Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Domowe lekarstwo na kaszel. Można je podać już rocznemu dziecku
Karol Zaborowski
Karol Zaborowski 27.01.2021 01:00

Domowe lekarstwo na kaszel. Można je podać już rocznemu dziecku

Syrop z cebuli przepis
fot. pixabay.com/sweetlouise

Kaszel jest jednym z najczęstszych objawów przeziębienia oraz innych infekcji dróg oddechowych. Niestety jest to symptom, który potrafi dać się we znaki i może być szczególnie uporczywy w przypadku małych dzieci.

Warto już wspomnieć na samym początku, że własnoręcznie przygotowany syrop z cebuli faktycznie może nam pomóc uporać się z chorobą, ale nie powinien stanowić podstawy naszej kuracji. O wiele lepiej używać go w roli dodatku.

Przepis i działanie syropu z cebuli

Syrop z cebuli pomaga przede wszystkim na kaszel, ale wzmacnia również nasz organizm. Dzięki temu o wiele łatwiej nam pokonać drobnoustroje odpowiedzialne za pojawienie się choroby. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszyscy mogą go bezpiecznie zażywać.

Przede wszystkim syropu z cebuli nie podajemy dziecku przed skończeniem 12 miesięcy. Dodatkowym przeciwwskazaniem są również problemy z układem pokarmowym takie jak, chociażby refluks. Dodatkowo ze względu na dużą zawartość cukru nie jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę.

Co do dawkowania, to powinno się go pić do dwóch razy dziennie, z czego każda porcja to jedna łyżeczka.

W przypadku syropu z cebuli ważny jest też czas podania specyfiku. Ze względu na działanie wykrztuśne i rozrzedzające wydzielinę w płucach, nie powinno się go pić przed snem. Najlepiej, aby dawkę nie przyjmować krócej niż 3 godziny przed snem.

Aby przygotować, domowy syrop z cebuli potrzebujemy dosłownie dwa składniki. Pierwszym z nich jest oczywiście cebula, a drugim miód lub cukier. Warto wspomnieć, że do przygotowania leku można użyć zarówno czerwonej, jak i białej cebuli.

Przepis sam w sobie jest banalnie prosty. Wystarczy drobno pokroić dwie cebule i układać je cienkimi warstwami we wcześniej wyparzonym słoiku. Każdą warstwę polewamy miodem lub posypujemy cukrem. Teraz wystarczy odstawić słoik w ciepłe miejsce i czekać, aż cebula puści sok.

Syrop powinien być gotowy już po około 5 godzinach, ale najlepiej, aby postał tak 24 godziny. Po wszystkim warto przelać przez gazę do buteleczki. Powinno się go przechowywać do 10 dni w lodówce.

Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:

Źródło: Mamotoja.pl