Kruche ciasto jest genialne. Nadaje się i na słodko, i na wytrawnie. Można połączyć je z dowolnymi owocami, dodać do niego śmietanę, budyń, masę sernikową — w każdej wersji wychodzi.Ale to z jagodami przebija je wszystkie! Naładowane owocami, z delikatną pianką i wspaniałą kruszonką — czego chcieć więcej? Po prostu rozpływa się w ustach! Pospiesz się i zrób je, zanim skończą się jagody. Twoja rodzina nie odejdzie od stołu, aż nie zostanie ostatni okruszek.
Idealny deser na lato. To ciasto trzeba trzymać w lodówce, bo najlepiej smakuje na zimno. Orzeźwia, schładza, a przy tym rozpieszcza podniebienie. Dzieciaki za nim przepadają, bo poza tym, że jest pyszne, niesamowicie wygląda!Jego dużą zaletą jest też to, że nie wymaga drogich i skomplikowanych składników, a jego wykonanie jest bardzo proste. W weekend zaskocz rodzinę tym pysznym, kolorowym ciastem na zimno.
Latem uwielbiamy wszelkie słodkości i desery. A już najbardziej te, które są lekkie, owocowe i mimo wyczuwalnej słodyczy, orzeźwiająco kwaskowate. A jednocześnie nie bardzo chce nam się piec. Włączanie piekarnika w upalny wakacyjny dzień to zbrodnia!Dlatego świetnym rozwiązaniem są malinowe babeczki bez pieczenia. Mają wszystkie cechy, które sprawiają, że są po prostu idealnym letnim deserem. Smakują obłędnie i robi się je bardzo prosto!
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji. Wiśnia rosła u mojej cioci na podwórku i rodziła piękne słodko-kwaśne owoce. Zbieraliśmy je sami, wspinaliśmy się na drzewa i rwaliśmy całymi garściami. Połowa wiśni do wiaderka, połowa do naszych brzuchów. Ciasto drożdżowe z wiśniami to smak mojego dzieciństwa.Moja ciocia robiła jedyne takie ciasto drożdżowe z wiśniami. Było ciężkie od cukru, jogurtu i oleju i wypełnione wiśniami po brzegi. Gdy się je jadło, sok z wiśni skapywał jeszcze po dłoniach, a buzia cała była czerwona.
Dlatego o tej porze roku najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia! Nie wymagają prawie wcale wysiłku, zawsze wychodzą i są przepyszne. A ten przepis jest po prostu genialny, a ciasto wygląda obłędnie!Latem tak już jest: ma się ochotę na coś lekkiego, słodkiego i owocowego. Ale z drugiej strony upał i wysokie temperatury nie zachęcają ani do stania przy kuchence, ani do odpalania piekarnika.
Pizza na cieście francuskim jest tak banalna do zrobienia, że szkoda czasu zamawiać jakąkolwiek inną z pizzerii. W dodatku możesz wykorzystać na niej wszystko, co zalega ci w lodówce. Nie tylko warzywa - ser i wędlina również znajdą na niej swoje miejsce. Czasem myślę, że moje dzieci są wyjątkowe. Nie tylko dlatego, że są moje, ale również ze względu na wybory żywieniowe. Nie lubią klasycznej pizzy, ani hamburgerów, gardzą zupą pomidorową i kabanosami. Nie mówię już o warzywach, z których najchętniej jadłyby tylko zielonego ogórka. Jednak odwróconą pizzę Jamiego Olivera zjadają do ostatniego okruszka. I wcale im się nie dziwię.
Niektórzy lubią ciasto drożdżowe samo, doceniają słodycz jego kruszonki i prostotę. Inni wolą z sezonowymi owocami, które dodają trochę kwaskowatego posmaku. A jeszcze inni uwielbiają takie z białym serem — słodkie, wilgotne, po prostu przepyszne.Ekspresowe ciasto drożdżowe z serem z tego przepisu zawsze się udaje! To prawdziwa sztuka, bo ser jest dość ciężki i zdarza się, że drożdżowiec opada. Z tym przepisem masz pewność, że proporcje składników są idealne.
Do ciasta drożdżowego potrzeba prawie magicznych umiejętności. A ten przepis wymaga tylko jednego – dłuższego oczekiwania na gotowe już ciasto. Wisząca babka smakuje, jak żadna inna. Jest lekka jak chmurka, dlatego niektórzy nazywają ją anielską. Nazwa "wisząca babka" wzięła się ze specyficznego sposobu studzenia ciasta.Po wyjęciu z piekarnika babka musi… wisieć kilka godzin w powietrzu. Da się to zrobić dzięki specyficznej budowie formy, która ma w środku wystający tunel. Dzięki temu zabiegowi ciasto zyskuje zadziwiające właściwości. Przepis jest prosty i bardzo tani, a wisząca babka znika z talerzy w mgnieniu oka.
