Latem uwielbiamy wszelkie słodkości i desery. A już najbardziej te, które są lekkie, owocowe i mimo wyczuwalnej słodyczy, orzeźwiająco kwaskowate. A jednocześnie nie bardzo chce nam się piec. Włączanie piekarnika w upalny wakacyjny dzień to zbrodnia!Dlatego świetnym rozwiązaniem są malinowe babeczki bez pieczenia. Mają wszystkie cechy, które sprawiają, że są po prostu idealnym letnim deserem. Smakują obłędnie i robi się je bardzo prosto!
Dlatego o tej porze roku najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia! Nie wymagają prawie wcale wysiłku, zawsze wychodzą i są przepyszne. A ten przepis jest po prostu genialny, a ciasto wygląda obłędnie!Latem tak już jest: ma się ochotę na coś lekkiego, słodkiego i owocowego. Ale z drugiej strony upał i wysokie temperatury nie zachęcają ani do stania przy kuchence, ani do odpalania piekarnika.
Pizza na cieście francuskim jest tak banalna do zrobienia, że szkoda czasu zamawiać jakąkolwiek inną z pizzerii. W dodatku możesz wykorzystać na niej wszystko, co zalega ci w lodówce. Nie tylko warzywa - ser i wędlina również znajdą na niej swoje miejsce. Czasem myślę, że moje dzieci są wyjątkowe. Nie tylko dlatego, że są moje, ale również ze względu na wybory żywieniowe. Nie lubią klasycznej pizzy, ani hamburgerów, gardzą zupą pomidorową i kabanosami. Nie mówię już o warzywach, z których najchętniej jadłyby tylko zielonego ogórka. Jednak odwróconą pizzę Jamiego Olivera zjadają do ostatniego okruszka. I wcale im się nie dziwię.
Nie musisz czekać godzinami, aż wyrośnie i nie musisz go wcale zagniatać. Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem wychodzi zawsze i znika z talerzy w mgnieniu oka. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to odpowiednia temperatura składników.To ostatnie chwile, żeby nasycić się rabarbarem. Chociaż sezon na rabarbar trwa długo, to jego łodygi smakują najlepiej przed końcem czerwca. Później będzie zbyt łykowaty i za twardy, żeby go dodać do ciasta. A nic nie smakuje lepiej niż placek drożdżowy z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem z tego przepisu robi się praktycznie samo.
Idealne ciasto drożdżowe jest puszyste. Po przekrojeniu widać, że ma strukturę jak gąbka, czyli wyraźne bąbelki powietrza. I po prostu rozpływa się w ustach.Taki efekt jednak trudno uzyskać. Czasami już-już wydaje nam się, że ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i mięciutkie, ale po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec. Można tego łatwo uniknąć. To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe, które nie opada i wychodzi za pierwszym razem.
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji u babci. Czereśnie zbieraliśmy sami, wspinaliśmy się na drzewa i rwaliśmy całymi garściami. Połowa czereśni do wiaderka, połowa do naszych brzuchów. Ciasto drożdżowe z czereśniami to smak dzieciństwa. Po prostu musisz je zrobić.Przepis na ciasto drożdżowe przepisałam z notatnika babci. Skradłam składniki i sposób przygotowania. Z tego przepisu ciasto drożdżowe z czereśniami wyjdzie i wam. Jest pyszne.
Ciasto drożdżowe jest nie tylko smaczne, lecz także budzi miłe wspomnienia. Pachnie jak wakacje u babci. Tradycyjne jest dość trudne do zrobienia i wymaga czasu, więc my mamy inną propozycję: ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami!Sezon na truskawki w pełni, więc szkoda by było z niego nie skorzystać! A mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z owocami i słodką kruszonką to wspaniały deser. W kilka chwil znika co do ostatniego okruszka.
Blok czekoladowy — czy istnieje drugi deser tak kojarzący się z dzieciństwem? W czasach PRL robiła go każda mama. Ale mało kto wie, że kultowy deser ma także wersję pozbawioną kakao. To biały blok czekoladowy, którego głównym składnikiem jest mleko w proszku.Biała czekolada – jedni ją uwielbiają, a drudzy zastanawiają się, po co w ogóle istnieje. Ale ci drudzy nie wiedzą, co tracą, bo biała czekolada jest przepyszna, tak samo jak desery skomponowane z jej udziałem. Albo takie, które tylko udają, że są z niej zrobione. Mistrzem w udawaniu czekolady jest blok czekoladowy. A w wersji na biało, z tego przepisu, jest nie tylko pyszny, ale też wyjątkowo urodziwy.
