Dziecko
Pisabay/ (CC0 Domena publiczna)
Jessika Piechocka - 20 Stycznia 2021

Czy jedzenie mięsa może wywołać problem z płucami u dzieci? Nowe badania

Mięso bardzo często jest częścią diety wielu dzieci. Okazuje się jednak, że za duże ilości mięsa mogą powodować problemy z płucami u dzieci, w tym świszczący oddech. Badanie zostało wykonane przez Mount Sinai Hospital w Nowym Jorku. Uwzględniono w nim dzieci w wieku od 2 do 17 lat.

Większość dzieci bardzo lubi jeść mięso. Rodzice chcą, aby organizm ich pociech miał dostarczone wszystkie ważne witaminy i minerały. Mięso jest jedną z tych grup pokarmowych, która dostarcza dzieciom doskonałe źródło białka.

Jedzenie mięsa przez dzieci

Według Hometown Focus dzieci, które jedzą mięso w za dużych ilościach, mogą być narażone na problemy z płucami, w tym świszczący oddech. Autorka tekstu opisała ważny problem, jaki spotkał jej dziecko.

10-letni syn miał problem ze świszczącym oddechem, więc zabrała go do alergologa. Martwiła się, że to niezdiagnozowana alergia powodująca świszczący oddech. Lekarz ustalił, że przyczyną problemów z oddychaniem nie jest alergia. Powodem nie było również zapalenie oskrzeli.

Po wykonaniu serii badań okazało się, że przyczyną świszczącego oddechu u dziecka mogło być mięso.

Szczere wyznanie Aleksandry Żebrowskiej. Poruszyła bardzo ważny temat tabuSzczere wyznanie Aleksandry Żebrowskiej. Poruszyła bardzo ważny temat tabuCzytaj dalej

Naukowcy odkryli, że jedzenie zbyt dużej ilości mięsa może powodować świszczący oddech u dzieci. Warto podkreślić, że chodzi o zbyt dużą ilość mięsa, ponieważ mięso jedzone w odpowiednich ilościach, może przynieść korzyści zdrowotne.

Czy dzieci powinny jeść mięso?

Badanie zostało wykonane przez Mount Sinai Hospital w Nowym Jorku i wykazało związek w mięsie, gdy jest z grilla, smażone lub na tosty. Ten związek jest końcowym produktem zaawansowanej glikacji. Może on wywołać zapalną odpowiedź immunologiczną w komórkach płuc dzieci.

W badaniu uwzględniono dzieci w wieku od 2 do 17 lat. Badania wykazały, że dzieci, które jadły najwięcej mięsa, miały wysoki wynik AGE, co oznaczało, że zwiększało to ryzyko wystąpienia świszczącego oddechu u dziecka o 18%.

Zwiększyło również ryzyko świszczącego oddechu podczas ćwiczeń o 34%, wpływając na komfort dziecka, gdy próbuje ono codziennie wykonywać aktywność fizyczną.

Dzieci, które jadły ugotowane mięso również częściej miały zaburzenia snu z powodu świszczącego oddechu. Należy pamiętać, że brak snu może mieć wiele negatywnych skutków dla dzieci.

Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:

Źródło: Mooms.com

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj portalparentingowy.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News