Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Gotowanie

Gotowanie

placki z cukinii
11.07.2024 12:16 Placki z cukinii dla dziecka - łatwe w wykonaniu, zdrowe i pyszne. Ten przepis pokochają także dorośli

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jej neutralny smak sprawia, że da się z niej zrobić wszystko, nawet deser. Wielką zaletą cukinii jest to, że można ją kupić przez cały rok. A teraz, w środku lata jest najsmaczniejsza i najtańsza. To idealny czas, żeby wypróbować przepis na placki z cukinii dla dziecka.Te placki są łatwe w wykonaniu, zdrowe, smaczne i dietetyczne. Moje dzieci je uwielbiają, a ja także chętnie się nimi zajadam. Placki z cukinii są świetne jako samodzielne danie, albo jako dodatek — np. do mięsa. Można je podać z jogurtem, pomidorowym sosem, albo posypane koperkiem. Przygotowane w piekarniku będą idealne dla  maluszków, nawet na samym początku rozszerzania diety.

ciasto kruche z jagodami
08.07.2024 07:45 Kruche ciasto z jagodami lepsze niż najlepsze jagodzianki. Nikt nie kończy na jednym kawałku

Kruche ciasto jest genialne. Nadaje się i na słodko, i na wytrawnie. Można połączyć je z dowolnymi owocami, dodać do niego śmietanę, budyń, masę sernikową — w każdej wersji wychodzi.Ale to z jagodami przebija je wszystkie! Naładowane owocami, z delikatną pianką i wspaniałą kruszonką — czego chcieć więcej? Po prostu rozpływa się w ustach! Pospiesz się i zrób je, zanim skończą się jagody. Twoja rodzina nie odejdzie od stołu, aż nie zostanie ostatni okruszek.

ogórki małolsolne bez zalewy
02.07.2024 07:30 Robię takie ogórki małosolne bez zalewy. Gotowe w 2 godziny, lepsze niż tradycyjne

Bez ogórków małosolnych nie wyobrażam sobie lata. Jednak tak samo nie widzę siebie stojącej nad garem parującej wody, by robić zalewę do ogórków. Dlatego robię małosolne bez wody w słoikach albo woreczku strunowym i powiem ci, że lepszych nie jadłam.Ogórki małosolne bez zalewy, zwane również "suchymi" ogórkami małosolnymi, są doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnych ogórków małosolnych. Bardziej chrupią, szybciej się robią i nie trzeba martwić się, co zrobić z zalewą pozostałą po tym, jak wszystkie zniknęły już ze słoika. 

ciasto drożdżowe przepis
30.06.2024 11:43 Przepis na wilgotne i ciężkie ciasto drożdżowe z wiśniami. Moja ciocia dodawała do niego ten składnik

Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji. Wiśnia rosła u mojej cioci na podwórku i rodziła piękne słodko-kwaśne owoce. Zbieraliśmy je sami, wspinaliśmy się na drzewa i rwaliśmy całymi garściami. Połowa wiśni do wiaderka, połowa do naszych brzuchów. Ciasto drożdżowe z wiśniami to smak mojego dzieciństwa.Moja ciocia robiła jedyne takie ciasto drożdżowe z wiśniami. Było ciężkie od cukru, jogurtu i oleju i wypełnione wiśniami po brzegi. Gdy się je jadło, sok z wiśni skapywał jeszcze po dłoniach, a buzia cała była czerwona. 

obieranie bobu
30.06.2024 06:22 Raz dodałam ten składnik do smażonego bobu i już nigdy nie robię inaczej. Moja rodzina się zajada

Latem oczywiście najbardziej czekam na truskawki, czereśnie i fasolkę szparagową. Ale bardzo wysoko na mojej liście ulubionych wakacyjnych produktów zawsze był bób. Uwielbiałam gotowany po prostu w osolonej wodzie albo smażony na patelni.Ale odkąd dodałam do niego boczek, ten produkt stał się moim najbardziej ulubionym obiadem! Cała moja rodzina się nim zajada, zwłaszcza jeśli podaję go w towarzystwie młodych ziemniaczków.

