – mogą one gromadzić w sobie niebezpieczne azotany.
  • Kupujmy warzywa, które obierzemy ze skórki – jak ogórek, pomidor, marchew.
  • Zawsze obrywajmy zewnętrzne liście główek kapusty lub sałaty, jeśli już się na nie decydujemy.

Postawmy również na uprawy ekologiczne, co da nam gwarancję naturalnego nawożenia”.

Wiosna idealnym czasem na zmianę diety – własne uprawy

Kobiety w ciąży powinny jeść zdrowe i zbilansowane posiłki, aby zapewnić swojemu dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Wiosna jest doskonałym czasem na to, aby wzbogacić swój ogródek czy balkon o warzywa i owoce sezonowe! Na szczególną uwagę zasługują warzywa strączkowe, takie jak fasola czerwona, fasola biała, soczewica, ciecierzyca i groch. Zawierają one dużo białka, błonnika, wapnia i żelaza, które są niezbędne dla zdrowia matki i płodu. Świeże warzywa sezonowe są źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. 

Wiosna to też czas na wysiew nasion owoców bogatych w witaminę C, jak np. truskawki. Witamina C jest bardzo ważna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. 

Produkty, które podczas ciąży zapewnią dziecku zdrowie

W celu zapewnienia dziecku zdrowia, istotne jest, aby przyszła mama regularnie przyjmowała witaminy i minerały, spożywała zdrowe i odżywcze posiłki oraz unikała niezdrowych produktów. Należy również wybierać żywność bogatą w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, białka, kwasy tłuszczowe i błonnik. 

Najlepszym wyborem są produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, chude mięso i ryby. Ważne jest również, aby matka unikała produktów zawierających sztuczne składniki, substancje chemiczne i zanieczyszczenia. Ponadto powinna wystrzegać się przed spożywaniem kofeiny, alkoholu i nikotyny, ponieważ mogą one negatywnie wpływać na płód. 

Jak to wszystko połączyć? Wiola Lis z Arkanów Smaku podpowiada: „Prócz kolorowego talerza warto eksperymentować z warzywno-owocowymi smoothie! Zmiksowanie zdrowych składników pomoże przyjąć ich większą ilość, kiedy cierpimy na jadłowstręt. Natomiast dodanie erytrytolu bezpiecznego dla kobiet w ciąży osłodzi nam każdego shake’a i cały zdrowy dzień”.

Poprzez zdrowe odżywianie i wybór odpowiednich produktów możemy zadbać o zdrowy rozwój płodu i dobry start malucha, warto więc odkryć swoje ulubione składniki właśnie wiosną.