Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Gotowanie

Gotowanie

napoje na grillu
02.05.2024 09:32 Jak zrobić krystaliczne kostki lodu? Z takim lodem napoje wyglądają obłędnie

Kostki lodu przydają się do wielu, nie tylko wyskokowych, napojów. Drinki w barze zawsze wyglądają idealnie, a lód w szklankach jest krystalicznie czysty. Gdy próbujemy powtórzyć napój w domu, daleko mu do barowego pierwowzoru, a lód jest mętny i nieestetyczny. Przepisów na drinki nie znamy, ale wiemy, jak zrobić krystaliczne kostki lodu.Ciepły letni dzień, grill, dobre jedzenie, a do tego odpowiednio schłodzone napoje – brzmi jak plan idealny. Żeby zapewnić gościom te zimne napoje, przydaje się lód. Tylko, czemu kostki lodu zrobione w domu są takie mętne? Okazuje się, że to wina wody i uwięzionych w niej pęcherzyków powietrza. Podpowiadamy jak zrobić krystaliczne kostki lodu.

zupa czosnkowa
30.04.2024 14:26 Nie zgadniesz, z czego robi się tę zupę. Przepis siostry Anastazji zawiera tylko trzy składniki

Jak często można jeść rosół, albo pomidorową? Kiedy nie wiesz, jaką zupę ugotować, zajrzyj do przepisów siostry Anastazji. W jednej z jej książek znalazłyśmy najprostszą zupę świata, której smak jest zniewalający. Zgadniesz, jaki jest jej główny składnik?Zupa to obowiązkowa część obiadu w wielu polskich domach. Przepisów na nie są tysiące, ale najbardziej lubimy te najprostsze, swojskie smaki. Gdy nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni, a masz ochotę na coś nowego, koniecznie wypróbuj ten przepis siostry Anastazji.

tłuczek do mięsa
26.04.2024 15:52 Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Niewielu z nas jej używa

W każdy polskim domu, co sobota odbywa się narodowe tłuczenie mięsa na kotlety schabowe. Narzędziem, którego wtedy używamy jest tłuczek do mięsa. Niestety, mimo wielu lat tradycji, nie wszyscy wiedzą, jak używać go poprawnie. 

schabowy z mizerią
17.04.2024 12:42 Nigdy nie dodawaj tego do mięsa. W ten sposób szkodzisz własnemu dziecku

W poniedziałek schabowy z mizerią, w środę sos z kurczaka ze śmietaną, a codziennie na kolację kanapeczki z szynką i z serem. Wydaje się, że taka ilość mięsa w tygodniowej dziecięcej diecie powinna w pełni zaspokoić jego potrzeby. A jednak nie. Mięso podawane w takiej formie to prosta droga do niedoborów żelaza.Większość rodziców jest zaskoczonych niedoborem żelaza stwierdzonym u dziecka. Przecież maluch zjada mięsko kilka razy w tygodniu i to ze smakiem. Ale łączenie mięsa z niektórymi produktami sprawia, że nawet 60 proc. żelaza w nim zawartego, nie wchłania się do organizmu. To ważne, zwłaszcza gdy zostaje stwierdzona anemia spowodowana niewystarczającą ilością żelaza w diecie.

Olej rydzowy
08.04.2024 18:23 Ma więcej właściwości niż oliwa z oliwek. Wystarczy łyżeczka dziennie, by zadbać o urodę

W poszukiwaniu zdrowych produktów sięgamy po egzotyczne produkty, nie zwracając uwagi na to, co mają do zaoferowania rodzime łąki i lasy. Jednym z takich zapomnianych produktów jest olej rydzowy.Kiedyś był bardzo popularny, teraz niewiele osób wie o jego istnieniu. A przecież jest bardzo zdrowy i niezwykle wartościowy. Olej rydzowy to prawdziwa skarbnica witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto sięgać po niego jak najczęściej.

sernik
28.03.2024 20:23 Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych

Wielkanoc bez sernika? Nie ma takiej opcji. Serniki to jedno z najpopularniejszych ciast na całym świecie, a tradycyjne polskie przepisy nie mają sobie równych. Ten sernik jest moim faworytem, bo jest przepyszny i robi się go w mgnieniu oka.Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Do niedawna mistrzynią serników była teściowa, ale ten przepis w moim wykonaniu skutecznie pozbawił ją tytułu. Jest lekki i puszysty, a przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut!

