To był ulubiony przysmak wszystkich dzieci! Wafle przekładane kremem czekoladowym w PRL-u gościły na stole w każdym domu. Przepis na ten deser jest banalnie prosty, a jego smak mimo to niepowtarzalny. Za każdym razem, gdy w domu gościły dzieciaki albo sąsiadka wpadła na kawę, można było serwować wafle z kremem kakaowym. Smakowały każdemu.Wafle czekoladowe to zdecydowanie deser wart przypomnienia. W dodatku nie potrzeba wiele, by wafle przekładańce wykonać samodzielnie. Wystarczy kilka prostych składników, by przyrządzić ten pyszny deser rodem z PRL.
Pizza na cieście francuskim jest tak banalna do zrobienia, że szkoda czasu zamawiać jakąkolwiek inną z pizzerii. W dodatku możesz wykorzystać na niej wszystko, co zalega ci w lodówce. Nie tylko warzywa - ser i wędlina również znajdą na niej swoje miejsce. Czasem myślę, że moje dzieci są wyjątkowe. Nie tylko dlatego, że są moje, ale również ze względu na wybory żywieniowe. Nie lubią klasycznej pizzy, ani hamburgerów, gardzą zupą pomidorową i kabanosami. Nie mówię już o warzywach, z których najchętniej jadłyby tylko zielonego ogórka. Jednak odwróconą pizzę Jamiego Olivera zjadają do ostatniego okruszka. I wcale im się nie dziwię.
Lot samolotem z małym dzieckiem może być trudny. Maluszki często płaczą podczas startu lub lądowania, ponieważ zatykają im się uszka. To może powodować duży dyskomfort, a nawet ból. Te sposoby na odetkanie uszu w samolocie działają również na dorosłych. Niemowlętom najlepiej podać w tym momencie smoczek. Ssanie sprawia, że ucho się nie zatyka tak łatwo. A co z trochę starszymi szkrabami i ich rodzicami?
Dzisiaj rano zrobiłam coś pysznego: ciasto francuskie z truskawkami. Wszystko zniknęło w kilka minut! Coś lżejszego, słodszego, delikatniejszego. I oczywiście z owocami! Staramy się nimi cieszyć, dopóki są pyszne, słodkie i w szczycie sezonu. Zimą jemy bardziej treściwe śniadania. Szykuję swojej rodzinie kiełbaski, jajka, omlety, kanapki. Ale kiedy tylko robi się cieplej, kiedy zaczyna się ta wspaniała, owocowo-warzywna pora roku, wszyscy nagle mamy ochotę na coś innego.
Lody są obowiązkowym elementem późnowiosennych i letnich spacerów z dziećmi. Jednak te, które kupujemy w sklepach i różnych budkach zwykle są bardzo słodkie, tłuste i pełne innych, raczej niezdrowych, dodatków. A tego nie chcemy dla naszych maluchów.Z powodzeniem można samemu zrobić lody. Takie, do których nie dosypiemy tony cukru i w których będzie tylko to, co nam odpowiada. Wystarczy kilka składników i mamy pyszny i chłodny, a w dodatku zdrowy deser, idealny na upalny dzień.
Kanapki na śniadanie, kanapki na kolację? To nudne, nie ma co ukrywać. Każdego wieczora, gdy zbliża się pora kolacji, w niejednym domu rozgrywa się ta sama scenka. Ktoś zagląda do lodówki i wzdycha: "Co tu zjeść?”.Mam idealne rozwiązanie tego problemu. Danie niebanalne, a jednocześnie szybkie do przygotowania i, przede wszystkim, bardzo smaczne. Ucieszy całą rodzinę. W moim domu rządzi już od dłuższego czasu. Spróbujesz?
Makaron, mąka, mleko w kartonie. Te artykuły mogą przydać się zawsze. Warto zabrać kilka opakowań na wakacje, nawet jeśli wiemy, że na miejscu są sklepy. Zwłaszcza gdy jedziemy w nieznane. Nigdy nie wiadomo, co zastaniemy na miejscu. A kiedy do restauracji będzie daleko, a dzieci zaczną domagać się jedzenia, z tych kilku produktów możemy w parę minut przygotować pożywny posiłek.
W wędlinach wykryto bakterię, która wywołuje groźną chorobę. Główny Inspektorat Sanitarny informuje, by, w razie wystąpienia objawów, jak najszybciej zgłosić się do lekarza.Podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły wycofywanie produktu. Jeśli masz go w domu, nie spożywaj.
Czasem, gdy długo nie używamy miodu, możemy odkryć, że coś się stało z jego konsystencją. Stwardniał, wygląda, jakby oddzielił się w nim cukier. Czy taki mód nadaje się do spożycia? Czy jest w ogóle jeszcze coś wart?Miód to najzdrowsza słodycz. Poza tym, że jest słodki i pyszny, jest także bardzo zdrowy. Mówi się, że to naturalny antybiotyk, bo świetnie radzi sobie z wszelkimi infekcjami. Używamy go więc zarówno do słodzenia potraw i napojów, jak i leczniczo.
