Zdrowe słodycze dla dzieci? Poznaj tajemnicze składniki na etykietach
Na pierwszy rzut oka hasło zdrowe słodycze wygląda jak zaprzeczenie. Okazuje się jednak, że istnieją przekąski, które nie tylko nie szkodzą, ale również działają prozdrowotnie. Podamy je zatem dziecku bez poczucia winy. Możemy kupić je gotowe, ale możemy też przygotować je samodzielnie” – zachęca Wiola Lis, specjalistka produktowa z ekologicznego centrum Arkana Smaku. Sprawdźmy, jakich składników nie powinniśmy się obawiać.
Zdrowe słodycze – czyli jakie?
Nasze maluszki już od przedszkola domagają się deserków i słodkich przekąsek. Ich naturalną chęć do poznawania świata smaków warto wykorzystać w celu edukacji w kwestii zdrowego jedzenia. Przyzwyczajając dzieci do sięgania po produkty słodkie, ale wartościowe, mamy pewność, że będą rosły zdrowo.
Wśród zdrowych słodkości, które możemy kupić, ale też sami wykonać, znajdziemy m.in.:
-
pianki, lizaki, galaretki,
-
batoniki, ciasteczka, czekolady, cukierki,
-
musy, chipsy owocowe i warzywne.
Co jest ich sekretem? Ekspertka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku tłumaczy: „Zawierają one naturalne kakao, owoce, miód, orzechy. Dzięki temu stanowią dodatkowo cenne źródło witamin i składników mineralnych. Warto też wybierać produkty ekologiczne. Zyskujemy w ten sposób pewność, że powstały bez pestycydów i nie zawierają konserwantów”.
Słodycze bez cukru?
Obecnie na sklepowych półkach mamy do dyspozycji sprawdzone zamienniki cukru, które są nie tylko zdrowe, ale też potrafią być słodsze niż cukier. Należą do nich:
-
Stewia, którą ekstrahuje się z rośliny o takiej samej nazwie. Ciekawostką jest, że wykazuje ona prozdrowotne właściwości, działa przeciwzapalnie i podnosi odporność, obniża również poziom cukru we krwi.
-
Erytrytol – to bardzo zdrowy słodzik, praktycznie nie zawiera kalorii, może być stosowany również przez cukrzyków. Wygląda jak cukier spożywczy, jest jednak trochę mniej słodki.
-
Taumatyna – intensywnie słodkie białko występujące w owocach afrykańskiej rośliny Thaumatococcus danielii. Uznawana obecnie ja jedną z najbardziej słodkich substancji, mocno rozpowszechniona w Portugalii, Hiszpanii i Włoszech. Jest mniej popularna ze względu na dość wysoką cenę.
-
Lukrecja – roślina z rodziny bobowatych. Swą popularność zyskała z dropsów i żelek czarnych jak smoła. Jej słodki smak jednak może być kontrowersyjny i ma swoich przeciwników, ale nie można jej ująć, że wykazuje prozdrowotne właściwości.
-
Ksylitol – popularny zamiennik cukru w gumach czy cukierkach ze względu na brak działania próchnicotwórczego. Jest też 40% mniej kaloryczny
„Korzystając z tych słodkich składników, możemy we własnej kuchni przygotować wiele znanych deserów i przekąsek. Także wśród gotowych produktów znajdziemy coś dla siebie. To między innymi lody i sorbety, babeczki i inne wypieki, naturalnie słodkie kremy i pasty, lemoniady, lizaki i cukierki słodzone ksylitolem czy bakaliowe batoniki. Pamiętajmy jednak, że brak cukru nie oznacza braku kalorii. Dodatek mąki, daktyle, orzechy czy miód… Różne składniki podbijają kaloryczność przekąsek, warto zwracać na to uwagę” – zaznacza Wiola Lis z ekocentrum Arkana Smaku.
Czy każde „E” w składzie jest szkodliwe?
Z pewnością możemy powiedzieć, że pod tajemniczym E kryją się też składniki zdrowe! Bywają bowiem naturalne i stanowią korzystny dodatek do żywności.
Pierwsze co przyciąga wzrok, to kolory. Zupełnie nieszkodliwe są zatem barwniki:
-
Kurkumina (E100) – prozdrowotny składnik kurkumy.
-
Ryboflawina (E101) – witamina B2, naturalny żółty barwnik.
-
Karoteny (E160a) – związki naturalne z warzyw i owoców.
-
Czerwień buraczana (E162) – naturalny barwnik buraków.
-
Antocyjany (E163) – obecne np. w owocach jagodowych.
Nie bójmy się również zagęszczaczy produktów:
-
Guma guar (E412) – naturalna substancja z nasion jednej z roślin bobowatych. Pełni funkcję błonnika. Działa jako prebiotyk, pomaga utrzymywać właściwy poziom glukozy.
-
Mączka chleba świętojańskiego (E410) – również naturalny składnik z nasion rośliny strączkowej, inaczej zwana karobem. Łagodzi nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.
-
Pektyny (E440) – naturalne substancje zagęszczające występujące w skórkach owoców. Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Abyśmy mogli być spokojni, że podajemy dziecku zdrową przekąskę, musimy przede wszystkim być pewni co do składu produktów, jakie zostały użyte do jej przygotowania. Czytajmy więc etykiety i wybierajmy sprawdzonych dostawców żywności. Dobre nawyki w żywieniu malucha szybko udzielą się i nam!
Źródło: Materiał prasowy