Ten sos do makaronu jest idealny dla małych dzieci. Zrobisz go z dwóch składników
Jeśli brak ci czasu i pomysłu, a chcesz zrobić pyszny obiad, który z przyjemnością zje cała twoje rodzina, to czytaj dalej, bo to danie kochają wszystkie dzieci, robi się je tyle czasu, ile potrzebujesz, by ugotować makaron, a do sosu potrzebujesz jedynie dwóch składników, które najpewniej masz w lodówce.
Moje dzieci najchętniej jadłyby go codziennie i gdyby nie to, że jest dość kaloryczny, pewnie bym im na to pozwoliła, bo z sosem serowym “wchodzi” im nawet brokuł.
Sos dla dziecka do makaronu, kopytek, warzyw i... chrupek
Mówi się, że wszystkie dzieci na świecie lubią naleśniki i zupę pomidorową. Jednak skoro wciąż na podium mamy jedno wolne miejsce, to silnym kandydatem do niego jest ten sos. Można go podać po prostu z makaronem ugotowanym al dente, warzywami przygotowanymi na parze, kopytek, a nawet paluszków czy chrupek w czasie seansu filmowego.
Warto jednak pamiętać, że ten sos jest kaloryczny i tłusty, więc nie jedzcie go zbyt często. Nie nadaje się także dla osób uczulonych na mleko i jego przetwory. Cała reszta może od czasu do czasu po niego sięgnąć, zwłaszcza że wystarczą dwa składniki. Zajadają się nim wszyscy.
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Sos serowy z dwóch składników, który kochają dzieci
Najlepsze w tym sosie jest to, że jeśli nie mam czasu gotować “prawdziwego obiadu”, otwieram lodówkę i są tam z pewnością składniki do jego przygotowania. Potrzebujesz (do bazowej wersji) tylko śmietanki 30 proc. i śmietankowego serka topionego.
Do garnka wlej 300 ml śmietanki i włóż dużą kostkę serka, podgrzewaj na małym ogniu, aż serek się rozpuści. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go wodą, w której gotował się makaron. Dopraw sos kurkumą, odrobiną pieprzu i gałką muszkatołową. Gotowe! Wystarczy wymieszać z makaronem, lub polać sosem warzywa.
Sos serowy w wersji dla dorosłych
Jeśli wersja dla dzieci jest dla ciebie zbyt delikatna, możesz do swojej porcji dodać tarty cheddar lub ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Do podania przyda się natka pietruszki lub świeży estragon.
Sos możesz wykorzystać też do dań z kurczakiem, łososiem czy polędwicą wieprzową. Zwykle robimy go więcej, wieczorem po podgrzaniu doskonale sprawdza się także do nachosów czy grzanek.
Zobacz także:
Od jakiego wieku dziecko może jeść owoce morza? Wcale nie trzeba czekać zbyt długo!
Kiedy wprowadzić fasolkę do diety dziecka? Nie bój się kolki