Ciasto bez pieczenia z owocami
29.06.2024 07:02 Biorę ciasteczka, masło i śmietankę. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia

Dlatego o tej porze roku najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia! Nie wymagają prawie wcale wysiłku, zawsze wychodzą i są przepyszne. A ten przepis jest po prostu genialny, a ciasto wygląda obłędnie!Latem tak już jest: ma się ochotę na coś lekkiego, słodkiego i owocowego. Ale z drugiej strony upał i wysokie temperatury nie zachęcają ani do stania przy kuchence, ani do odpalania piekarnika.

odwrócona pizza Jamiego Olivera
28.06.2024 12:46 Biorę ciasto francuskie i wrzucam warzywa na patelnię. Robię najlepszą pizzę dla moich dzieci

Pizza na cieście francuskim jest tak banalna do zrobienia, że szkoda czasu zamawiać jakąkolwiek inną z pizzerii. W dodatku możesz wykorzystać na niej wszystko, co zalega ci w lodówce. Nie tylko warzywa - ser i wędlina również znajdą na niej swoje miejsce. Czasem myślę, że moje dzieci są wyjątkowe. Nie tylko dlatego, że są moje, ale również ze względu na wybory żywieniowe. Nie lubią klasycznej pizzy, ani hamburgerów, gardzą zupą pomidorową i kabanosami. Nie mówię już o warzywach, z których najchętniej jadłyby tylko zielonego ogórka. Jednak odwróconą pizzę Jamiego Olivera zjadają do ostatniego okruszka. I wcale im się nie dziwię. 

ciasto drożdżowe z rabarbarem
24.06.2024 07:03 Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem. Z tego przepisu robi się samo

Nie musisz czekać godzinami, aż wyrośnie i nie musisz go wcale zagniatać. Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem wychodzi zawsze i znika z talerzy w mgnieniu oka. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to odpowiednia temperatura składników.To ostatnie chwile, żeby nasycić się rabarbarem. Chociaż sezon na rabarbar trwa długo, to jego łodygi smakują najlepiej przed końcem czerwca. Później będzie zbyt łykowaty i za twardy, żeby go dodać do ciasta. A nic nie smakuje lepiej niż placek drożdżowy z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem z tego przepisu robi się praktycznie samo.

placki ziemniaczane
22.06.2024 15:53 Placki z młodych ziemniaków jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

Najlepsze placki ziemniaczane z młodych ziemniaków robiła babcia. Babci już z nami nie ma, ale jej sekret pozostał. Przekazywany w rodzinie szeptem, jak najcenniejszy skarb. Wiele osób nie robi placków z młodych ziemniaków, bo mają za dużo wody. Babcia wiedziała, jak sobie z tym poradzić i wcale nie chodziło o składniki.Dzięki jej metodzie placki z młodych ziemniaków nie tylko nie rozpadają się na patelni, ale są też chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Babcia mąki używała symbolicznie, bo przecież chcemy jeść ziemniaki, a nie pszenicę. Warto też dodać, że niezależnie od tego, czy placki zjesz z cukrem, czy śmietaną i łososiem - wyskoczysz z kapci. Lepszych nie ma.

truskawkowy blok z mleka w proszku
31.05.2024 11:40 Truskawkowy blok czekoladowy będzie hitem tego lata. Deser rodem z PRL-u w nowej wersji

Truskawkowy blok czekoladowy to pyszny i szybki deser bez pieczenia, podbił serca  mojej rodziny. Koniecznie wypróbuj ten przepis w sezonie truskawkowym. Różowy blok z mleka w proszku wygląda i smakuje wspaniale, a jego truskawkowy aromat roznosi się po całym domu.Blok czekoladowy to absolutny hit wśród deserów naszego dzieciństwa. W PRL o czekoladzie można było marzyć tylko od święta, a słodkiego się chciało na co dzień. Mamy robiły więc te cuda z mleka w proszku, bo były tanie i bardzo wydajne, a my zajadaliśmy się nimi bez opamiętania. Klasyczny blok czekoladowy ma kilka wariantów, a ten różowy z truskawkami to zdecydowanie najlepszy z nich.

