Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Zdrowe nawyki żywieniowe — jak przekazywać je dziecku od najmłodszych lat?
Redaktor Redaktor
Redaktor Redaktor 06.06.2022 14:48

Zdrowe nawyki żywieniowe — jak przekazywać je dziecku od najmłodszych lat?

Dziewczynka canva PRO
fot. Choreograph, canva.com

Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne, bo pozwala cieszyć się życiem pełną piersią. Dobrze skomponowane posiłki zapewniają odpowiednią porcję energii każdego dnia, a właściwe dopasowanie kaloryczności umożliwia kontrolowanie wagi. Co zrobić, by od najmłodszych lat wpoić dziecku zasady zdrowego stylu życia?

Dlaczego warto uczyć dziecko różnorodnych smaków od najmłodszego?

Kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat jest równie istotne, co inne umiejętności malucha. 

Dieta niemowlaka

Według zaleceń żywieniowych pierwszymi posiłkami w trakcie rozszerzania diety niemowlaka powinny być właśnie warzywa, następnie owoce, kaszki zbożowe i inne produkty. 

Jeśli nie będziemy proponować dziecku zróżnicowanych smaków w pierwszych latach życia, bardzo trudno będzie nam przekonać je do zjedzenia brukselki czy brokuła, gdy będzie starsze. 

Używanie do przygotowania posiłków zdrowych warzyw i owoców jest o tyle ważne, że pozwala przyzwyczaić się do ich smaku. Zaczynamy więc od pojedynczych produktów, a dopiero stopniowo tworzymy różne połączenia.

Wiola Lis, specjalistka produktowa w internetowym ekobazarze Arkana Smaku, dodaje: „Młodzi rodzice część posiłków przygotowują samodzielnie, ale korzystają również z gotowych obiadków i deserków. Obecnie na rynku znajdziemy całą gamę smaków, które spodobają się również naszemu maluchowi. Takie pełnowartościowe dania w słoiczkach to świetne uzupełnienie diety dziecka”.

Dieta starszaka

Musimy pamiętać, że część świeżych produktów jest ciężkostrawna i jeśli organizm za młodu nie przyzwyczai się do ich trawienia, wprowadzenie do diety dużej ilości surowych warzyw będzie skutkować np. wzdęciami czy bólem brzucha. Są to oczywiście przejściowe problemy, ale mogą zniechęcać dziecko do zdrowego jedzenia.

Przed nami również inne wyzwania. Na tym etapie pojawiają się już rówieśnicy czy rozpieszczający dziadkowie, więc dziecko styka się z różnorodnym jedzeniem. Warto zachować równowagę. Nie musimy chronić go przed zjedzeniem ciastka czy czekoladki. Brak poczucia winy w takich sytuacjach to także element zdrowej relacji z jedzeniem.

Pamiętaj, że przykład idzie z góry

W dużej mierze to od rodziców zależy, co dziecko zjada każdego dnia i nie chodzi tu tylko o samo podawanie zdrowych potraw i przekąsek, ale również dawanie odpowiedniego przykładu. 

Jeśli rodzice jedzą w biegu, nieregularnie, ratują się szybkimi przekąskami wątpliwej jakości, a zmuszają dziecko do innych zachowań, efekt bez wątpienia będzie odwrotny od zamierzonego. Warto więc odżywiać się zdrowo wraz z dzieckiem i pokazać mu, że jest to jedyny właściwy sposób jedzenia, pozwalający cieszyć się dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem.

Wiola Lis z ekologicznego centrum Arkana Smaku zaznacza: „Zwracajmy uwagę na to, co mamy w spiżarni i w lodówce. Czytajmy etykiety. Jeśli to możliwe, wybierajmy produkty z certyfikatami BIO. Uważajmy również na towary light czy zero, w których czasem zamiast tłuszczu czy cukru znajdziemy niezdrowe substancje słodzące lub inne niepotrzebne dodatki”.

Dbajmy o dobre nawodnienie wszystkich domowników. Jeśli mamy problem z piciem samej wody, dodajmy do niej owoce lub miętę. Uzupełniajmy płyny różnymi herbatkami. 

Zadbaj o różnorodność

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne i monotonne. Wiele osób myśli, że polega ono na zjadaniu samej zieleniny, a tak naprawdę chodzi o odpowiedni bilans energetyczny i pełną różnorodność.

Obiad kojarzy Ci się z ziemniakami, surówką i mięsem? Ekspertka z ekobazaru Arkana Smaku przypomina: „Na talerzu częściej mogą gościć przecież zdrowe kasze, ryże, wielokolorowe sałatki. Samych makaronów mamy już kilkanaście odmian, rodzajów, a nawet kształtów i kolorów! To tylko przykłady, jak można urozmaicić codzienne jedzenie, dostarczając młodemu organizmowi solidną porcję witamin, minerałów i błonnika pokarmowego”. 

Jedzenie z miłością

Szybki wzrost dziecka i ciągły rozwój młodego organizmu sprawiają, że zużywa on bardzo dużo składników odżywczych. Dlatego od najmłodszych lat uczmy go regularności posiłków. Regularnie karmiony organizm utrzymuje wysoki poziom energii przez cały dzień. Dobre nawyki w tym zakresie zapobiegają szkodliwym wahaniom poziomu cukru i uniemożliwiają magazynowanie energii w postaci tłuszczu.

Jednocześnie nie wpadajmy w panikę, że nasza pociecha nie chce czegoś jeść i może chodzić głodna. Mały człowiek doskonale komunikuje swoje podstawowe potrzeby i w razie głodu — na pewno nas o tym powiadomi. 

I wreszcie najważniejsze: nie będzie końca świata, jeśli czasem coś pójdzie niezgodnie z planem — na zdrowe nawyki pracujemy przez całe życie, a nasz wspaniały organizm szybko zregeneruje się po niewielkim potknięciu. 

logo 1 big (1)

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.