Zgaga w ciąży
Czym jest zgaga i jakie są jej przyczyny?
Zgaga to nic innego jak nieprzyjemne uczucie bolesnego pieczenia, które zlokalizowane jest za mostkiem. Często opisywane jako „palenie w przełyku”. Zgaga w ciąży zasadniczo nie różni się szczególnie od zgagi u kobiet niespodziewających się dziecka.
Główną przyczyną zgagi w ciąży są – jak w przypadku większości ciążowych dolegliwości – hormony. Konkretniej rzecz ujmując chodzi o progesteron i estrogen, które powodują osłabienie mięśni przewodu pokarmowego, co prowadzi do skurczenia się mięśniówki, która oddziela przełyk i żołądek. To prowadzi do wydostania się kwasu żołądkowego, a ten podrażnia delikatną śluzówkę przełyku i wtedy właśnie występuje nieprzyjemne pieczenie.
Dużą rolę w powstawaniu zgagi mają niewłaściwe nawyki żywieniowe, jeśli dieta przyszłej mamy obfita była w produkty tłuste, smażone. Palenie papierosów jest kolejną czynnością powodującą nasilanie się objawów zgagi w ciąży i powinna zostać zredukowana do zera. W zasadzie zgaga to najmniejszy problem jaki może dotyczyć ciężarnej matki popalającej papierosy – powinny zostać one odstawione razem z innymi używkami.
Jak zwalczyć zgagę w ciąży?
Prawdopodobnie nie ma jednej niezawodnej metody, dzięki której pozbędziemy się zgagi do końca życia, niemniej jednak warto próbować metod, które w jakimkolwiek stopniu przynoszą ukojenie.
-
Jedzenie częściej, ale w mniejszych porcjach – w ten sposób uniknie się przeciążenie układu pokarmowego.
-
Noszenie luźnych ubrań, które nie powodują ucisku brzucha – nie dopuści to do mechanicznego ucisku na układ pokarmowy.
-
Unikanie przejadania się i obciążania żołądka.
-
Jedzenie powoli i dokładne przeżuwanie każdego kęsa – w ten sposób nie dopuści się do połykania powietrza, co sprzyja zgadze.
-
Unikanie pokarmów, które wywołują lub nasilają objawy zgagi. Należą do nich m.in. gorące, ostre, tłuste lub smażone potrawy, ale też np. herbata, czekolada, mięta, kawa – w myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, lepiej unikać niż żałować.
-
Do snu układanie się z głową wyżej – zapobiega to naciskowi na zastawkę żołądka.
-
Ze względu na zawartość allicyny powinno się spożywać czosnek lub kapsułki z nim.
-
Na czas ciąży warto odstawić napoje gazowane – zwiększają one objętość pokarmu w żołądku, co może skutkować łatwiejszym zarzucaniem treści żołądka do przełyku.
-
Niesolenie potraw, jeśli nie jest to konieczne.
-
Picie herbaty z rumianku, imbiru lub korzenia mniszka lekarskiego.
-
Przy sięganiu po rzeczy z ziemi unikanie schylania się – kucanie będzie o wiele lepszym pomysłem.
-
Stosowanie masażu klatki piersiowej.
Jeśli domowe metody nie przynoszą ulgi, warto przejść się do apteki, aby skonsultować dolegliwości z farmaceutą. Prawdopodobnie zostaną zalecone środki działające miejscowo, których aktywnymi substancjami będą węglany wapnia lub magnezu. Wiążą one kwas solny i nawet cofająca się treść żołądka nie spowoduje pieczenia w przełyku.
Jeśli objawy pomimo to nie ustępują a dolegliwości są silne i uciążliwe, wówczas przyszła mama powinna kwestię ciążowej zgagi skonsultować z lekarzem. Nieleczony refluks może spowodować powstanie nadżerek w górnym odcinku przewodu pokarmowego lub zapalenia przełyku. Problem powinien zostać zasygnalizowany albo ginekologowi prowadzącemu ciążę, albo lekarzowi rodzinnemu, który być może wystawi skierowanie na dalszą diagnostykę.
undefined
Bibliografia
-
https://www.pbkm.pl/pregnancy-zone-2/choroby-w-ciazy/zgaga-w-ciazy-jak-zlagodzic-uciazliwe-pieczenie
-
https://www.aptekagemini.pl/poradnik/ciaza-i-porod/radzic-ze-zgaga-ciazy/