Zgaga w ciąży
Czym jest zgaga i jakie są jej przyczyny?
Zgaga to nic innego jak nieprzyjemne uczucie bolesnego pieczenia, które zlokalizowane jest za mostkiem. Często opisywane jako „palenie w przełyku”. Zgaga w ciąży zasadniczo nie różni się szczególnie od zgagi u kobiet niespodziewających się dziecka.
Główną przyczyną zgagi w ciąży są – jak w przypadku większości ciążowych dolegliwości – hormony. Konkretniej rzecz ujmując chodzi o progesteron i estrogen, które powodują osłabienie mięśni przewodu pokarmowego, co prowadzi do skurczenia się mięśniówki, która oddziela przełyk i żołądek. To prowadzi do wydostania się kwasu żołądkowego, a ten podrażnia delikatną śluzówkę przełyku i wtedy właśnie występuje nieprzyjemne pieczenie.
Dużą rolę w powstawaniu zgagi mają niewłaściwe nawyki żywieniowe, jeśli dieta przyszłej mamy obfita była w produkty tłuste, smażone. Palenie papierosów jest kolejną czynnością powodującą nasilanie się objawów zgagi w ciąży i powinna zostać zredukowana do zera. W zasadzie zgaga to najmniejszy problem jaki może dotyczyć ciężarnej matki popalającej papierosy – powinny zostać one odstawione razem z innymi używkami.
Jak zwalczyć zgagę w ciąży?
Prawdopodobnie nie ma jednej niezawodnej metody, dzięki której pozbędziemy się zgagi do końca życia, niemniej jednak warto próbować metod, które w jakimkolwiek stopniu przynoszą ukojenie.
Jedzenie częściej, ale w mniejszych porcjach – w ten sposób uniknie się przeciążenie układu pokarmowego.
Noszenie luźnych ubrań, które nie powodują ucisku brzucha – nie dopuści to do mechanicznego ucisku na układ pokarmowy.
Unikanie przejadania się i obciążania żołądka.
Jedzenie powoli i dokładne przeżuwanie każdego kęsa – w ten sposób nie dopuści się do połykania powietrza, co sprzyja zgadze.
Unikanie pokarmów, które wywołują lub nasilają objawy zgagi. Należą do nich m.in. gorące, ostre, tłuste lub smażone potrawy, ale też np. herbata, czekolada, mięta, kawa – w myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, lepiej unikać niż żałować.
Do snu układanie się z głową wyżej – zapobiega to naciskowi na zastawkę żołądka.
Ze względu na zawartość allicyny powinno się spożywać czosnek lub kapsułki z nim.
Na czas ciąży warto odstawić napoje gazowane – zwiększają one objętość pokarmu w żołądku, co może skutkować łatwiejszym zarzucaniem treści żołądka do przełyku.
Niesolenie potraw, jeśli nie jest to konieczne.
Picie herbaty z rumianku, imbiru lub korzenia mniszka lekarskiego.
Przy sięganiu po rzeczy z ziemi unikanie schylania się – kucanie będzie o wiele lepszym pomysłem.
Stosowanie masażu klatki piersiowej.
Jeśli domowe metody nie przynoszą ulgi, warto przejść się do apteki, aby skonsultować dolegliwości z farmaceutą. Prawdopodobnie zostaną zalecone środki działające miejscowo, których aktywnymi substancjami będą węglany wapnia lub magnezu. Wiążą one kwas solny i nawet cofająca się treść żołądka nie spowoduje pieczenia w przełyku.
Jeśli objawy pomimo to nie ustępują a dolegliwości są silne i uciążliwe, wówczas przyszła mama powinna kwestię ciążowej zgagi skonsultować z lekarzem. Nieleczony refluks może spowodować powstanie nadżerek w górnym odcinku przewodu pokarmowego lub zapalenia przełyku. Problem powinien zostać zasygnalizowany albo ginekologowi prowadzącemu ciążę, albo lekarzowi rodzinnemu, który być może wystawi skierowanie na dalszą diagnostykę.
undefined
Bibliografia
https://www.pbkm.pl/pregnancy-zone-2/choroby-w-ciazy/zgaga-w-ciazy-jak-zlagodzic-uciazliwe-pieczenie
https://www.aptekagemini.pl/poradnik/ciaza-i-porod/radzic-ze-zgaga-ciazy/