Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Niewielu z nas jej używa
Aneta Zabłocka
Aneta Zabłocka 26.04.2024 15:52

Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Niewielu z nas jej używa

tłuczek do mięsa
Fot. Portal Parentingowy/Marta Uler

W każdy polskim domu, co sobota odbywa się narodowe tłuczenie mięsa na kotlety schabowe. Narzędziem, którego wtedy używamy jest tłuczek do mięsa. Niestety, mimo wielu lat tradycji, nie wszyscy wiedzą, jak używać go poprawnie. 

Po co używać tłuczka do mięsa?

Tłuczek do mięsa przerywa włókna, które sprawiają, że mięśnie są zwarte, twarde i sztywne. Dzięki rozbiciu kotletów tłuczkiem mięso nabiera delikatności, a w czasie smażenia nie kurczy się. Rozbicie mięsa tłuczkiem przyspiesza proces smażenia kotletów na patelni.

Poza tym, wiele kucharek twierdzi, że wgłobienia w mięsie po wytłuczeniu go, powodują, że panierka lepiej trzyma się kotleta. 

20240426_142555.jpg
Fot. Marta Uler

 

Tłuczek do mięsa - kratka i prążki

Tłuczek do mięsa ma dwie charakterystyczne strony, z której tylko jedna używana jest częściej. Na stylisku znajdują się dwie blaszki - w kratkę i w prążki. Zwykle gospodynie domowe posiłkują się tą z kratką przy rozbijaniu wszelakich rodzajów kotletów. Niesłusznie.

Prążkowana strona tłuczka do mięsa przyda się do rozbicia twardszych rodzajów mięs, chociażby karkówki wieprzowej oraz wołowiny. Nie używamy jej do rozbijania polędwicy wołowej, ale w przypadku schabu czy wyżej wymienionej karkówki, prążkowana strona o wiele lepiej rozbije włókna mięsa niż ta kratkowana. 

Płaska strona tłuczka do mięsa

Płaskiej strony tłuczka do mięsa warto używać przy delikatnych, białych produktach. Stroną bez wybrzuszeń możemy łatwo rozbić pierś z kurczaka czy indyka, nie dziurawiąc jej i nie rozrywając. Mięso z piersi kurczaka na dobrą sprawę wystarczy docisnąć ręką, aby je spłaszczyć.

Tłuczka do mięsa możemy użyć do rozbicia ud z kurczaka, które mogą mieć twardsze fragmenty. By nie rozrywać skóry i fragmentów mięsa, warto używać właśnie płaskiej strony tłuczka, nawet jeśli posiadamy okrągły. 

Zobacz też:

Nigdy nie dodawaj tego do mięsa. W ten sposób szkodzisz własnemu dziecku

Parówki dla dzieci. Takie wybieram na zdrowe i smaczne śniadanie dla rodziny

Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razy