Nie musisz czekać godzinami, aż wyrośnie i nie musisz go wcale zagniatać. Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem wychodzi zawsze i znika z talerzy w mgnieniu oka. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to odpowiednia temperatura składników.To ostatnie chwile, żeby nasycić się rabarbarem. Chociaż sezon na rabarbar trwa długo, to jego łodygi smakują najlepiej przed końcem czerwca. Później będzie zbyt łykowaty i za twardy, żeby go dodać do ciasta. A nic nie smakuje lepiej niż placek drożdżowy z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem z tego przepisu robi się praktycznie samo.
Idealne ciasto drożdżowe jest puszyste. Po przekrojeniu widać, że ma strukturę jak gąbka, czyli wyraźne bąbelki powietrza. I po prostu rozpływa się w ustach.Taki efekt jednak trudno uzyskać. Czasami już-już wydaje nam się, że ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i mięciutkie, ale po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec. Można tego łatwo uniknąć. To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe, które nie opada i wychodzi za pierwszym razem.
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji u babci. Czereśnie zbieraliśmy sami, wspinaliśmy się na drzewa i rwaliśmy całymi garściami. Połowa czereśni do wiaderka, połowa do naszych brzuchów. Ciasto drożdżowe z czereśniami to smak dzieciństwa. Po prostu musisz je zrobić.Przepis na ciasto drożdżowe przepisałam z notatnika babci. Skradłam składniki i sposób przygotowania. Z tego przepisu ciasto drożdżowe z czereśniami wyjdzie i wam. Jest pyszne.
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji u babci. Rabarbar zbieraliśmy sami, rwaliśmy sami i zanosiliśmy z kuzynami babci, by upiekła drożdżowe. Łodygi rabarbaru chrupaliśmy w drodze do domu. Po latach poprosiłam babcię o przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem, które tak smakowało mi w dzieciństwie.Zapisałam składniki i sposób przygotowania. Musiałam wyciągnąć od babci, co oznacza "ile zabierze", "aby pasowało do ręki". Z tego przepisu ciasto drożdżowe z rabarbarem wyjdzie i wam. Jest pyszne.
Jak zrobić kruche ciasto jak u babci? Przepis na ten klasyk cukierniczy niby jest prosty, ale sprawia sporo problemów. A uzyskanie tego charakterystycznego smaku z dzieciństwa graniczy z cudem. To dlatego, że babcia dodawała do kruchego ciasta jeden składnik, którego próżno szukać w nowoczesnych przepisach.Moja babcia robiła najlepsze ciasto kruche, chociaż nie miało nic wspólnego z modnymi dzisiaj tartami czy tarteletkami. Kruche ciasto jak u babci robi się tylko w dużej prostokątnej blasze. Przecież babcia musiała zrobić taką porcję deseru, żeby dla każdego wnuka starczyło. A w tym starym przepisie liczą się nie tylko składniki.
Sernik z ziemniakami nie jest niczym niezwykłym. Co więcej, ziemniaków w ogóle w nim nie czuć. Za to ciasto z tym składnikiem może dłużej stać, nawet w cieple i nie rozpływa się i nie traci konsystencji. Gdy spróbujesz raz sernika z ziemniakami, już nigdy nie zrobisz innego.
Najlepsze ciastek “słoneczka” wcale nie leżą w ladzie w cukierni. Kiedyś robiła je babcia. Kruche, słodkie i cudownie zwieńczone kwaskowym dżemem i marmoladą, nigdzie nie będą smakowały lepiej. Chyba że wykorzystasz nasz przepis na ciastka, które pokocha twoja rodzina.Ciastka "słoneczka" były niegdyś ozdobą każdej niedzielnej herbatki i popołudniowej kawki. Z biegiem lat odeszły do lamusa. Pora przygotować je jeszcze raz. Przepis na nie nie jest wcale taki trudny.
Ciasto drożdżowe jest nie tylko smaczne, lecz także budzi miłe wspomnienia. Pachnie jak wakacje u babci. Tradycyjne jest dość trudne do zrobienia i wymaga czasu, więc my mamy inną propozycję: ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami!Sezon na truskawki w pełni, więc szkoda by było z niego nie skorzystać! A mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z owocami i słodką kruszonką to wspaniały deser. W kilka chwil znika co do ostatniego okruszka.
Sezon truskawkowy zobowiązuje. W czerwcu trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa natury, ile tylko się da. Na przykład: wypiekając pyszne ciasta. Najprostsze jest chyba kruche ciasto z truskawkami.To moje ulubione. Robi się błyskawicznie i nie ma możliwości, żeby coś nie wyszło. Nauczyłam się go od mojej mamy i nie wyobrażam sobie niczego lepszego dla dzieci. Takie ciasto podaję nawet na śniadanie. Jest pyszne, a przy tym zdrowe i pożywne.