żurek z jajkiem
24.03.2024 09:50 Już czas! Nastaw zakwas dzisiaj, a na Wielkanoc wyjdzie ci pyszny żurek [PRZEPIS]

Żurek można zrobić na gotowym zakwasie ze sklepu. Będzie smaczny, ale nijak się nie ma do tego, jak smakuje ten ugotowany na domowym zaczynie. Ma bardziej wyrazisty smak, a ten aromat jest po prostu niezrównany.Dobry zakwas jest kwaśny i niezwykle aromatyczny. Potrzebuje czasu, żeby był gotowy do użycia. To ostatni dzwonek, by nastawić zakwas na świąteczny żurek.

"Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań"
23.03.2024 18:34 Jeśli czytać z dziećmi o gotowaniu to koniecznie tę książkę. Jedzą potem jak najęte

- Mamo przeczytamy od początku? - to pytanie powtórzone zostało już kilkukrotnie, od kiedy w domu pojawiła się u nas książka "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań" autorstwa Łukasza Modelskiego. I gdyby ta książka nie była taka dobra, pewnie przewróciłabym oczami, ale jest wspaniała. A zabawa z nią przednia. Książka wydana przez Dwie Siostry z rysunkami Jacka Ambrożewskiego to lektura dla dużych i małych. Zawiera przepisy na dania, które dzieci od pokoleń kochają - chipsy, pizza, brownie. Oraz przepisy dla dorosłych, którzy marzą o hotelowych śniadaniach w czasie weekendu tylko we dwoje, gdy na stole lądują jajka po benedyktyńsku i naleśniki suzette. 

mięso drobiowe
08.03.2024 11:50 Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razy

Planujesz obiad, idziesz do sklepu, klasycznie wybierasz jakieś mięso. Może dzisiaj drobiowe? Teraz już tylko wystarczy je umyć, pokroić, przyprawić i właściwie kotlety będą raz-dwa. Zaraz, zaraz – umyć? To nie jest najlepszy pomysł.Okazuje się, że mycie mięsa może przynieść nam więcej szkody niż pożytku, choć brzmi to absurdalnie. Z badań wynika, że podczas mycia doprowadzamy do rozprzestrzeniania się bakterii po kuchni. Nie tylko w zlewie. Później znajdują się ona wokół niego, na innych produktach i potrawach.

starsza pani
07.03.2024 15:37 Byle do wiosny.... Na przednówku brakowało nawet mąki, ale nasze babcie wiedziały, co robić

"Kiedy starzec przeżył marzec, to będzie żył" - mówi stare wiejskie porzekadło. Marzec był na wsi najtrudniejszym czasem, bo zimowe zapasy już się kończyły, a wiosennych plonów jeszcze nie było. Okres ten nazywał się przednówkiem i zbiegał się z czasem Wielkiego Postu. Dla naszych przodków bardzo często oznaczał dotkliwy głód.Byle do wiosny — wzdychamy, tęskniąc za słońcem i pierwszymi wiosennymi warzywami. To powiedzenie jest starsze, niż mogłoby się nam wydawać. "Byle do wiosny" zwykło się mówić na wsi, kiedy nie było jeszcze nowych plonów, a spiżarnia zaczynała świecić pustkami. Jak radziły sobie nasze babcie, gdy na przednówku zaczynało im brakować jedzenia?

prodiż
02.03.2024 15:32 W kredensie mojej mamy znalazłam takie urządzenie. Wyczyściłam i sprzedałam za fajne pieniądze

Pojechałam do mamy na weekend, by pomóc sprzątnąć jej piwnicę. Bardzo się zdziwiłam, gdy oprócz słoików z przetworami na dnie kredensu, znalazłam zardzewiałe urządzenie. Jeszcze bardziej, gdy okazało się, że pomimo brudu i osadu, działa.Sprawdziłam ceny sprzętu na aukcjach w internecie i zacierałam ręce. Okazało się, że za takie cudeńko można dostać całkiem niezłe pieniądze, jeśli postanowi się je sprzedać.