Oto ciasto idealne na letnie popołudnia. Jest lekkie i puszyste, a do tego mało słodkie i bez grama tłuszczu. Właśnie czegoś takiego potrzebujemy teraz do popołudniowej kawy! Ten biszkopt z truskawkami kochają także dzieci. Idealnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, bo z niewielką modyfikacją stworzysz z niego wykwintny tort.
W świąteczne dni musi być odświętne śniadanie. To była jedna z najważniejszych niepisanych zasad w mojej rodzinie. Na zakończenie roku szkolnego — naleśniki z czekoladą. Na Dzień Dziecka — placuszki twarogowe z borówkami.A w Dzień Matki, chociaż w zasadzie to my powinnyśmy robić jej prezent, mama od rana smażyła racuchy. Nieziemskie racuchy! Słodkie, puszyste, posypane cukrem pudrem. Przepyszne!
Marzą ci się owoce pod kruszonką jak u babci? Przepis na kruszonkę jest banalny, a jednak przygotowanie deseru, który będzie smakował tak jak ten z dzieciństwa, wcale nie jest takie proste. Jaki jest sekret babcinych owoców pod kruszonką?Trudno o szybszy i pyszniejszy deser z owoców, zwłaszcza w sezonie truskawkowym. Ale owoce pod kruszonką można jeść cały rok, bo do tego deseru nadają się także jabłka, gruszki czy śliwki. Jest jeden absolutnie kluczowy składnik przepisu, bez którego nie da się zrobić owoców pod kruszonką jak u babci.
Nie ma ciasta drożdżowego bez kruszonki. Słodkiej, twardawej, złożonej z grudek różnej wielkości. Przepysznej. Wydaje się, że nie ma nic prostszego, ale zrobienie dobrej kruszonki to nie jest takie hop-siup!Żeby była naprawdę dobra, nie może się rozsypywać ani być zbyt zwarta. Nie może być ani za mała, ani za duża. Oto przepis na kruszonkę w sam raz idealną!
Najlepsze ciasto drożdżowe robiła babcia. Wysokie, puszyste, wilgotne i pachnące jak najlepsze lata dzieciństwa. Gdy babci zabrakło, bardzo trudno jest odtworzyć jej popisowy wypiek. To dlatego, że przygotowanie ciasta drożdżowego ma więcej wspólnego z magią, niż gotowaniem, a jego sekret znają nieliczni. W tym my.Pamiętaj — babcina drożdżówka to coś więcej niż mieszanka kilku składników. W jej przygotowaniu liczy się każdy szczegół, od temperatury twoich rąk, po miejsce, w którym ciasto wyrasta. Masz ochotę na ciasto drożdżowe jak u babci? Najlepsze zrobisz z tego przepisu od babci spod Krakowa.
Nic tak nie cieszy rodziny, jak świeżo upieczone ciasto, które wyjeżdża na stół. Dlatego warto znać kilka sprawdzonych przepisów, by zbyt długo się nie zastanawiać, kiedy dzieciaki poproszą o coś słodkiego. Łącki przekładaniec siostry Anastazji robi furorę w internecie, nie jest tak trudny do wykonania, jak mogłoby się wydawać, a ma też tę zaletę, że nie tylko smakuje, ale i wygląda – apetycznie oraz wykwintnie. Nada się nawet na bardziej eleganckie przyjęcie.
Wielkanoc bez sernika? Nie ma takiej opcji. Serniki to jedno z najpopularniejszych ciast na całym świecie, a tradycyjne polskie przepisy nie mają sobie równych. Ten sernik jest moim faworytem, bo jest przepyszny i robi się go w mgnieniu oka.Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Do niedawna mistrzynią serników była teściowa, ale ten przepis w moim wykonaniu skutecznie pozbawił ją tytułu. Jest lekki i puszysty, a przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut!