Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Mój syn od drzwi się uśmiecha. Ta zupa to hit w moim domu i bomba na odporność
Marta  Lewandowska
Marta Lewandowska 20.09.2023 10:47

Mój syn od drzwi się uśmiecha. Ta zupa to hit w moim domu i bomba na odporność

krem z dyni na odporność
Fot. Mat. pryw.

Są takie dania, które nieodzownie kojarzą nam się z określoną porą roku. W każdym domu pojawiają się stałe punkty na kulinarnej mapie. Jesienią, kiedy moje dzieci wracają do domu i po otwarciu drzwi, czują zapach tej zupy, od razu rzucają plecaki i siadają do stołu, niecierpliwie czekając na swoją porcję.

Cieszy mnie to, tym bardziej że ta zupa to niesamowita bomba witaminowa. Kochamy kuchnię sezonową, staramy się wybierać to, co akurat zbiera się na polach w naszej okolicy. Wierzymy, że natura doskonale wie, czego w danym momencie potrzebują nasze organizmy i to się sprawdza!

Jesień pachnie dynią i cynamonem

We wrześniu gdy zaczyna się szkoła, nie ma tygodnia, żebyśmy nie jedli dyni. Zresztą z wielką przyjemnością hodujemy to warzywo w przydomowym ogródku. Jest łatwe w uprawie i bardzo zdrowe. Znajdziemy w niej m.in. witaminy C, E, A i K. A do tego żelazo, cynk, ryboflawinę czy niacynę. Dynia jest idealna na wzmocnienie odporności, a do tego bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu.

Mój patent, który zdradził mi pewien szef kuchni na obieranie dyni, jest banalny. Kroję ją ze skórą na kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie wyjmuję też ziaren, po upieczeniu wszystko będzie łatwiejsze. Dynię piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra - dół, przez około 30 minut i zostawiam do wystygnięcia. 

Dynia kocha przyprawy korzenne, które kojarzą nam się przecież z jesiennymi i zimowymi herbatkami. Dlatego w naszym domu laski kora cynamonu, świeży imbir czy goździki są zawsze w zapasie. Oto mój autorski przepis na krem z dyni, który zawsze robi furorę nie tylko w mojej rodzinie, ale także na spotkaniach z przyjaciółmi. Wszyscy go uwielbiają!

Projekt bez nazwy (34).jpg

Składniki kremu z dyni

  • 800 g upieczonej obranej dyni
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 l soku z pomarańczy
  • świeży imbir
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • mleko kokosowe
  • olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, wędzona słodka papryka, gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, sproszkowana ostra papryka, mielona kolendra.

Jak zrobić najlepszy krem z dyni

W garnku z grubym dnem rozgrzej  łyżki oleju, zeszklij na nim posiekaną w kostkę cebulę i dodaj przyprawy: dwie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku, łyżeczkę cynamonu i po pół łyżeczki pozostałych. Zetrzyj do garnka około 1 cm świeżego imbiru i przeciśnij przez praskę czosnek. Zalej 500 ml wody. Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój w kostkę i dodaj do garnka, gotuj do miękkości. 

Na koniec dodaj dynię i doprowadź zupę do wrzenia, wlej sok i mleko kokosowe, już nie gotuj. Wymieszaj dokładnie i w razie potrzeby dopraw do smaku solą. Zmiksuj na gładki krem. Zwykle podaję zupę z łuskanymi pestkami z dyni, świetnie obsuszają się w czasie pieczenia warzywa. Ale możesz też dodać kleks kwaśnej śmietany, świeżą kolendrę, grzanki czy zielone pesto - wszystko zależy od waszych preferencji. 

Zupa jest sycąca, aromatyczna i dzięki dodatkowi soku i mleka kokosowego nabiera orientalnego posmaku, który moja rodzina uwielbia. Dodatkowo, w sezonie infekcyjnym unikamy nabiału z mleka krowiego, bo zagęszcza śluz i utrudnia, np. walkę z katarem. Moje dzieci prawie nie chorują, myślę, że to w znacznej mierze zasługa rozsądnej diety.

Jedz lokalnie, jedz sezonowo

Już we wrześniu możemy sięgać po warzywa dyniowate i korzenne, które zbierały cenne składniki z gleby przez całe lato. W nich kryje się nasz przepis na zdrowie. Dodatkowo warto sięgać teraz po kiszonki, które pozytywnie wpływają nie tylko na odporność poprzez regulację flory bakteryjnej, ale też witaminę C, którą zawierają. 

Pamiętaj o rozgrzewających przyprawach i naturalnych antybiotykach jak czosnek. To prawdziwe złoto w okresie jesienno - zimowym. Sprawdziłam, to działa. Masz własne przepisy na wzmacniające odporność dania? Śmiało napisz do nas na [email protected], chętnie podzielimy się nimi z innymi czytelnikami. 

Zobacz także:

"Polska cytryna" rośnie w parku i wspiera odporność. Ruszaj na zbiory

Wlewam co dnia kilka kropel tego olejku do herbaty. Wiem, że nie dopadnie mnie przeziębienie

Po co ludzie wkładają sobie czosnek do uszu? Powód mocno cię zaskoczy