Kasza na talerzu przedszkolaka
Kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci rozpoczyna się od najmłodszych lat. Istotne jest, aby rodzice dbali o prawidłowo zbilansowaną dietę, w której nie może zabraknąć produktów zbożowych. O tym, jak ważne jest włączenie pełnowartościowej kaszy do codziennego menu przedszkolaka oraz o sposobach jej podania mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert VII edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Przedszkole to czas, w którym szczególnie należy zadbać o zapewnienie dziecku stabilnej energii, tak by miało siły na nowe wyzwania, zabawę i naukę. Najbardziej pożądanymi wtedy zbożami będą te nisko przetworzone, czyli kasza . Dostarczają one cennych węglowodanów złożonych, z których energia uwalniana jest powoli i w stałym tempie, zapewniając siłę na cały dzień. Prawidłowo zbilansowana dieta to taka, w której produkty z pełnego ziarna pojawiają się na talerzu dzieci przynajmniej trzy razy dziennie.
Najważniejsze śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno ono dostarczyć sporej dawki węglowodanów złożonych, które pobudzą organizm i dostarczą paliwa niezbędnego do pracy mózgu.
- Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kaszy ugotowanej na mleku z dodatkiem ulubionych owoców oraz pestek lub orzechów. Może to być np. kasza jaglana polana musem z truskawek czy malin, posypana płatkami migdałowymi bądź nasionkami siemienia lnianego. Taka jaglanka to świetne źródło żelaza i cynku – składników zwiększających odporność organizmu i chroniących przed anemią. To również duża dawka lecytyny, dzięki której zarówno mózg, jak i cały układ nerwowy będą mogły prawidłowo się rozwijać. Dodatkowo krzem w niej zawarty zapewni odpowiedni wzrost kości dziecka – przekonuje Monika Stromkie-Złomaniec.
Zdrowa przekąska
Propozycją na drugie śniadanie może być kasza manna lub kukurydziana, ugotowana w soku owocowym. Wystarczy dodać posiekane orzechy i ozdobić świeżymi owocami. Potrawa zyska uznanie malucha, jeśli będzie on uczestniczył w jej przygotowaniu. Zaprośmy więc dziecko do kuchni i razem przygotujmy kaszowe menu.
Pożywny obiad
Główny posiłek dnia powinien dostarczyć cennych wartości odżywczych i witamin niezbędnych do intensywnego rozwoju - zarówno fizycznego, jak i intelektualnego młodego organizmu. Najlepiej, aby obiad był złożony z warzyw, produktów zbożowych, np. kaszy jęczmiennej lub pęczak, oraz mięsa, ryb, jaj lub nasion roślin strączkowych.
- U dzieci pomiędzy 3. a 4. rokiem życia zapotrzebowanie na magnez i cynk zwiększa się o około 40%, na żelazo – o 30%, a na witaminy B1 i B2 o 20%. Ich naturalne źródło będą stanowiły różne rodzaje kaszy. By pokryć to zapotrzebowanie, dziecko powinno codziennie zjadać 4-5 urozmaiconych i pełnowartościowych posiłków. Niezaspokojenie tych potrzeb może wywołać upośledzenie wzrostu i rozwoju, obniżyć odporność, zmniejszyć zdolność koncentracji, powodować rozdrażnione i apatię oraz przyczynić się do pogorszenia zdolności intelektualnych – mówi dietetyk.
Smaczna kolacja
Na kolację nie podawajmy dań słodkich, ponieważ uwalniająca się glukoza spowoduje nagły wzrost energii, który może się przyczynić do problemów z zaśnięciem. Doskonałym pomysłem na zdrową kolację będzie kasza gryczana, podana w formie dodatku do sałatki warzywnej. Może też - razem z mięsem - stanowić farsz do warzyw, np. papryki lub cukinii.
- Kasza gryczana ma stosunkowo niski indeks glikemiczny oraz stanowi dobre źródło magnezu, którego niedobór w wieku przedszkolnym może powodować rozdrażnienie, problemy z zasypianiem czy skurcze mięśni. Wysoka zawartość cynku i rutyny dodatkowo wpłynie na poprawę odporności – zapewnia ekspert kampanii.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj:
https://www.facebook.com/lubiekasze/
https://www.instagram.com/lubie_kasze/
Artykuł partnerski