Czy dzieci mogą jeść cebulę?
O właściwościach zdrowotnych cebuli można by było wiele napisać. Jest ona źródłem witamin i wartościowych składników odżywczych. Czasem jednak rodzice mają co do niej wątpliwości. Nie wiedzą, czy mogą podawać ją dziecku. Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w poniższym artykule!
Cebula to ważny składnik dziecięcej diety. I mogą ją jeść nawet niemowlęta, jeśli wprowadzimy ją do menu z odpowiednią rozwagą. Ten prosty i łatwo dostępny składnik wzmocni odporność naszego dziecka i odżywi jego florę bakteryjną.
Czy dziecko może jeść cebulę?
Cebulę znajdziemy prawdopodobnie w każdym polskim domu. Choć są osoby, które nie znoszą jej jeść. Dorośli uwielbiają wzmacniać nią smak swoich potraw. Często jednak obawiają się dodać ją do jedzenia dla dzieci. Nie jest to podejście zgodne z wiedzą dietetyków. Specjaliści zachęcają do wprowadzania cebuli do diety dziecka już od około 9. miesiąca życia. Należy to jednak robić powoli i roztropnie.
Jak podawać cebulę dziecku?
Cebula ma ostry i charakterystyczny smak. Początkowo dziecko może nie być nią zainteresowane. Jeśli jednak kobieta jadła cebulę, będąc w ciąży, maluch powinien szybko się do niej przekonać. Dodatkowo warzywo to jest dość ciężkostrawne, dlatego niemowlęta powinny jeść ugotowaną cebulę i w małej ilości. Można doprawić nią na przykład zupkę. Dziecko nie powinno mieć problemu z jej przetrawieniem.
Surową cebulę dziecko może dostać nieco później, gdy skończy rok. I też należy zacząć od małej porcji. Ponadto wprowadzając cebulę do diety malucha, należy dokładnie obserwować reakcję malucha. Jeśli zauważymy jakiekolwiek objawy alergii najlepiej zrezygnować z niej na pewien czas.
Dlaczego warto jeść cebulę?
Specjaliści zdecydowanie zachęcają do podawana dziecku cebuli. Może ona pozytywnie wpłynąć na jego przyszłe zdrowie. Cebula posiada witaminę A, witaminy z grupy B witaminy C, E i K, a także kryje w sobie cenne substancje odżywcze i minerały jak białko, węglowodany, błonnik, cukry, cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo.
Jedząc cebulę, wspomagamy działanie swojej flory bakteryjnej oraz układu odpornościowego. Zapobiegamy także nowotworom i ewentualnej miażdżycy. Ponadto cebula chroni zęby przed próchnicą i wspomaga higienę jamy ustnej. Pomaga również utrzymać zdrowe i silne kości. Powinni ją zatem jeść zarówno dorośli, jak i dzieci.
Zobacz także:
Dlaczego nie podawać dziecku pomidorów na śniadanie
Co się stanie, jeśli dziecko będzie jeść ogórki kiszone?
Czy dziecko może pić herbatkę miętową?