Zdrowe odżywianie się przez kobietę ciężarną. Polega na dostarczeniu organizmowi różnorodnych potraw, aby uzyskać odpowiednią równowagę składników odżywczych, które potrzebuje mama i dziecko.
Zaparcia w ciąży to problem, który dotyka co drugiej przyszłej mamy. Mogą być uciążliwe i niekomfortowe, wpływają na samopoczucie ciężarnej, a mogą również nieść konsekwencje zdrowotne. Z zaparciami w ciąży można walczyć, a najskuteczniejszym i darmowym sposobem na poprawę perystaltyki jelit jest dieta.Zmiany hormonalne i fizyczne w czasie ciąży mogą wpływać na trawienie i jakość wypróżniania u ciężarnej. Zaparcia w ciąży to żaden powód do wstydu. By uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zatwardzenia, warto zmodyfikować dietę. To najprostszy i najbardziej skuteczny sposób na zaparcia.
„Ciepłe i słoneczne dni wiosny to doskonały czas na zmianę diety. Kiedy robi się cieplej, możemy zacząć sięgać po świeże warzywa, owoce i inne produkty, które pomogą nam utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli jesteś w ciąży, wiosenna dieta jest szczególnie ważna dla Ciebie i Twojego dziecka” – mówi Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku. Przyjrzyjmy się jej zatem bliżej, aby pomóc przyszłej mamie wybrać odpowiednie produkty, które zapewnią dziecku zdrowy start.
Czy kobiety w ciąży mogą pić kawę? Wiele ciężarnych eliminuje za swojej diety kofeinę. Bogą się, że zaszkodzi ona dziecku. Tematem tym postanowili zająć się naukowcy. Wyniki badań z australijskiego University of Queensland pomagają ustalić, czy picie kawy w umiarkowanych ilościach może (czy też nie) zwiększać ryzyko poronienia. Zgodnie z dotychczasową wiedzą, kawa w ciąży jest dozwolona, ale w umiarkowanych ilościach. Dla bezpieczeństwa przyszłego dziecka ciężarna powinna ograniczyć spożywanie tego napoju do minimum. WHO opublikowało na ten temat odpowiednie wytyczne. Naukowcy postanowili sprawdzić te zalecenia w praktyce i dowiedzieć się, czy kawa zwiększa ryzyko niekorzystnych wyników ciąży.
Jak w wielu przypadkach, tak i jeśli chodzi o picie kawy w ciąży, panuje tutaj zasada zdrowego rozsądku. Co dokładnie to oznacza?
Przyszła mama potrzebuje więcej wapnia, kwasu foliowego, żelaza i białka niż potrzebowała do tej pory. Większość pokarmów i napojów można bezpiecznie spożywać w czasie ciąży, ale jest kilka rzeczy, na które należy uważać lub których należy unikać.