Jak wybrać dobre mandarynki? Prosty sposób na kupienie tych najsmaczniejszych
Rusza sezon na cytrusy. Sklepowe półki uginają się od pomarańczy, grejpfrutów i pomelo. Wśród nich królują oczywiście mandarynki - jedna z ulubionych cytrusów Polaków. Podpowiadamy, jak wybrać najbardziej soczyste owoce dla rodziny. I to za jednym przyłożeniem ręki.
Bogactwo witaminy C w cytrusach sprawia, że powinny one regularnie gościć na naszym stole. Szczególnie w okresie przeziębieniowym. Podawanie dzieciom słodkich mandarynek to najprostsza droga do wzmocnienia ich odporności. Bo przyznajcie sami, czy znacie dziecko (i dorosłego), który nie lubi mandarynek?
Mandarynki: właściwości odżywcze
A jednak mandarynki to więcej niż tylko bogactwo witaminy C, która pełni ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Kto cierpi na przesuszającą się skórę i szybko odmraża sobie policzki, również powinien jeść dużo mandarynek.
Mandarynki są źródłem:
- błonnika - istotnego dla zdrowia układu pokarmowego. Odpowiednia ilość błonnika w diecie wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i wpływa na kondycje jelit. Dlatego nie zdejmuj białej błonki z mandarynek, jest bardzo zdrowa,
- witaminy A - wspierającej wzrok, zdrowie skóry i kości,
- antyoksydantów - dzięki którym nasza cera będzie gładka i napięta.
Ponadto owoce składają się głównie z wody, więc przyczyniają się do utrzymania właściwego poziomu nawodnienia organizmu. Tylko trzeba wiedzieć, jak wybrać te najlepsze. Oto nasz sposób.
Jak wybrać najlepsze mandarynki?
Zamiast miotać się po sklepowej alejce i rozmyślać, jak wybrać najlepsze mandarynki. Skorzystaj z naszej prostej rady. Nie musisz specjalnie oglądać owoców i dokonywać porównań. Mandarynki trafia prosto z twojej dłoni do koszyka.
Po wejściu do sklepu, od razu kieruj się do stoiska z cytrusami, na którym owoce leżą luzem. Łatwiej wtedy wybrać te najsmaczniejsze. Każdą mandarynkę po prostu zważ w swojej dłoni. Im cięższa będzie, tym więcej soku zawiera, więc możesz być pewna, że nie jest wysuszona. Wybieraj mandarynki tego samego rozmiaru, by wyrobić sobie wagę w ręce.
Co jeszcze warto sprawdzić?
Ważenie mandarynki to najprostszy sposób na sprawdzenie, czy nie jest wysuszona. W czasie zakupów możesz jednak zwrócić uwagę na jeszcze kilka szczegółów, by upewnić się, że owoce, które kupujesz, są najwyższej jakości.
Omijaj mandarynki z widocznymi plamkami, dziurkami i zadrapaniami - takie szybciej się psują.
Wybieraj te o lśniącej, grubej skórce.
Ściśnij lekko mandarynkę w dłoni, by sprawdzić jej jędrność. Te, które stawiają opór i są elastyczne, na pewno będą smaczne.
Zerknij na miejsce, w którym powinna być szypułka owocu. Białe i czyste jest oznaką świeżości owocu.
I to wszystko. Wybieranie mandarynek nigdy nie było łatwiejsze, a z pewnością będzie smaczniejsze.
Zobacz też:
To bomba witaminowa na odporność dla ciebie i dziecka. A ty wyrzucasz ją do kosza!
Kupisz takie mięso i cała rodzina się pochoruje. Radzimy, na co zwrócić uwagę
Co oznacza biały nalot na miodzie? Nie możesz go zignorować