Blok czekoladowy — czy istnieje drugi deser tak kojarzący się z dzieciństwem? W czasach PRL robiła go każda mama. Ale mało kto wie, że kultowy deser ma także wersję pozbawioną kakao. To biały blok czekoladowy, którego głównym składnikiem jest mleko w proszku.Biała czekolada – jedni ją uwielbiają, a drudzy zastanawiają się, po co w ogóle istnieje. Ale ci drudzy nie wiedzą, co tracą, bo biała czekolada jest przepyszna, tak samo jak desery skomponowane z jej udziałem. Albo takie, które tylko udają, że są z niej zrobione. Mistrzem w udawaniu czekolady jest blok czekoladowy. A w wersji na biało, z tego przepisu, jest nie tylko pyszny, ale też wyjątkowo urodziwy.
Oto ciasto idealne na letnie popołudnia. Jest lekkie i puszyste, a do tego mało słodkie i bez grama tłuszczu. Właśnie czegoś takiego potrzebujemy teraz do popołudniowej kawy! Ten biszkopt z truskawkami kochają także dzieci. Idealnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, bo z niewielką modyfikacją stworzysz z niego wykwintny tort.
W świąteczne dni musi być odświętne śniadanie. To była jedna z najważniejszych niepisanych zasad w mojej rodzinie. Na zakończenie roku szkolnego — naleśniki z czekoladą. Na Dzień Dziecka — placuszki twarogowe z borówkami.A w Dzień Matki, chociaż w zasadzie to my powinnyśmy robić jej prezent, mama od rana smażyła racuchy. Nieziemskie racuchy! Słodkie, puszyste, posypane cukrem pudrem. Przepyszne!
Marzą ci się owoce pod kruszonką jak u babci? Przepis na kruszonkę jest banalny, a jednak przygotowanie deseru, który będzie smakował tak jak ten z dzieciństwa, wcale nie jest takie proste. Jaki jest sekret babcinych owoców pod kruszonką?Trudno o szybszy i pyszniejszy deser z owoców, zwłaszcza w sezonie truskawkowym. Ale owoce pod kruszonką można jeść cały rok, bo do tego deseru nadają się także jabłka, gruszki czy śliwki. Jest jeden absolutnie kluczowy składnik przepisu, bez którego nie da się zrobić owoców pod kruszonką jak u babci.
Nie ma ciasta drożdżowego bez kruszonki. Słodkiej, twardawej, złożonej z grudek różnej wielkości. Przepysznej. Wydaje się, że nie ma nic prostszego, ale zrobienie dobrej kruszonki to nie jest takie hop-siup!Żeby była naprawdę dobra, nie może się rozsypywać ani być zbyt zwarta. Nie może być ani za mała, ani za duża. Oto przepis na kruszonkę w sam raz idealną!
Najlepsze ciasto drożdżowe robiła babcia. Wysokie, puszyste, wilgotne i pachnące jak najlepsze lata dzieciństwa. Gdy babci zabrakło, bardzo trudno jest odtworzyć jej popisowy wypiek. To dlatego, że przygotowanie ciasta drożdżowego ma więcej wspólnego z magią, niż gotowaniem, a jego sekret znają nieliczni. W tym my.Pamiętaj — babcina drożdżówka to coś więcej niż mieszanka kilku składników. W jej przygotowaniu liczy się każdy szczegół, od temperatury twoich rąk, po miejsce, w którym ciasto wyrasta. Masz ochotę na ciasto drożdżowe jak u babci? Najlepsze zrobisz z tego przepisu od babci spod Krakowa.
Nic tak nie cieszy rodziny, jak świeżo upieczone ciasto, które wyjeżdża na stół. Dlatego warto znać kilka sprawdzonych przepisów, by zbyt długo się nie zastanawiać, kiedy dzieciaki poproszą o coś słodkiego. Łącki przekładaniec siostry Anastazji robi furorę w internecie, nie jest tak trudny do wykonania, jak mogłoby się wydawać, a ma też tę zaletę, że nie tylko smakuje, ale i wygląda – apetycznie oraz wykwintnie. Nada się nawet na bardziej eleganckie przyjęcie.
Wielkanoc bez sernika? Nie ma takiej opcji. Serniki to jedno z najpopularniejszych ciast na całym świecie, a tradycyjne polskie przepisy nie mają sobie równych. Ten sernik jest moim faworytem, bo jest przepyszny i robi się go w mgnieniu oka.Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Do niedawna mistrzynią serników była teściowa, ale ten przepis w moim wykonaniu skutecznie pozbawił ją tytułu. Jest lekki i puszysty, a przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut!