Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji. Wiśnia rosła u mojej cioci na podwórku i rodziła piękne słodko-kwaśne owoce. Zbieraliśmy je sami, wspinaliśmy się na drzewa i rwaliśmy całymi garściami. Połowa wiśni do wiaderka, połowa do naszych brzuchów. Ciasto drożdżowe z wiśniami to smak mojego dzieciństwa.Moja ciocia robiła jedyne takie ciasto drożdżowe z wiśniami. Było ciężkie od cukru, jogurtu i oleju i wypełnione wiśniami po brzegi. Gdy się je jadło, sok z wiśni skapywał jeszcze po dłoniach, a buzia cała była czerwona.
Niektórzy lubią ciasto drożdżowe samo, doceniają słodycz jego kruszonki i prostotę. Inni wolą z sezonowymi owocami, które dodają trochę kwaskowatego posmaku. A jeszcze inni uwielbiają takie z białym serem — słodkie, wilgotne, po prostu przepyszne.Ekspresowe ciasto drożdżowe z serem z tego przepisu zawsze się udaje! To prawdziwa sztuka, bo ser jest dość ciężki i zdarza się, że drożdżowiec opada. Z tym przepisem masz pewność, że proporcje składników są idealne.
Do ciasta drożdżowego potrzeba prawie magicznych umiejętności. A ten przepis wymaga tylko jednego – dłuższego oczekiwania na gotowe już ciasto. Wisząca babka smakuje, jak żadna inna. Jest lekka jak chmurka, dlatego niektórzy nazywają ją anielską. Nazwa "wisząca babka" wzięła się ze specyficznego sposobu studzenia ciasta.Po wyjęciu z piekarnika babka musi… wisieć kilka godzin w powietrzu. Da się to zrobić dzięki specyficznej budowie formy, która ma w środku wystający tunel. Dzięki temu zabiegowi ciasto zyskuje zadziwiające właściwości. Przepis jest prosty i bardzo tani, a wisząca babka znika z talerzy w mgnieniu oka.
Nie musisz czekać godzinami, aż wyrośnie i nie musisz go wcale zagniatać. Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem wychodzi zawsze i znika z talerzy w mgnieniu oka. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to odpowiednia temperatura składników.To ostatnie chwile, żeby nasycić się rabarbarem. Chociaż sezon na rabarbar trwa długo, to jego łodygi smakują najlepiej przed końcem czerwca. Później będzie zbyt łykowaty i za twardy, żeby go dodać do ciasta. A nic nie smakuje lepiej niż placek drożdżowy z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem z tego przepisu robi się praktycznie samo.
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji u babci. Czereśnie zbieraliśmy sami, wspinaliśmy się na drzewa i rwaliśmy całymi garściami. Połowa czereśni do wiaderka, połowa do naszych brzuchów. Ciasto drożdżowe z czereśniami to smak dzieciństwa. Po prostu musisz je zrobić.Przepis na ciasto drożdżowe przepisałam z notatnika babci. Skradłam składniki i sposób przygotowania. Z tego przepisu ciasto drożdżowe z czereśniami wyjdzie i wam. Jest pyszne.
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji u babci. Rabarbar zbieraliśmy sami, rwaliśmy sami i zanosiliśmy z kuzynami babci, by upiekła drożdżowe. Łodygi rabarbaru chrupaliśmy w drodze do domu. Po latach poprosiłam babcię o przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem, które tak smakowało mi w dzieciństwie.Zapisałam składniki i sposób przygotowania. Musiałam wyciągnąć od babci, co oznacza "ile zabierze", "aby pasowało do ręki". Z tego przepisu ciasto drożdżowe z rabarbarem wyjdzie i wam. Jest pyszne.
Ciasto drożdżowe jest nie tylko smaczne, lecz także budzi miłe wspomnienia. Pachnie jak wakacje u babci. Tradycyjne jest dość trudne do zrobienia i wymaga czasu, więc my mamy inną propozycję: ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami!Sezon na truskawki w pełni, więc szkoda by było z niego nie skorzystać! A mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z owocami i słodką kruszonką to wspaniały deser. W kilka chwil znika co do ostatniego okruszka.
Masz ochotę na ciasto drożdżowe, ale go nie robisz, bo nigdy nie wychodzi? A może ciężko ci wyrabiać ciasto z małym dzieckiem na rękach? Nie ważne, czy szukasz szybkiego drożdżowego, bo nie masz czasu, czy po prostu lubisz sprytne przepisy. Ta ekspresowa drożdżówka to odpowiedź na wszystkie twoje pytania.Ciasto drożdżowe jak u babci to hit wśród wszystkich wypieków. Tradycyjna drożdżówka wymaga sporo umiejętności i cierpliwości, ale okazuje się, że smakiem ciasta drożdżowego można się cieszyć bez zbędnego wysiłku. Drożdżowe z tego przepisu robi się samo i smakuje obłędnie całej rodzinie. Moje dzieci je uwielbiają.
Najlepsze ciasto drożdżowe robiła babcia. Wysokie, puszyste, wilgotne i pachnące jak najlepsze lata dzieciństwa. Gdy babci zabrakło, bardzo trudno jest odtworzyć jej popisowy wypiek. To dlatego, że przygotowanie ciasta drożdżowego ma więcej wspólnego z magią, niż gotowaniem, a jego sekret znają nieliczni. W tym my.Pamiętaj — babcina drożdżówka to coś więcej niż mieszanka kilku składników. W jej przygotowaniu liczy się każdy szczegół, od temperatury twoich rąk, po miejsce, w którym ciasto wyrasta. Masz ochotę na ciasto drożdżowe jak u babci? Najlepsze zrobisz z tego przepisu od babci spod Krakowa.