Syrop z cebuli przepis
fot. pixabay.com/sweetlouise
Karol Zaborowski - 27 Stycznia 2021

Domowe lekarstwo na kaszel. Można je podać już rocznemu dziecku

Syrop z cebuli jeszcze nie tak dawno był bardzo często stosowany w przypadku infekcji u dzieci. Co ciekawe, nierzadko się zdarza, że polecają go nawet pediatrzy. Warto wiedzieć, jak przygotować go własnoręcznie.

Kaszel jest jednym z najczęstszych objawów przeziębienia oraz innych infekcji dróg oddechowych. Niestety jest to symptom, który potrafi dać się we znaki i może być szczególnie uporczywy w przypadku małych dzieci.

Warto już wspomnieć na samym początku, że własnoręcznie przygotowany syrop z cebuli faktycznie może nam pomóc uporać się z chorobą, ale nie powinien stanowić podstawy naszej kuracji. O wiele lepiej używać go w roli dodatku.

Przepis i działanie syropu z cebuli

Syrop z cebuli pomaga przede wszystkim na kaszel, ale wzmacnia również nasz organizm. Dzięki temu o wiele łatwiej nam pokonać drobnoustroje odpowiedzialne za pojawienie się choroby. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszyscy mogą go bezpiecznie zażywać.

Przede wszystkim syropu z cebuli nie podajemy dziecku przed skończeniem 12 miesięcy. Dodatkowym przeciwwskazaniem są również problemy z układem pokarmowym takie jak, chociażby refluks. Dodatkowo ze względu na dużą zawartość cukru nie jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę.

Zdjęcie dziewczynki wprawiło internautów w osłupienie. Wszystko przez złudzenie optyczneZdjęcie dziewczynki wprawiło internautów w osłupienie. Wszystko przez złudzenie optyczneCzytaj dalej

Co do dawkowania, to powinno się go pić do dwóch razy dziennie, z czego każda porcja to jedna łyżeczka.

W przypadku syropu z cebuli ważny jest też czas podania specyfiku. Ze względu na działanie wykrztuśne i rozrzedzające wydzielinę w płucach, nie powinno się go pić przed snem. Najlepiej, aby dawkę nie przyjmować krócej niż 3 godziny przed snem.

Aby przygotować, domowy syrop z cebuli potrzebujemy dosłownie dwa składniki. Pierwszym z nich jest oczywiście cebula, a drugim miód lub cukier. Warto wspomnieć, że do przygotowania leku można użyć zarówno czerwonej, jak i białej cebuli.

Przepis sam w sobie jest banalnie prosty. Wystarczy drobno pokroić dwie cebule i układać je cienkimi warstwami we wcześniej wyparzonym słoiku. Każdą warstwę polewamy miodem lub posypujemy cukrem. Teraz wystarczy odstawić słoik w ciepłe miejsce i czekać, aż cebula puści sok.

Syrop powinien być gotowy już po około 5 godzinach, ale najlepiej, aby postał tak 24 godziny. Po wszystkim warto przelać przez gazę do buteleczki. Powinno się go przechowywać do 10 dni w lodówce.

Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:

Źródło: Mamotoja.pl

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj portalparentingowy.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News