Ciasto drożdżowe z czereśniami jak u babci. Z tego przepisu wychodzi najlepsze
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/1920/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji u babci. Czereśnie zbieraliśmy sami, wspinaliśmy się na drzewa i rwaliśmy całymi garściami. Połowa czereśni do wiaderka, połowa do naszych brzuchów. Ciasto drożdżowe z czereśniami to smak dzieciństwa. Po prostu musisz je zrobić.
Przepis na ciasto drożdżowe przepisałam z notatnika babci. Skradłam składniki i sposób przygotowania. Z tego przepisu ciasto drożdżowe z czereśniami wyjdzie i wam. Jest pyszne.
Ciasto drożdżowe z czereśniami - przepis
Trwa właśnie sezon na czereśnie, więc żal nie wykorzystać ich i nie upiec pysznego ciasta drożdżowego. To wyjdzie puszyste i aż ciężkie od czereśni i soku z owoców. Posyp gęsto cukrem pudrem i patrz, jak znika w sekundę.
Dobre ciasto drożdżowe to wyznacznik umiejętności każdej gospodyni. Przygotowanie ciasta może i trwa więcej niż chwilę, ale każdy kęs wynagradza włożony trud. Ciasto drożdżowe to przysmak lata, obok którego nie można przejść obojętnie. Czereśnie właśnie teraz są najsłodsze i najbardziej pękate.
Składniki na ciasto drożdżowe z czereśniami
Ciasto drożdżowe nie będzie dobre bez dobrej jakości składników. Moja babcia zawsze używała najświeższych jaj do ciasta drożdżowego, bo wierzyła, że tylko takie są w stanie nadać ciastu właściwej puszystości.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suchych)
250 ml ciepłego mleka
100 g cukru
100 g masła, roztopionego
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
500 g czereśni
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem - przygotowanie
Podaję tu dwie wersje przygotowania ciasta drożdżowego, ponieważ nie wszyscy lubią pracować na świeżych drożdżach. Babcia zawsze dawała takie do ciasta drożdżowego z czereśniami.
Przygotowanie ciasta:
Przygotowanie zaczynu (jeśli używasz świeżych drożdży):
Rozkrusz drożdże do miski, dodaj 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Przygotowanie ciasta (dla świeżych i suchych drożdży):
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i resztę cukru. Jeśli używasz suchych drożdży, dodaj je teraz do mąki. W osobnej misce rozbij jajka i użyj trzepaczki, dodaj roztopione masło i ciepłe mleko. Wymieszaj. Wlej mokre składniki do mąki (oraz zaczyn, jeśli używasz świeżych drożdży). Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno zająć to około 10 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Opłucz czereśnie pod zimną wodą, a następnie je wydryluj. Możesz pokroić je na pół. Wymieszaj owoce z cukrem i (opcjonalnie) mąką ziemniaczaną, jeśli są bardzo miękkie i mają dużo soku. Odstaw na czas wyrastania ciasta.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1-1.5 cm i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozłóż czereśnie. Piecz ciasto w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Zobacz także:
Takie ciasto drożdżowe z rabarbarem jadłam u babci całe lato. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Kruche ciasto z przepisu babci. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Jak mrozić maliny, żeby się nie sklejały? Sposób jest banalnie prosty
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![złotopolscy sklepowa](https://images.iberion.media/images/origin/000_A627_TMOJQ_24_DJ_C321_F4_68313fa3c3.jpg)
![uczniowie](https://images.iberion.media/images/origin/1_694f22f5ad.jpg)
![Ciasto drożdżowe z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_drozdzowe_z_truskawkami_713d602f2c.jpg)
![Ania Bardowska, ogórki z chilli](https://images.iberion.media/images/origin/Ania_Bardowska_ogorki_z_chilli_103ad253fd.jpg)
![psie dziecko na weselu](https://images.iberion.media/images/origin/psie_dziecko_na_weselu_2264b51a05.jpg)
![żłobek w PRL 1958 rok](https://images.iberion.media/images/origin/zlobek_PRL_5bf2a991d6.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![Dziewczynka z walizką](https://images.iberion.media/images/origin/Dziewczynka_z_walizka_4fc8a6dd24.jpg)
![sklep Dino](https://images.iberion.media/images/origin/sklep_Dino_e42cafd152.jpg)
![napoje w lodówkach](https://images.iberion.media/images/origin/napoje_w_lodowkach_4a3557d896.jpg)
![zatkane uszy w samolocie](https://images.iberion.media/images/origin/fot_upslim_Shutterstock_samolot_nowe_leki_deb6d3a31d.jpg)
![bańki mydlane](https://images.iberion.media/images/origin/b1_678ddbf94e.jpg)
![środek na komary, dziecko](https://images.iberion.media/images/origin/srodek_na_komary_dziecko_59b2c0c128.jpg)
![pogrzeb](https://images.iberion.media/images/origin/mourning_mother_daughter_grave_cemetery_aad59a6f57.jpg)
![parawany na plaży](https://images.iberion.media/images/origin/parawany_na_plazy_326191f30c.jpg)
![Ania i Kuba z Rolnik](https://images.iberion.media/images/origin/collage_91_f4338d6512.jpg)
![kobieta żałoba](https://images.iberion.media/images/origin/kobieta_zaloba_055fdada96.png)
![gołąb](https://images.iberion.media/images/origin/g1_a78267dff3.jpg)
![puszczanie wianków](https://images.iberion.media/images/origin/puszczanie_wiankow_24442fd0c1.png)
![stare zdjęcie ojciec](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_marina_zasorina_9407250_a540e7ff90.jpg)
![Mama Pięcioraczków](https://images.iberion.media/images/origin/Mama_Piecioraczkow_51d5f07f67.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![jagodzianki i siostra Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_c4d24c960d.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)