jajecznica po rosyjsku
30.05.2024 13:26 Gdy poznasz sekret jajecznicy po rosyjsku, już nigdy nie zjesz jej inaczej

Chociaż w polskim domu jajecznicę dzieli się głównie na mniej i bardziej ściętą, to na świecie występuje wiele jej rodzajów. Najbardziej znana jest jajecznica angielska, francuska i amerykańska. Niewiele osób wie, że istnieje także jajecznica po rosyjsku. A jej smak przebija wszystkie inne.I chociaż ostatnimi laty nie pałamy sympatią do tej nacji, to musimy przyznać, że przepis na jajecznicę mają obłędny. Kiedy raz spróbujesz jajecznicy po rosyjsku, już nigdy nie zjesz innej. Jej sekret to nie tylko sposób przyrządzania, ale też podawania.

chłodnik jak u babci na kefirze
30.05.2024 11:57 Chłodnik jak u babci na kefirze. Prosta zupa idealna na upał

W gorące dni nie ma się ochoty na typowy obiad. Żadne pieczone mięsa, żadne kotlety, żadne parujące zupy. W ogóle niechętnie cokolwiek jemy w czasie upałów.Jest jednak jedna zupa, która idealnie pasuje na takie właśnie ciepłe dni. Chodzi o chłodnik. Podawany na zimno jest niezwykle orzeźwiający. Do tego jest zdrowy i naprawdę bardzo smaczny. Hiszpańskie gazpacho może się przy nim schować!

Ziemniaki na bazarze
22.05.2024 11:22 To najlepsza odmiana ziemniaka na placki. Polacy zwykle wybierają źle

Jakie ziemniaki na frytki? A jakie na kopytka? Ziemniaki mają prawie 100 odmian, a każda z nich jest nieco inna. Na szczęście nie trzeba rozróżniać wszystkich, aby przygotować idealne placki ziemniaczane albo sałatkę jarzynową. Najważniejsze to znać trzy podstawowe typy i wiedzieć, do czego będą najlepsze.Ziemniaki – takie niepozorne, a takie niezastąpione. Czasami to tylko dodatek, a innym razem główny składnik dania. Zazwyczaj kupujemy po prostu ziemniaki, nie zastanawiając się nad tym, który rodzaj wybrać. A od odmiany ziemniaków zależy bardzo dużo. Wyjaśniamy, jakie ziemniaki wybrać do najpopularniejszych dań.

zupa szczawiowa
22.05.2024 08:00 Tę zupę babcia gotowała nam całe lato. Składniki znajdowała na łące

Nasze prababcie nie musiały go kupować, bo rósł wszędzie, jak zwykły chwast. A my czekamy cały rok, żeby przez krótką chwilę był dostępny na bazarze. Więc kiedy już się pojawi, nie ma na co czekać. Jedzmy szczaw, póki jest i nie bójmy się, że nam zaszkodzi. Bo działanie szczawianów bardzo łatwo zneutralizować, zwłaszcza w zupie szczawiowej, a odpowiednio przygotowane danie można podać nawet dziecku.I warto to robić, bo szczaw jest bardzo zdrowy. Dawniej służył jako lek na szkorbut i anemię, bo jest bogaty w witaminę C i żelazo. Zupa szczawiowa może być bezpieczna dla dziecka, zwłaszcza podawana z jajkiem. A zrobiona według tego przepisu zasmakuje całej rodzinie. Mamy też świetny patent na maluchy, które nie przepadają za jajkami na twardo.

gotowane ziemniaki
13.05.2024 14:51 Solisz ziemniaki przed zagotowaniem wody? To błąd! Tak będą o wiele smaczniejsze

Ugotowanie ziemniaków wydaje się być dziecinnie proste. I nie może nie wyjść. Okazuje się jednak, że jest jeden szczegół, który może zmienić ich smak.Chodzi oczywiście o sól. A raczej o to, kiedy ją dodać do garnka: przed, w trakcie czy może już po ugotowaniu? To może mieć większe znaczenie, niż ci się wydaje.

napoje na grillu
02.05.2024 09:32 Jak zrobić krystaliczne kostki lodu? Z takim lodem napoje wyglądają obłędnie