Oto ciasto idealne na letnie popołudnia. Jest lekkie i puszyste, a do tego mało słodkie i bez grama tłuszczu. Właśnie czegoś takiego potrzebujemy teraz do popołudniowej kawy! Ten biszkopt z truskawkami kochają także dzieci. Idealnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, bo z niewielką modyfikacją stworzysz z niego wykwintny tort.
Wpływ mikroplastiku na ludzki organizm nie jest jeszcze dokładnie znany, szczególnie w dłuższej perspektywie, ale już mamy poważne przesłanki do tego, by sądzić, że może być niezwykle toksyczny. Naukowcy, którzy zajmują się tym tematem, nie mają co do tego żadnych złudzeń.Niewielkie kawałki tworzyw sztucznych, a więc właśnie mikroplastik, tkwią w naszych ciałach i powodują szereg problemów zdrowotnych. Ostatnio naukowcy odkryli obecność tych substancji w tkankach męskiego układu rozrodczego. Uważa się, że mogą one powodować bezpłodność.
Statystyczny Polak zjada nawet 42 kg cukru rocznie. To daje 3,5 torebki na miesiąc. Trudno to sobie wyobrazić, a jeszcze trudniej uwierzyć. Jednak tu nie chodzi tylko o ten cukier, który sypiemy łyżeczką. Najgorszy jest ten, którego nie widać.Każde ciastko, każda czekoladka, to może być dodatkowa łyżeczka lub dwie. W pączku "siedzą” 3 lub 4. Nawet w pozornie zdrowych produktach, jak jogurty czy soki, też jest mnóstwo cukru. A jest to wielki wróg naszego zdrowia. Jak zatem wyeliminować go z diety? Jest na to sposób.
Truskawki w diecie niemowlaka stanowią cenne źródło witamin, a do tego są pyszne, miękkie i soczyste. Dzieci zazwyczaj chętnie ich próbują. Rodzice z kolei, mają mnóstwo wątpliwości w tej kwestii.Panuje powszechne przekonanie, że truskawki są silnym alergenem. Nawet pediatrzy często radzą, by wstrzymać się z podawaniem tych owoców niemowlętom. A jak jest naprawdę? Od jakiego wieku dziecko może zacząć próbować truskawek?
132 uczniów i 7 nauczycieli z objawami zatrucia pokarmowego po zjedzeniu pomidorków koktajlowych. Tak skończył się projekt edukacyjny "Owoce i warzywa w szkole" w czterech szkołach.Masowe zatrucie to efekt programu organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa. Nie wiadomo jeszcze co było przyczyną zatrucia, a włoskie pomidorki koktajlowe trafiają także do polskich sklepów.
Co do obiadu? Zielone ogórki, śmietana albo jogurt, przyprawy i już! Okazuje się, że mizeria, w swej prostocie, zachwyciła krytyków kulinarnych. Zajęła bardzo wysokie miejsce w rankingu najsmaczniejszych sałatek świata.Pokonała kilkadziesiąt o wiele bardziej wyrafinowanych i bogatych przysmaków. A wiesz w ogóle, co to znaczy "mizeria”?
Nic tak nie cieszy rodziny, jak świeżo upieczone ciasto, które wyjeżdża na stół. Dlatego warto znać kilka sprawdzonych przepisów, by zbyt długo się nie zastanawiać, kiedy dzieciaki poproszą o coś słodkiego. Łącki przekładaniec siostry Anastazji robi furorę w internecie, nie jest tak trudny do wykonania, jak mogłoby się wydawać, a ma też tę zaletę, że nie tylko smakuje, ale i wygląda – apetycznie oraz wykwintnie. Nada się nawet na bardziej eleganckie przyjęcie.
Tęczowy nalot na wędlinie możemy zaobserwować i w mięsie na wagę, i w paczkowanych skrawkach. Co jednak oznacza? I czy wędlinę z takim odblaskiem można bezpiecznie spożywać. Odpowiadamy.Wędliny zawierają nie tylko mięso (oby było go jak najwięcej), ale również sól, przyprawy, azotan sodu oraz inne konserwanty. Czy wszystkie z nich są bezpieczne dla zdrowia? Sprawdzamy, czy to one tworzą tęczowy nalot na plastrach szynki.
Jako dziecko pewnie próbowałaś kwiatów bzu, jednak czy wiesz, że ta roślina ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a także bogate zastosowanie w kuchni? Dziś przygotujemy z lilaka lemoniadę!Cały maj pachnie bzem. Kochamy znosić jego naręcza do domu, ustawiamy w wazonach i staramy się nacieszyć lilakiem. Jednak nie można zapominać, że te piękne fioletowe lub białe kwiatki to także doskonała baza w kuchni.
W każdy polskim domu, co sobota odbywa się narodowe tłuczenie mięsa na kotlety schabowe. Narzędziem, którego wtedy używamy jest tłuczek do mięsa. Niestety, mimo wielu lat tradycji, nie wszyscy wiedzą, jak używać go poprawnie.
