Czy dzieci mogą jeść grzyby shiitake?
Azjatyckie grzyby shiitake posiadają niezwykłe właściwości zdrowotne. Od lat stosowane są w medycynie Dalekiego Wschodu, gzie nazywane są nawet "eliksirem życia". Koją nerwy, obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwwirusowe, ale czy dzieci mogą je jeść?
Grzyby shiitake to inaczej twardniki japońskie, które stanowią bogactwo składników pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Uważa się nawet, że oprócz zdrowia zapewniają także długowieczność. Jeżeli mają aż tak wiele korzystnie wpływających na zdrowie właściwości, to czy można bez obaw podawać je dzieciom?
Czy dzieci mogą jeść grzyby?
Grzyby należą do produktów, przed których podaniem należy zachować szczególną ostrożność, nawet jeżeli chodzi o osoby dorosłe. Jak podaje portal mjakmama.pl, dzieci do trzeciego, a nawet do czwartego roku życia w ogóle nie powinny jeść grzybów.
Nie powinno się także częstować dziecka daniem, np. bigosem, z którego uprzednio zostały powyjmowane grzyby, ponieważ w całej potrawie znajdują się ewentualne substancje toksyczne. Należy uważać także podczas grzybobrania, aby dzieci nie dotykały grzybów.
Czy dzieci mogą jeść grzyby shiitake?
W odróżnieniu od grzybów leśnych, grzyby hodowlane takie jak: pieczarki, boczniaki, hodowlane kurki czy shiitake mogą jeść nawet małe dzieci. Nie warto jednak spieszyć się z włączaniem grzybów do jadłospisu dziecka, ponieważ rozszerzanie diety powinno odbywać się stopniowo i powoli.
Warto zauważyć, że grzyby w ogóle nie znajdują się wśród wymienianych pokarmów uzupełniających i nie podaje się optymalnego wieku wprowadzenia ich do diety dziecka. Według portalu poradnikzdrowie.pl dzieciom do 12. roku życia grzybów shiitake lepiej nie podawać.
Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:
-
Jej mąż umierał, gdy rodziła dziecko. Nagle podjęła desperacką decyzję
-
Córka poinformowała tatę o dziwnym zachowaniu mamy. Zamontował ukrytą kamerę
Źródło: mjakmama24.pl, poradnikzdrowie.pl, dietetycy.pl