Już teraz zadbaj o zimową odporność. Naturalny lek z babcinej apteczki
Jeśli zimą chcemy zachować zdrowie, trzeba myśleć o nim latem - mówią specjaliści zajmujący się holistycznym podejściem do zdrowia. Aktywności fizyczna, spacery, unikanie lodowatych napojów, dobrze zbilansowana dieta, to wszystko ma znaczenie.
Nie wolno jednak zapominać o tym, że latem przyroda daje nam mnóstwo możliwości, by zrobić zapasy naturalnych leków. Sierpień to czas na przygotowanie syropu z owoców czarnego bzu.
Twoja babcia nie przeszła obok obojętnie
Czarny bez to roślina niesamowita, nie dość, że jej wymagania, co do warunków wzrostu są niewielkie, to jeszcze jest przepełniona cennymi dla naszego zdrowia składnikami. Zarówno kwiaty (w czerwcu), jak i błyszczące, ciemne owoce (w sierpniu) od pokoleń wykorzystujemy w celach leczniczych i profilaktycznych.
Nasze babcie wiedziały, że latem trzeba nazbierać bzu, żeby zimą się nie martwić. Dziś, kiedy mamy łatwy dostęp do leków, coraz częściej zapominamy, że natura może nas skutecznie wspierać, nie tylko w budowaniu odporności, ale także przy pierwszych objawach przeziębienia i grypy. Z letniej wycieczki na wieś koniecznie zabierz na pamiątkę owoce czarnego bzu - zimą podziękujesz za tę radę.
Ważne jednak, żeby bzu nie zbierać przy ruchliwych drogach, oczyszczalniach ścieków, czy polach, gdzie wykorzystuje się opryski chemiczne. Czarny bez lubi rosnąć nad strumykiem, w pobliżu jeziora a czasem także przy leśnych polanach. Im dalej od cywilizacji - tym lepiej. Pamiętaj, że owoce muszą być mocno dojrzałe (czarne) i nie można ich spożywać na surowo.
Czarny bez to bogactwo witamin i innych cennych składników. Znajdziesz w nim m.in.:
- Witaminę C
- Garbniki
- Witaminy z grupy B
- Prowitaminę A
- Żelazo
- Potas
- Wapń
- Sód
- Pektyny
- Kwas jabłkowy.
Właściwości czarnego bzu
Syrop z czarnego bzu polecany jest przede wszystkim w walce z przeziębieniami i grypą. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, ale też antywirusowo i przeciwbólowo. Warto jednak pamiętać, że syrop z owoców czarnego bzu, ma także działanie moczopędne (obniża ciśnienie tętnicze), przeczyszczające (pomaga w walce z zaparciami), ale chroni także przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Regularne spożywanie syropu z owoców czarnego bzu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Ma działanie antyoksydacyjne, a więc przeciwstarzeniowe. Działa nie tylko na wygląd (mniej zmarszczek), ale na wszystkie komórki ciała.
Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu - przepis
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu (po umyciu i oderwaniu od szypułek)
- 1 l wody
- 2 szklanki cukru
Wszystkie składniki umieść w garnku z grubym dnem i zagotuj. Wyłącz palnik i zostaw na noc. Rano ponownie zagotuj syrop (bez przykrycia), kiedy wystygnie, odcedź przez drobne sito, możesz lekko przetrzeć. Przelej do butelek lub słoiczków i zapasteryzuj. Syrop można spożywać do 24 miesięcy od przygotowania.
Syrop z czarnego bzu dla dzieci
Zawsze przed podaniem leków dziecku, nawet tych naturalnych warto skonsultować się z lekarzem. Jeśli ten nie zaleci inaczej, małym dzieciom do 3 r.ż. podajemy 1 łyżeczkę syropu rozcieńczoną w pół szklanki wody. Starszym dzieciom 3-7 lat podajemy do 2 łyżeczek w pół szklanki wody. Dorośli i dzieci powyżej 7 r.ż. mogą przyjmować do dwóch łyżek syropu na szklankę wody.
Profilaktycznie podajemy syrop z owoców czarnego bzu raz dziennie, leczniczo 3-4 razy. Nie wolno jednak przyjmować specyfiku w przypadku odwodnienia.
Zobacz też:
Jak wzmocnić odporność dziecka?
Domowe lekarstwo na kaszel. Można je podać już rocznemu dziecku
Babciny syrop na odporność dla dzieci - prosty przepis