Kostki lodu przydają się do wielu, nie tylko wyskokowych, napojów. Drinki w barze zawsze wyglądają idealnie, a lód w szklankach jest krystalicznie czysty. Gdy próbujemy powtórzyć napój w domu, daleko mu do barowego pierwowzoru, a lód jest mętny i nieestetyczny. Przepisów na drinki nie znamy, ale wiemy, jak zrobić krystaliczne kostki lodu.Ciepły letni dzień, grill, dobre jedzenie, a do tego odpowiednio schłodzone napoje – brzmi jak plan idealny. Żeby zapewnić gościom te zimne napoje, przydaje się lód. Tylko, czemu kostki lodu zrobione w domu są takie mętne? Okazuje się, że to wina wody i uwięzionych w niej pęcherzyków powietrza. Podpowiadamy jak zrobić krystaliczne kostki lodu.

zupa czosnkowa
30.04.2024 14:26 Nie zgadniesz, z czego robi się tę zupę. Przepis siostry Anastazji zawiera tylko trzy składniki

Jak często można jeść rosół, albo pomidorową? Kiedy nie wiesz, jaką zupę ugotować, zajrzyj do przepisów siostry Anastazji. W jednej z jej książek znalazłyśmy najprostszą zupę świata, której smak jest zniewalający. Zgadniesz, jaki jest jej główny składnik?Zupa to obowiązkowa część obiadu w wielu polskich domach. Przepisów na nie są tysiące, ale najbardziej lubimy te najprostsze, swojskie smaki. Gdy nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni, a masz ochotę na coś nowego, koniecznie wypróbuj ten przepis siostry Anastazji.

tłuczek do mięsa
26.04.2024 15:52 Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Niewielu z nas jej używa

W każdy polskim domu, co sobota odbywa się narodowe tłuczenie mięsa na kotlety schabowe. Narzędziem, którego wtedy używamy jest tłuczek do mięsa. Niestety, mimo wielu lat tradycji, nie wszyscy wiedzą, jak używać go poprawnie. 

schabowy z mizerią
17.04.2024 12:42 Nigdy nie dodawaj tego do mięsa. W ten sposób szkodzisz własnemu dziecku

W poniedziałek schabowy z mizerią, w środę sos z kurczaka ze śmietaną, a codziennie na kolację kanapeczki z szynką i z serem. Wydaje się, że taka ilość mięsa w tygodniowej dziecięcej diecie powinna w pełni zaspokoić jego potrzeby. A jednak nie. Mięso podawane w takiej formie to prosta droga do niedoborów żelaza.Większość rodziców jest zaskoczonych niedoborem żelaza stwierdzonym u dziecka. Przecież maluch zjada mięsko kilka razy w tygodniu i to ze smakiem. Ale łączenie mięsa z niektórymi produktami sprawia, że nawet 60 proc. żelaza w nim zawartego, nie wchłania się do organizmu. To ważne, zwłaszcza gdy zostaje stwierdzona anemia spowodowana niewystarczającą ilością żelaza w diecie.

Olej rydzowy
08.04.2024 18:23 Ma więcej właściwości niż oliwa z oliwek. Wystarczy łyżeczka dziennie, by zadbać o urodę

W poszukiwaniu zdrowych produktów sięgamy po egzotyczne produkty, nie zwracając uwagi na to, co mają do zaoferowania rodzime łąki i lasy. Jednym z takich zapomnianych produktów jest olej rydzowy.Kiedyś był bardzo popularny, teraz niewiele osób wie o jego istnieniu. A przecież jest bardzo zdrowy i niezwykle wartościowy. Olej rydzowy to prawdziwa skarbnica witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto sięgać po niego jak najczęściej.

sernik
28.03.2024 20:23 Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych

Wielkanoc bez sernika? Nie ma takiej opcji. Serniki to jedno z najpopularniejszych ciast na całym świecie, a tradycyjne polskie przepisy nie mają sobie równych. Ten sernik jest moim faworytem, bo jest przepyszny i robi się go w mgnieniu oka.Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Do niedawna mistrzynią serników była teściowa, ale ten przepis w moim wykonaniu skutecznie pozbawił ją tytułu. Jest lekki i puszysty, a przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut!

