Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Dziecko > Dlaczego dzieci kochają ketchup, ale nie pomidory? Powód jest banalnie prosty
Marta  Lewandowska
Marta Lewandowska 11.08.2023 08:32

Dlaczego dzieci kochają ketchup, ale nie pomidory? Powód jest banalnie prosty

dziecko je keczup
Fot. dimitri.photography/Unsplash

Wzdryga się, kiedy podajesz mu kanapkę z pomidorem, ale kiedy go zdejmie polewa ser sowicie keczupem, nie ma też problemu ze zjedzeniem zupy pomidorowej, a makaron z sosem pomidorowym może jeść codziennie? Spokojnie to nie tylko normalne, ale wręcz zdrowe.

Przywykliśmy do tego, że warzywa, czy owoce jedzone na surowo mają więcej składników odżywczych, ale z pomidorami jest nieco inaczej. Likopen - przeciwutleniacz, który znajdziesz w pomidorach "uruchamia się" po obróbce cieplnej. A to znaczy, że jest go znacznie więcej w przecierach, pasatach, sosach i zupie niż w świeżym warzywie.

Gotowanie robi różnicę

Pomidor dla dziecka może być dość specyficzny, lekko kwaskawy i... obślizgły może go odrzucać. W czasie obróbki cieplnej cukry zawarte w warzywie stają się bardziej wyczuwalne, a to sprawia, że sos pomidorowy jest smaczniejszy. Człowiek jest tak skonstruowany, że szuka właśnie tej słodyczy. Oczywiście gotowanie sprawia, że traci witaminę C, ale tej i tak jest znacznie więcej w czerwonej papryce, czy owocach jagodowych, więc... nie ma się co spinać.

Likopen jest obecny w surowych pomidorach, ale jego przyswajalność to 0,7-20 mg na 100 g, po obróbce 5,4 - 150 mg na 100 g, lepiej więc pomidora ugotować. Ten przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko zawału serca, ale też wielu nowotworów i troszczy się o młodość biologiczną komórek ciała.

Green Beans (2).png

Uwaga na keczupy

O ile pasatę czy przecier pomidorowy bez trudu znajdziesz bez dodatku cukru, to niestety nie jest już tak różowo z keczupem. Niezmiennie zachęcamy do tego, by czytać skład produktów spożywczych przed włożeniem ich do koszyka. Standardowo w 100 g keczupu jest około 20 g cukru! 1/5 to naprawdę dużo. Niestety, nie lepiej wyglądają wersje "dla dzieci", więc warto się nad tym pochylić. 

Jeśli Twoje dziecko jest fanem tego sosu, wybieraj produkty bez dodanego cukru, można znaleźć takie, w których jest go 4,4 g i pochodzi on wyłącznie z pomidorów, smakują przy tym wybornie, więc nie ma sensu kusić się na butelkę z wesołą buźką. Keczup można też zrobić samodzielnie, do czego zachęcamy, wystarczą świeże pomidory, sól i zioła. 

Wystarczy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych, a następnie podsmażyć na suchej patelni i doprawić według uznania solą i ziołami. Na koniec dodaj odrobinę oliwy, bo likopen jest lepiej przyswajalny w towarzystwie tłuszczy. Keczup można zawekować, świetnie nadaje się do przechowywania.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Skoro mamy sezon na pomidory, to fajnie jest zaprosić je do swojej kuchni. Zamiast zupy z przecieru pomidorowego wypróbuj krem ze świeżych pomidorów, dzieci go uwielbiają, a do tego świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Tak, tak, pomidorówka nie musi być w poniedziałek po rosole.

Składniki na krem ze świeżych pomidorów:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu lub 1/2 litra bulionu i 1/2 l soku pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • sól, pieprz, słodka wędzona papryka w proszku, świeża bazylia
  • opcjonalnie płatki migdałów

Jak zrobić krem ze świeżych pomidorów [przepis]

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ugotuj w bulionie. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę, dodaj pomidory i zmniejsz moc palnika. Kiedy pomidory się rozpadną, dodaj posiekany czosnek i łyżkę papryki w proszku, a także miód, zalej całość bulionem i sokiem pomidorowym.

Zagotuj i dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną bazylię, kilka listków możesz zostawić do dekoracji. Zmiksuj zupę, podawaj z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. 

Green Beans (1).png

Zobacz także:

Kiedy wprowadzić fasolkę do diety dziecka? Nie bój się kolki

Leniwa, samolubna i niedostateczna. Młode matki pod wiecznym ostrzałem i oceną

Genialny sposób na plamy z owoców. Tak prosty, że prościej się nie da

Tagi: Dziecko
Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat
zupa pomidorowa
zupa pomidorowa
Szukasz pomysłu na pyszną, domową zupę? Skorzystaj z faktu, że na bazarku wciąż można kupić świeże, gruntowe pomidory i przygotuj z nich wyśmienitą zupę. Będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza, niż ta zrobiona na bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Rodzina z pewnością Ci podziękuje za ten pyszny obiad. Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest jedną z tych zup, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Zachwyca aksamitną konsystencją, doskonałym smakiem i aromatem. Warto doprawić ją świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem. Do zup nigdy nie dodaję kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty. Kostki nie poprawią smaku zupy, lepiej doprawić ją klasycznie solą i pieprzem, kiedy już się ugotuje. Zupę pomidorową gotuję na bulionie drobiowym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupę pomidorową zwykle podaję z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i domowymi grzankami ziołowymi. Jednak jej rzadsza wersja doskonale smakuje też z makaronem czy ryżem.
Czytaj dalej
Aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem. Odpocznij od rosołu i pomidorówki
Aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem. Odpocznij od rosołu i pomidorówki
Domowa zupa pieczarkowa z makaronem jest prosta do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczna. Stanowi też doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich zup. Świetnie nadaje się do odgrzewania, najlepiej smakuje podana z makaronem. Musisz ją ugotować. Domowe zupy są zawsze dobrą opcją obiadową. Doskonale rozgrzewają, są pożywne i zdrowe. Łatwo też je przygotować. Nigdy nie doprawiam zup kostką rosołową, ponieważ to sama sól i konserwanty. Wywar gotowany odpowiednio długo i z odpowiednimi przyprawami, będzie smakował o wiele lepiej, niż zupa z kostki.Zupę pieczarkową gotuję na bulionie lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w mojej kuchni się nie marnuje. Gdy wywar ma już smak i aromat, dodaję do niego podsmażone na maśle klarowanym pieczarki. Tak ugotowana zupa zachwyci każdego pełnym smakiem.Do zupy pieczarkowej gotuję makaron, najczęściej łazanki lub świderki. Makaron nie może być rozgotowany, ponieważ straci smak i apetyczny wygląd. Domową zupę pieczarkową posypuję posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i zabielam kwaśną śmietaną.
Czytaj dalej