Bez ogórków małosolnych nie wyobrażam sobie lata. Jednak tak samo nie widzę siebie stojącej nad garem parującej wody, by robić zalewę do ogórków. Dlatego robię małosolne bez wody w słoikach albo woreczku strunowym i powiem ci, że lepszych nie jadłam.Ogórki małosolne bez zalewy, zwane również "suchymi" ogórkami małosolnymi, są doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnych ogórków małosolnych. Bardziej chrupią, szybciej się robią i nie trzeba martwić się, co zrobić z zalewą pozostałą po tym, jak wszystkie zniknęły już ze słoika.
Kiszonki to jeden ze sposobów na wspieranie układu odpornościowego. Warto wprowadzić do diety dziecka ogórki kiszone, a w sezonie letnim także małosolne. Ale przede wszystkim trzeba wiedzieć, kiedy i jak to robić. Wielu rodziców podaje kiszone ogórki dzieciom zbyt wcześnie. Wiadomo nie od dziś, że ogórki kiszone pozytywnie wpływają na nasz organizm. Regularne jedzenie kiszonek poprawia funkcjonowanie układu trawiennego człowieka, a także przyczynia się do prawidłowego kształtowania się układu nerwowego i odpornościowego.