portalparentingowy.pl Życie rodzinne Kasza manna dla niemowląt
pixabay.com

Kasza manna dla niemowląt

23 marca 2022
Autor tekstu: Jan Hylla

Czym jest kasza manna i dlaczego jest dobra dla niemowlaka?

Kasza manna to kasza, która co do zasady otrzymywana jest w podczas procesu wysokiego przemiały pszenicy, aczkolwiek dostępne są na rynku również kasze orkiszowe, razowe lub orkiszowo razowe. Mogą mieć one nawet nieco lepsze wartości odżywcze niż tradycyjna pszenna kasza manna. Różnić się będą głównie zawartością błonnika. Popularność kaszy manny można próbować uzasadnić na kilka sposobów – łatwość przygotowania, mnogość dań, jaką można z niej przygotować czy możliwość podawania jej nawet najmłodszym (ale do tego jeszcze przejdziemy). Kasza manna sama w sobie jest raczej sypka i drobnoziarnista. Przygotowana powinna mieć kremową barwę (lub kremowo-białą), słodki zapach i bardzo łagodny, delikatny wręcz smak. Poza rodzajami kaszy ze względu na to, z jakiego pozyskana jest zboża, można również wyróżnić kasze ze względu na jej obróbkę, tj. do wyboru poza zwykłą kaszą manną jest dostępna kasza manna preparowana – ta dzięki skróconej obróbce termicznej koniecznej do jej przygotowania może być szczególnie dobrym przyjacielem rodziców, rozszerzających dietę swojej pociechy.

No właśnie. Dlaczego kasza manna jest tak popularna wśród rodziców małych dzieci? Powodów jest kilka, jednym z nich jest duża uniwersalność kaszy ze względu na swój łagodny, lekko słodki smak, doskonale komponuje się z owocami, przetworami owocowymi a u szczególnie wybrednych dzieci może stanowić posiłek sama w sobie. Ponadto jest lekkostrawna i dziecięcy, niedojrzały jeszcze układ pokarmowy nie powinien mieć problemów ze strawieniem jej.

Kasza manna jest produktem często polecanym ze względu na wysoką zawartość witaminy E, witamin z grupy B, potasu, żelaza, jodu oraz cynku. Sama w sobie kasza manna składa się głównie z ze skrobi i błonnika (z przewagą skrobi) co czyni ją szczególnie sycącą.

Od kiedy można podawać kasze mannę niemowlakowi?

Informacje o rozszerzaniu diety niemowlęcia można czerpać z kilku źródeł. Niemniej jednak najbardziej ryzykownym źródłem są doświadczenia rodziców i babć poparte argumentem ‘za naszych czasów się tak robiło i jakoś wszyscy żyją’. Po pierwsze zarówno śmiertelność jak i szacowana długość życia w tamtych czasach były mniej korzystne niż teraz, po drugie od czasu, w którym nasi rodzicie i dziadkowie mieli małe dzieci minęło zazwyczaj kilkadziesiąt lat i o świecie wiemy trochę więcej. Drugim źródłem wiedzy mogą być natomiast wytyczne WHO, które są o tyle dobre, że zazwyczaj oparte są o badania przeprowadzone przez lekarzy, naukowców i ekspertów w danych dziedzinach. Według aktualnych zaleceń WHO rozszerzanie diety u niemowlęcia można zaczynać od momentu ukończenia przez nie 6 miesiąca życia. To jak zostanie to przeprowadzone to już całkowicie indywidualna decyzja rodziców, aczkolwiek do najbardziej popularnych starterów na nowej drodze kulinarnej należą warzywa pojedyncze brokuły, marchewki czy ziemniaki.

Rozszerzając dietę o kaszę mannę u dziecka, u którego wykryto wcześniej alergie pokarmowe należałoby skonsultować możliwości podawania kaszy manny z lekarzem pediatrą lub alergologiem. Pszenna kasza manna zawiera gluten, który jest częstym alergenem.

Jak podawać kaszę mannę?

Metod, sposobów i pomysłów na kaszę mannę jest niezliczona wręcz ilość, z przepisów na kaszę mannę dla dzieci mogłaby powstać dość gruba książka kucharska. Jak zatem podawać kaszę mannę? Niektórzy twierdzą, że pierwszy kontakt z kaszą manną powinien mieć miejsce albo jako dodatek do innego dania, takiego jak zupa lub przecier warzywny. Jeśli decydujemy się na podanie jej jako samodzielnej potrawy to pierwsze kaszki powinny być raczej płynnej konsystencji. Z czasem i nabywaniem przez dziecko umiejętności można podawać ją coraz bardziej zagęszczoną.

A jakie popularne potrawy są przygotowywane niemowlakom na bazie kaszy manny? Kilka z nich to:

  • Zupa mleczna/kleik – te mogą być przygotowane na bazie napojów roślinnych np. sojowego, migdałowego, ryżowego czy nawet owsianego, ale również na mleku mamy.

  • Desery z kaszą manną

  • Kwadraciki z dodatkiem rodzynek lub suszonych owoców

Kasza manna znajduje też szerokie zastosowanie w charakterze elementu zagęszczającego inne potrawy lub w niektórych przypadkach jako np. panierka.

undefined

Bibliografia

https://www.rodzice.pl/kasza-manna-dla-niemowlaka/

https://domowe-potrawy.pl/kasza-manna-dla-niemowlaka/

https://mamotoja.pl/kasza-manna-dla-niemowlaka,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,28415,r1p1.html

https://parenting.pl/kasza-manna-dla-niemowlat

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kasza-manna-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne-aa-eDCs-51cC-2cti.html

undefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Jan Hylla

Jan Hylla

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy