Mięta w ciąży
Dlaczego mięta zamiast herbaty czy kawy?
Kawa i herbata zawierają kofeinę i teinę, dwie substancje, które dobrze jest ograniczać w ciąży. Stąd dbające o siebie przyszłe mamy szukają alternatywy, najlepiej takiej, która byłaby zdrowa. Odpadają więc słodkie napoje gazowane, pełne barwników i cukru lub sztucznych słodzików. Soki z kartonów też nie są zbyt zdrowe, a sama woda szybko może okazać się nudna.
Na ratunek przychodzi napar z mięty, który nie dość, że nie zawiera tych wszystkich szkodliwych substancji, to pomaga poradzić sobie z wieloma dolegliwościami pojawiającymi się podczas ciąży. Wywar z mięty pomaga na problemy z układem trawiennym, leczy bóle żołądka, łagodzi nudności i powstrzymuje wymioty. Mięta w ciąży to często świetne, naturalne rozwiązanie tych wszystkich objawów.
Jako że jest to ziele lecznicze, nie należy z nim przesadzać i pić w rozsądnych ilościach. Warto poinformować lekarza o tym, że spożywamy miętę.
Właściwości mięty w ciąży
Mięta jest bogata w żelazo, które jest bardzo ważnym składnikiem naszej krwi. Witamina A działa korzystnie na układ odpornościowy przyszłej mamy, pozwala radzić sobie z bakteriami i wirusami, poprawia stan paznokci i włosów.
Mięta ma w sobie też dużo magnezu, pomagającego naszym kościom oraz mięśniom i – podobnie jak witamina A – wspomagającego układ odpornościowy. Do tego dochodzi fosfor, kluczowy w utrzymaniu dobrego stanu kości i stawów. W mięcie znajduje się też karoten, wpływający korzystnie na skórę i rutyna, czyli witamina P. Ta z kolei ma właściwości przeciwwysiękowe i przeciwzapalne.
Dzięki tym wszystkim witaminom i pierwiastkom mięta w ciąży będzie szczególnie przydatna przy problemach z układem pokarmowym, ale także pomoże poradzić sobie ze stresem, który mogą wywołać zmiany hormonalne zachodzące w organizmie kobiety.
Ciąża to często poranne nudności oraz wzdęcia, z którymi miętowy napar również będzie mógł sobie poradzić. Mając na uwadze, że w tym stanie nie zaleca się używania antybiotyków oraz leków przeciwbólowych, mięta w ciąży może zapobiec wielu dolegliwościom, z którymi będzie musiała zmierzyć się przyszłą mama.
Do czego można dodawać miętę?
Pierwszym oczywistym sposobem na przyrządzenie mięty jest napar. Torebkę można zalać wrzątkiem zupełnie jak herbatę, a potem przykryć spodkiem lub talerzykiem. Świeże liście, najlepiej z łodygami, również można tak samo zaparzyć. Jeśli chcemy wzbogacić smak naparu, możemy dodać miód lub cytrynę.
Często miętę zalewa się też zimną wodą, co nadaje jej delikatnego smaku i orzeźwiających właściwości, które docenimy zwłaszcza latem. W dużym kubku możemy umieścić dwie torebki mięty, zalać zimną wodą i wstawić na około dwie godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, wymieszać i wyjąć torebki.
Mięta jest też dobrym dodatkiem do sałatek i dressingów. Smakowo współgra z kuskusem, kaszą jęczmienną lub jaglaną albo komosą ryżową. Można ją też dodawać do napojów i koktajli, często widuje się ją w lemoniadzie.