Dlaczego dzieci kochają ketchup, ale nie pomidory? Powód jest banalnie prosty
Wzdryga się, kiedy podajesz mu kanapkę z pomidorem, ale kiedy go zdejmie polewa ser sowicie keczupem, nie ma też problemu ze zjedzeniem zupy pomidorowej, a makaron z sosem pomidorowym może jeść codziennie? Spokojnie to nie tylko normalne, ale wręcz zdrowe.
Przywykliśmy do tego, że warzywa, czy owoce jedzone na surowo mają więcej składników odżywczych, ale z pomidorami jest nieco inaczej. Likopen - przeciwutleniacz, który znajdziesz w pomidorach "uruchamia się" po obróbce cieplnej. A to znaczy, że jest go znacznie więcej w przecierach, pasatach, sosach i zupie niż w świeżym warzywie.
Gotowanie robi różnicę
Pomidor dla dziecka może być dość specyficzny, lekko kwaskawy i... obślizgły może go odrzucać. W czasie obróbki cieplnej cukry zawarte w warzywie stają się bardziej wyczuwalne, a to sprawia, że sos pomidorowy jest smaczniejszy. Człowiek jest tak skonstruowany, że szuka właśnie tej słodyczy . Oczywiście gotowanie sprawia, że traci witaminę C, ale tej i tak jest znacznie więcej w czerwonej papryce, czy owocach jagodowych, więc... nie ma się co spinać.
Likopen jest obecny w surowych pomidorach, ale jego przyswajalność to 0,7-20 mg na 100 g, po obróbce 5,4 - 150 mg na 100 g, lepiej więc pomidora ugotować. Ten przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko zawału serca , ale też wielu nowotworów i troszczy się o młodość biologiczną komórek ciała.
Uwaga na keczupy
O ile pasatę czy przecier pomidorowy bez trudu znajdziesz bez dodatku cukru, to niestety nie jest już tak różowo z keczupem . Niezmiennie zachęcamy do tego, by czytać skład produktów spożywczych przed włożeniem ich do koszyka. Standardowo w 100 g keczupu jest około 20 g cukru! 1/5 to naprawdę dużo. Niestety, nie lepiej wyglądają wersje "dla dzieci", więc warto się nad tym pochylić.
Jeśli Twoje dziecko jest fanem tego sosu, wybieraj produkty bez dodanego cukru, można znaleźć takie, w których jest go 4,4 g i pochodzi on wyłącznie z pomidorów, smakują przy tym wybornie, więc nie ma sensu kusić się na butelkę z wesołą buźką. Keczup można też zrobić samodzielnie , do czego zachęcamy, wystarczą świeże pomidory, sól i zioła.
Wystarczy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych, a następnie podsmażyć na suchej patelni i doprawić według uznania solą i ziołami. Na koniec dodaj odrobinę oliwy, bo likopen jest lepiej przyswajalny w towarzystwie tłuszczy . Keczup można zawekować, świetnie nadaje się do przechowywania.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Skoro mamy sezon na pomidory , to fajnie jest zaprosić je do swojej kuchni. Zamiast zupy z przecieru pomidorowego wypróbuj krem ze świeżych pomidorów, dzieci go uwielbiają, a do tego świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Tak, tak, pomidorówka nie musi być w poniedziałek po rosole.
Składniki na krem ze świeżych pomidorów:
- 1 kg pomidorów
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu lub 1/2 litra bulionu i 1/2 l soku pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- sól, pieprz, słodka wędzona papryka w proszku, świeża bazylia
- opcjonalnie płatki migdałów
Jak zrobić krem ze świeżych pomidorów [przepis]
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ugotuj w bulionie. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę, dodaj pomidory i zmniejsz moc palnika. Kiedy pomidory się rozpadną , dodaj posiekany czosnek i łyżkę papryki w proszku, a także miód, zalej całość bulionem i sokiem pomidorowym.
Zagotuj i dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną bazylię, kilka listków możesz zostawić do dekoracji. Zmiksuj zupę, podawaj z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Zobacz także:
Kiedy wprowadzić fasolkę do diety dziecka? Nie bój się kolki
Leniwa, samolubna i niedostateczna. Młode matki pod wiecznym ostrzałem i oceną
Genialny sposób na plamy z owoców. Tak prosty, że prościej się nie da