Czy dziecko może jeść ogórki kiszone lub małosolne?
Kiszonki to jeden ze sposobów na wspieranie układu odpornościowego. Warto wprowadzić do diety dziecka ogórki kiszone, a w sezonie letnim także małosolne. Ale przede wszystkim trzeba wiedzieć, kiedy i jak to robić. Wielu rodziców podaje kiszone ogórki dzieciom zbyt wcześnie.
Wiadomo nie od dziś, że ogórki kiszone pozytywnie wpływają na nasz organizm. Regularne jedzenie kiszonek poprawia funkcjonowanie układu trawiennego człowieka, a także przyczynia się do prawidłowego kształtowania się układu nerwowego i odpornościowego.
Ogórki kiszone wzmacniają odporność
Kiszonki zawierają dobroczynne dla organizmu żywe kultury bakterii, które tworzą naturalną barierę ochronną organizmu.
Ogórki kiszone to jedne z lepszych naturalnych probiotyków, które wzmacniają układ odpornościowy. Najskuteczniejsze są te, które przygotowywane są według tradycyjnych receptur.
Chronią organizm przed wirusami i chorobami
Cennym składnikiem ogórków kiszonych jest kwas mlekowy, który wzbogaca florę bakteryjną jelit, usprawniając jednocześnie procesy trawienne oraz zwiększając przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Dzięki temu poprawia się ochrona organizmu wirusami i chorobami.
Ogórki kiszone zawierają również niezbędną do prawidłowego funkcjonowania człowieka witaminę C, która jest silnym antyoksydantem oraz witaminy z grupy B, witaminy E i K, a także wiele innych cennych mikroelementów.