Dieta w cukrzycy ciążowej
Jeśli u ciężarnej zdiagnozowano cukrzycę ciążową to będzie ona musiała przestrzegać szczególnej diety, aby ciąża nie zaszkodziła jej zdrowiu i aby urodzić zdrowe dziecko. Jakie zachowania i produkty w jadłospisie pomogą Ci utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi?
Czym jest cukrzyca ciążowa?
To wynikająca z zaburzeń gospodarki hormonalnej choroba polegająca na nietolerancji węglowodanów. Powoduje to zwiększenie stężenia glukozy we krwi ciężarnej. Rozpoznanie choroby ma miejsce zazwyczaj w II trymestrze ciąży (ok 24 tygodnia) ale stężenie glikemii warto kontrolować od samego początku ciąży
Przyczyny cukrzycy ciążowej
O ile mamy znikomy wpływa na gospodarkę hormonalną, która jest w dużym stopniu odpowiedzialna za cukrzycę ciążową, tak istnieją jeszcze pozostałe czynniki, które umieszczają nas w grupie ryzyka. Zaliczamy do nich:
-
wiek – kobiety po 35 roku życia są bardziej narażone na cukrzycę ciążową,
-
obciążenie genetyczne – jeśli w rodzinie są osoby chorujące na cukrzycę typu 2,
-
porody: jeśli kobieta rodziła już przynajmniej dwukrotnie, urodziła dziecko z masą urodzeniową powyżej 4kg, urodziła dziecko z wadą rozwojową,
-
poronienia,
-
ciśnienie – panie chorujące na nadciśnienie są bardziej zagrożone cukrzycą ciążową.
Diagnostyka cukrzycy w ciąży
Kobieta spodziewająca się dziecka w swoim kalendarzu badań powinna mieć standardowe badanie stężenia glukozy we krwi na czczo. Jeśli wyniki tego testu będzie prawidłowy, wówczas pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży wykonywany jest test tolerancji glukozy. Test polega na oznaczeniu z krwi poziomu glukozy, następnie na podaniu 75g glukozy rozpuszczonej w wodzie. Badanie krwi ponawia się po godzinie i po dwóch godzinach od zażycia roztworu. Oceną wyników zajmuje się lekarz, ale poniżej przedstawiamy jakie są aktualne normy:
-
glikemia na czczo: 5,1–6,9 mmol/l (92–125 mg/dl),
-
glikemia w 1 h OGTT: ≥10 mmol/l (180 mg/dl),
-
glikemia w 2 h OGTT: 8,5–11,0 mmol/l (153–199 mg/dl).
W przypadku przekroczenia norm, przyszła mama do końca ciąży powinna być pod stałą opieką ginekologa i diabetologa.
Dieta w cukrzycy ciążowej
Głównym orężem w walce z cukrzycą ciążową jest odpowiednio zbilansowana dieta. Przede wszystkim należy określić jaką ilość kilokalorii (kcal) w ciągu dnia można spożyć. Wzór wygląda następująco – prawidłowa masa ciała sprzed ciąży * 35. Przy czym ilość kalorii w diecie nie powinna przekraczać 2200kcal.
Ciężarna chorująca na cukrzycę ciążową powinna podzielić swoje dzienne jedzenie na około 5-6 niewielkich posiłków i starać się spożywać je w równych odstępach czasu – najlepiej co 3godziny. Niezwykle istotny w tym równaniu jest ostatni posiłek, którego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy w nocy.