To był przysmak! Wafle przekładane kremem czekoladowym w PRL-u gościły na stołach niemal wszystkich domów. Wykonanie tego deseru było banalnie łatwe, a jego smak – niepowtarzalny. Gdy zjawiali się niezapowiedziani goście, szybko można było podać na stół coś, co smakowało każdemu.Wafle czekoladowe to zdecydowanie deser wart przypomnienia. W dodatku nie potrzeba wiele, by wafle przekładańce wykonać samodzielnie. Albo lepiej – z udziałem małego pomocnika.
Każda mama chciałaby, żeby jej dziecko zjadło rano coś pożywnego, ale przy tym również zdrowego. Maluchy lubią parówki i często o nie proszą. Czy powinniśmy im ulegać?O parówkach powiedziano już wiele złego. Że to MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie od kości, albo wręcz, że to zmielone przeróżne dziwne części zwierząt. A do tego wzmacniacze smaku i konserwanty. Czy to może być zdrowe? Na pewno nie! Ale warto wiedzieć, że istnieją parówki, którym niczego nie można zarzucić.
Wielu z nas trudno wyobrazić sobie poranek bez filiżanki aromatycznej kawy. Ale w ostatnim czasie nasz ulubiony napój zyskał mocnego konkurenta. Co ciekawe, proponują go nawet kawiarnie! To matcha. Co takiego ma w sobie ten zielony stymulant? Można raczej spytać – czego nie ma? Pobudza, ale i relaksuje, obniża cholesterol, zabija bakterie, a nawet podkręca płodność. A to zaledwie ułamek niezwykłych właściwości tej... herbaty.
Po świętach poszli na zakupy. “Chociaż pieczywo świeże wezmę” - mówili w domu i wrócili z pustymi rękoma. W całej Polsce klienci dyskontów zderzali się ze ścianą, bo sklepy nie zdążyły zmienić cen.1 kwietnia zniesiono zerowy VAT na żywność. Okazuje się, że dwa dni później w niektórych sklepach wciąż nie można zrobić zakupów.
Czasem zjemy coś nieświeżego, a kiedy indziej nie umyjemy rąk przed posiłkiem. Przyczyn zatrucia pokarmowego jest wiele. Zaszkodzić może połączenie niektórych pokarmów, a czasem wystarczy, że zjemy zbyt dużo wszystkiego. Żołądek zaczyna nas boleć, pojawia się biegunka, wzdęcia lub wymioty.Przed świętami do zatruć pokarmowych dochodzi częściej. Jemy różne smakołyki, grzyby, śledzie, sałatkę z majonezem. Niektóre te potrawy są naprawdę ciężkostrawne. Zdarza się też, że do naszego żołądka trafi coś, co zbyt długo już leżało... Co robić w takiej sytuacji?
Najpierw "Nie jedz, bo to na Święta", a potem "No jedzcie, bo się zmarnuje". Dziś w Polsce prawie nie ma domów, w których po otwarciu lodówki nie zobaczylibyśmy nadmiaru, który został po zbyt obfitych przygotowaniach do Świąt. A jedzenie to pieniądze, których nikt nie powinien marnować.Dania, których przygotowaliśmy zbyt wiele, ale przechowywaliśmy w odpowiednich warunkach, wciąż mogą zyskać nowe życie. Co prawda sałatka jarzynowa raczej już się do niczego nie nada, ale niektóre dania wciąż można uratować.
Boże Narodzenie to niezwykły czas. Dzieci nie mogą się doczekać tego, co przygotował dla nich święty Mikołaj, a dorośli bardziej skupiają się na świątecznych przysmakach. Często potrawy, które jemy w tych dniach, spożywamy tylko raz w roku, dlatego tym bardziej na nie czekamy, a potem chcemy wszystkich spróbować...Gdy napakujemy sobie do żołądka tak dużo wszystkiego, nietrudno o kłopoty. Niestrawność, wzdęcia, zgaga, uczucie przepełnienia – niestety towarzyszą podczas świąt wielu z nas. Co z tym zrobić? Jak sobie ulżyć?
Sałatka jarzynowa z majonezem to jedno z ulubionych dań Polaków. Ponieważ jest dosyć pracochłonna, na co dzień raczej brakuje nam na nią czasu. Przyrządzamy ją głównie z powodu większych okazji – na przykład na Boże Narodzenie. Zwykle robimy jej dużo, tak, by dla wszystkich starczyło i to na kilka dni. Czasem tak się rozpędzimy, że wychodzi jej aż nazbyt wiele! Wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak długo właściwie można ją przechowywać. A co z mrożeniem?
Śledzik w śmietanie, w oleju lub pod pierzynką. Smażony albo w galarecie. A może sałatka śledziowa? Koreczki? Sposobów na to, jak przyrządzić śledzie na Boże Narodzenie jest całe mnóstwo. Każda pani domu ma z pewnością swój własny i niepowtarzalny.Nic dziwnego – śledzie są naprawdę smaczne, a ponieważ tradycyjnie, podczas świąt, na stole śledź powinien się znaleźć, nie ograniczamy się. Przygotowujemy co najmniej kilka wersji, by każdy członek rodziny znalazł coś dla siebie. No i podjadamy potem te śledzie przez wiele dni. A tak naprawdę, jak długo można je przechowywać?