portalparentingowy.pl
Syrop z cebuli przepis

fot. pixabay.com/sweetlouise

Domowe lekarstwo na kaszel. Można je podać już rocznemu dziecku

27 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Karol Zaborowski

Udostępnij:

Syrop z cebuli jeszcze nie tak dawno był bardzo często stosowany w przypadku infekcji u dzieci. Co ciekawe, nierzadko się zdarza, że polecają go nawet pediatrzy. Warto wiedzieć, jak przygotować go własnoręcznie.

Kaszel jest jednym z najczęstszych objawów przeziębienia oraz innych infekcji dróg oddechowych. Niestety jest to symptom, który potrafi dać się we znaki i może być szczególnie uporczywy w przypadku małych dzieci.

Warto już wspomnieć na samym początku, że własnoręcznie przygotowany syrop z cebuli faktycznie może nam pomóc uporać się z chorobą, ale nie powinien stanowić podstawy naszej kuracji. O wiele lepiej używać go w roli dodatku.

Przepis i działanie syropu z cebuli

Syrop z cebuli pomaga przede wszystkim na kaszel, ale wzmacnia również nasz organizm. Dzięki temu o wiele łatwiej nam pokonać drobnoustroje odpowiedzialne za pojawienie się choroby. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszyscy mogą go bezpiecznie zażywać.

Przede wszystkim syropu z cebuli nie podajemy dziecku przed skończeniem 12 miesięcy. Dodatkowym przeciwwskazaniem są również problemy z układem pokarmowym takie jak, chociażby refluks. Dodatkowo ze względu na dużą zawartość cukru nie jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę.

Co do dawkowania, to powinno się go pić do dwóch razy dziennie, z czego każda porcja to jedna łyżeczka.

W przypadku syropu z cebuli ważny jest też czas podania specyfiku. Ze względu na działanie wykrztuśne i rozrzedzające wydzielinę w płucach, nie powinno się go pić przed snem. Najlepiej, aby dawkę nie przyjmować krócej niż 3 godziny przed snem.

Aby przygotować, domowy syrop z cebuli potrzebujemy dosłownie dwa składniki. Pierwszym z nich jest oczywiście cebula, a drugim miód lub cukier. Warto wspomnieć, że do przygotowania leku można użyć zarówno czerwonej, jak i białej cebuli.

Przepis sam w sobie jest banalnie prosty. Wystarczy drobno pokroić dwie cebule i układać je cienkimi warstwami we wcześniej wyparzonym słoiku. Każdą warstwę polewamy miodem lub posypujemy cukrem. Teraz wystarczy odstawić słoik w ciepłe miejsce i czekać, aż cebula puści sok.

Syrop powinien być gotowy już po około 5 godzinach, ale najlepiej, aby postał tak 24 godziny. Po wszystkim warto przelać przez gazę do buteleczki. Powinno się go przechowywać do 10 dni w lodówce.

Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:

  • Urodził się z niezwykłym znamieniem. Pielęgniarki nazwały chłopca "dzieckiem miłości"

  • Syn członka zespołu Lady Pank jest bardzo chory. Borysewicz prosi o pomoc fanów

  • Bartek urodził się z połową serca. "Cena jego zdrowia jest wysoka"

Źródło: Mamotoja.pl

Karol ZaborowskiAutor

Redaktor portalparentingowy.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl

Podobne artykuły

Zdrowie

Znamy orientacyjny termin szczepień dla dzieci w wieku 5-12 lat. Rzecznik MZ przekazał najnowsze wieści

Czytaj więcej >
Niebezpieczne rośliny

Zdrowie

Niebezpieczne rośliny z naszego otoczenia. Rodzice powinni być uważni

Czytaj więcej >
trujące rośliny

Zdrowie

Rośliny trujące, na które powinny uważać dzieci

Czytaj więcej >
zespół angelmana

Zdrowie

Na czym polega zespół Angelmana?

Czytaj więcej >
panga

Zdrowie

Ryba, jakiej nie należy podawać dziecku. Jest bardzo szkodliwa

Czytaj więcej >
Jak chronić przed udarem słonecznym

Zdrowie

Jak chronić dzieci w gorące dni?

Czytaj więcej >