Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jej neutralny smak sprawia, że da się z niej zrobić wszystko, nawet deser. Wielką zaletą cukinii jest to, że można ją kupić przez cały rok. A teraz, w środku lata jest najsmaczniejsza i najtańsza. To idealny czas, żeby wypróbować przepis na placki z cukinii dla dziecka.Te placki są łatwe w wykonaniu, zdrowe, smaczne i dietetyczne. Moje dzieci je uwielbiają, a ja także chętnie się nimi zajadam. Placki z cukinii są świetne jako samodzielne danie, albo jako dodatek — np. do mięsa. Można je podać z jogurtem, pomidorowym sosem, albo posypane koperkiem. Przygotowane w piekarniku będą idealne dla maluszków, nawet na samym początku rozszerzania diety.
Bez ogórków małosolnych nie wyobrażam sobie lata. Jednak tak samo nie widzę siebie stojącej nad garem parującej wody, by robić zalewę do ogórków. Dlatego robię małosolne bez wody w słoikach albo woreczku strunowym i powiem ci, że lepszych nie jadłam.Ogórki małosolne bez zalewy, zwane również "suchymi" ogórkami małosolnymi, są doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnych ogórków małosolnych. Bardziej chrupią, szybciej się robią i nie trzeba martwić się, co zrobić z zalewą pozostałą po tym, jak wszystkie zniknęły już ze słoika.
Dlatego o tej porze roku najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia! Nie wymagają prawie wcale wysiłku, zawsze wychodzą i są przepyszne. A ten przepis jest po prostu genialny, a ciasto wygląda obłędnie!Latem tak już jest: ma się ochotę na coś lekkiego, słodkiego i owocowego. Ale z drugiej strony upał i wysokie temperatury nie zachęcają ani do stania przy kuchence, ani do odpalania piekarnika.
Pizza na cieście francuskim jest tak banalna do zrobienia, że szkoda czasu zamawiać jakąkolwiek inną z pizzerii. W dodatku możesz wykorzystać na niej wszystko, co zalega ci w lodówce. Nie tylko warzywa - ser i wędlina również znajdą na niej swoje miejsce. Czasem myślę, że moje dzieci są wyjątkowe. Nie tylko dlatego, że są moje, ale również ze względu na wybory żywieniowe. Nie lubią klasycznej pizzy, ani hamburgerów, gardzą zupą pomidorową i kabanosami. Nie mówię już o warzywach, z których najchętniej jadłyby tylko zielonego ogórka. Jednak odwróconą pizzę Jamiego Olivera zjadają do ostatniego okruszka. I wcale im się nie dziwię.
Nie musisz czekać godzinami, aż wyrośnie i nie musisz go wcale zagniatać. Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem wychodzi zawsze i znika z talerzy w mgnieniu oka. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to odpowiednia temperatura składników.To ostatnie chwile, żeby nasycić się rabarbarem. Chociaż sezon na rabarbar trwa długo, to jego łodygi smakują najlepiej przed końcem czerwca. Później będzie zbyt łykowaty i za twardy, żeby go dodać do ciasta. A nic nie smakuje lepiej niż placek drożdżowy z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem z tego przepisu robi się praktycznie samo.
W gorące dni nie ma się ochoty na typowy obiad. Żadne pieczone mięsa, żadne kotlety, żadne parujące zupy. W ogóle niechętnie cokolwiek jemy w czasie upałów.Jest jednak jedna zupa, która idealnie pasuje na takie właśnie ciepłe dni. Chodzi o chłodnik. Podawany na zimno jest niezwykle orzeźwiający. Do tego jest zdrowy i naprawdę bardzo smaczny. Hiszpańskie gazpacho może się przy nim schować!
Nasze prababcie nie musiały go kupować, bo rósł wszędzie, jak zwykły chwast. A my czekamy cały rok, żeby przez krótką chwilę był dostępny na bazarze. Więc kiedy już się pojawi, nie ma na co czekać. Jedzmy szczaw, póki jest i nie bójmy się, że nam zaszkodzi. Bo działanie szczawianów bardzo łatwo zneutralizować, zwłaszcza w zupie szczawiowej, a odpowiednio przygotowane danie można podać nawet dziecku.I warto to robić, bo szczaw jest bardzo zdrowy. Dawniej służył jako lek na szkorbut i anemię, bo jest bogaty w witaminę C i żelazo. Zupa szczawiowa może być bezpieczna dla dziecka, zwłaszcza podawana z jajkiem. A zrobiona według tego przepisu zasmakuje całej rodzinie. Mamy też świetny patent na maluchy, które nie przepadają za jajkami na twardo.
Kostki lodu przydają się do wielu, nie tylko wyskokowych, napojów. Drinki w barze zawsze wyglądają idealnie, a lód w szklankach jest krystalicznie czysty. Gdy próbujemy powtórzyć napój w domu, daleko mu do barowego pierwowzoru, a lód jest mętny i nieestetyczny. Przepisów na drinki nie znamy, ale wiemy, jak zrobić krystaliczne kostki lodu.Ciepły letni dzień, grill, dobre jedzenie, a do tego odpowiednio schłodzone napoje – brzmi jak plan idealny. Żeby zapewnić gościom te zimne napoje, przydaje się lód. Tylko, czemu kostki lodu zrobione w domu są takie mętne? Okazuje się, że to wina wody i uwięzionych w niej pęcherzyków powietrza. Podpowiadamy jak zrobić krystaliczne kostki lodu.
W każdy polskim domu, co sobota odbywa się narodowe tłuczenie mięsa na kotlety schabowe. Narzędziem, którego wtedy używamy jest tłuczek do mięsa. Niestety, mimo wielu lat tradycji, nie wszyscy wiedzą, jak używać go poprawnie.
Wielkanoc bez sernika? Nie ma takiej opcji. Serniki to jedno z najpopularniejszych ciast na całym świecie, a tradycyjne polskie przepisy nie mają sobie równych. Ten sernik jest moim faworytem, bo jest przepyszny i robi się go w mgnieniu oka.Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Do niedawna mistrzynią serników była teściowa, ale ten przepis w moim wykonaniu skutecznie pozbawił ją tytułu. Jest lekki i puszysty, a przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut!
Żurek można zrobić na gotowym zakwasie ze sklepu. Będzie smaczny, ale nijak się nie ma do tego, jak smakuje ten ugotowany na domowym zaczynie. Ma bardziej wyrazisty smak, a ten aromat jest po prostu niezrównany.Dobry zakwas jest kwaśny i niezwykle aromatyczny. Potrzebuje czasu, żeby był gotowy do użycia. To ostatni dzwonek, by nastawić zakwas na świąteczny żurek.