żurek z jajkiem
24.03.2024 09:50 Już czas! Nastaw zakwas dzisiaj, a na Wielkanoc wyjdzie ci pyszny żurek [PRZEPIS]

Żurek można zrobić na gotowym zakwasie ze sklepu. Będzie smaczny, ale nijak się nie ma do tego, jak smakuje ten ugotowany na domowym zaczynie. Ma bardziej wyrazisty smak, a ten aromat jest po prostu niezrównany.Dobry zakwas jest kwaśny i niezwykle aromatyczny. Potrzebuje czasu, żeby był gotowy do użycia. To ostatni dzwonek, by nastawić zakwas na świąteczny żurek.

"Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań"
23.03.2024 18:34 Jeśli czytać z dziećmi o gotowaniu to koniecznie tę książkę. Jedzą potem jak najęte

- Mamo przeczytamy od początku? - to pytanie powtórzone zostało już kilkukrotnie, od kiedy w domu pojawiła się u nas książka "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań" autorstwa Łukasza Modelskiego. I gdyby ta książka nie była taka dobra, pewnie przewróciłabym oczami, ale jest wspaniała. A zabawa z nią przednia. Książka wydana przez Dwie Siostry z rysunkami Jacka Ambrożewskiego to lektura dla dużych i małych. Zawiera przepisy na dania, które dzieci od pokoleń kochają - chipsy, pizza, brownie. Oraz przepisy dla dorosłych, którzy marzą o hotelowych śniadaniach w czasie weekendu tylko we dwoje, gdy na stole lądują jajka po benedyktyńsku i naleśniki suzette. 

mięso drobiowe
08.03.2024 11:50 Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razy

Planujesz obiad, idziesz do sklepu, klasycznie wybierasz jakieś mięso. Może dzisiaj drobiowe? Teraz już tylko wystarczy je umyć, pokroić, przyprawić i właściwie kotlety będą raz-dwa. Zaraz, zaraz – umyć? To nie jest najlepszy pomysł.Okazuje się, że mycie mięsa może przynieść nam więcej szkody niż pożytku, choć brzmi to absurdalnie. Z badań wynika, że podczas mycia doprowadzamy do rozprzestrzeniania się bakterii po kuchni. Nie tylko w zlewie. Później znajdują się ona wokół niego, na innych produktach i potrawach.

starsza pani
07.03.2024 15:37 Byle do wiosny.... Na przednówku brakowało nawet mąki, ale nasze babcie wiedziały, co robić

"Kiedy starzec przeżył marzec, to będzie żył" - mówi stare wiejskie porzekadło. Marzec był na wsi najtrudniejszym czasem, bo zimowe zapasy już się kończyły, a wiosennych plonów jeszcze nie było. Okres ten nazywał się przednówkiem i zbiegał się z czasem Wielkiego Postu. Dla naszych przodków bardzo często oznaczał dotkliwy głód.Byle do wiosny — wzdychamy, tęskniąc za słońcem i pierwszymi wiosennymi warzywami. To powiedzenie jest starsze, niż mogłoby się nam wydawać. "Byle do wiosny" zwykło się mówić na wsi, kiedy nie było jeszcze nowych plonów, a spiżarnia zaczynała świecić pustkami. Jak radziły sobie nasze babcie, gdy na przednówku zaczynało im brakować jedzenia?

prodiż
02.03.2024 15:32 W kredensie mojej mamy znalazłam takie urządzenie. Wyczyściłam i sprzedałam za fajne pieniądze

Pojechałam do mamy na weekend, by pomóc sprzątnąć jej piwnicę. Bardzo się zdziwiłam, gdy oprócz słoików z przetworami na dnie kredensu, znalazłam zardzewiałe urządzenie. Jeszcze bardziej, gdy okazało się, że pomimo brudu i osadu, działa.Sprawdziłam ceny sprzętu na aukcjach w internecie i zacierałam ręce. Okazało się, że za takie cudeńko można dostać całkiem niezłe pieniądze, jeśli postanowi się je sprzedać.