Lekarze i specjaliści od żywienia podkreślają, że w dobrze zbilansowanej i zdrowej diecie nie powinno zabraknąć kiszonek. To bogactwo witamin i minerałów, wsparcie dla mikroflory jelitowej, układu pokarmowego oraz odpornościowego.Trzeba jednak wiedzieć, że źle przygotowane lub nieprawidłowo przechowywane kiszonki mogą nam zaszkodzić. I nie chodzi tylko o ewentualny nadmiar soli, ale o groźną dla naszego zdrowia bakterię.
Bez ogórków małosolnych nie wyobrażam sobie lata. Jednak tak samo nie widzę siebie stojącej nad garem parującej wody, by robić zalewę do ogórków. Dlatego robię małosolne bez wody w słoikach albo woreczku strunowym i powiem ci, że lepszych nie jadłam.Ogórki małosolne bez zalewy, zwane również "suchymi" ogórkami małosolnymi, są doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnych ogórków małosolnych. Bardziej chrupią, szybciej się robią i nie trzeba martwić się, co zrobić z zalewą pozostałą po tym, jak wszystkie zniknęły już ze słoika.
Ogórki małosolne to przysmak niejednego dziecka. Maluchy, którym nie odpowiada wyrazisty, bardzo kwaśny smak kiszonych ogórków, często sięgają właśnie po te małosolne. A czy to w ogóle może być zdrowe dla dziecka?Kto kiedyś kisił ogórki, wie, że w przepisie znajduje się kopiasta łyżka soli na litr wody. Tymczasem tyle mówi się o tym, by nie podawać dzieciom słonych produktów. Więc – jak to jest z tymi ogórkami?
Kiszonki mają wyjątkowy smak, dlatego często po nie sięgamy. W dodatku – korzysta na tym nasze zdrowie. W ogórkach kiszonych znajduje się bogactwo witamin, jak również ważnych dla naszej odporności probiotyków. Zalecają je specjaliści od żywienia, a także lekarze. Ogórki kiszone poleca się już małym dzieciom. Bywa jednak, że po otwarciu słoika, naszym oczom ukazuje się biały nalot, zarówno na wodzie, jak i samych warzywach. Wiele osób wyrzuca takie ogórki, ponieważ wyglądają, jakby się zepsuły.
Kiszonki to jeden ze sposobów na wspieranie układu odpornościowego. Warto wprowadzić do diety dziecka ogórki kiszone, a w sezonie letnim także małosolne. Ale przede wszystkim trzeba wiedzieć, kiedy i jak to robić. Wielu rodziców podaje kiszone ogórki dzieciom zbyt wcześnie. Wiadomo nie od dziś, że ogórki kiszone pozytywnie wpływają na nasz organizm. Regularne jedzenie kiszonek poprawia funkcjonowanie układu trawiennego człowieka, a także przyczynia się do prawidłowego kształtowania się układu nerwowego i odpornościowego.