Marmurowe jajka robię co roku. Są ozdobą wielkanocnego stołu
Marmurkowe jajka robi się banalnie prosto, a nie ma osoby, która zasiadając z nami do wielkanocnego stołu, nie zapytałaby, jak je wyczarowałam. Przepis na kolorowe jaja na twardo jest naprawdę łatwy, a same jajka nadają się do jedzenia. Zrobicie je nawet w wielkanocny poranek.
Marmurkowe jajka - czy są jadalne
Jaja na twardo z marmurkową nitką to ozdoba mojego wielkanocnego stołu. Czasem robię je tylko w jednym kolorze, czasem we wszystkich kolorach tęczy. Moje dzieci chętnie angażują się w szykowanie barwników i dobieranie kolorów.
Marmurkowe jajka przygotowuję z użyciem barwników spożywczych, więc nadają się do jedzenia i są bezpieczne. Zanim przygotuję śniadanie wielkanocne, zaczynam właśnie od tych jajek, które muszą chwilę poleżeć w barwniku, by nabrać pięknego koloru.
Marmurkowe jajka - przygotowanie
Aby przygotować marmurkowe jajka, trzeba najpierw je ugotować. Wkładam jajka do garnka z wodą i gotuję ok. 8 minut, aż będą twarde. Potem przelewam zimną wodą, by szybko schłodzić.
W czasie, gdy jajka się gotują, przygotowuję miseczki z barwnikami. Szczyptę barwnika rozpuszczam w zimnej wodzie. Pilnuję, by poziom wody mniej więcej przykrywał całe jajko, ale barwnik nie przelewał się.
Ostudzone jajka obijam delikatnie małą łyżeczką. Nie przejmujcie się, jeśli kilka fragmentów skorupek odpadnie. Potem wkładam jajka do miseczek z barwnikiem i zostawiam na około godzinę.
Po tym czasie delikatnie obieram jajka pod strumieniem wody, by skorupka schodziła gładko i nie popsuła struktury jajek. Całe jajka albo przekrojone podaję na talerzu z warzywami i sałatą. Nie ozdabiam ich już majonezem, bo nie chcę psuć pięknego widoku marmurka.
Marmurkowe jajka - wzory
Marmurkowe jajka nie muszą być całe w marmurku. Tylko od was zależy, jak ułożą się wzory. Możecie obijać całe jajko łyżeczką lub zrobić to tylko z jednej strony. Czasem dla zabawy robię takie podwójne jajka.
Możecie również zrobić marmurkowe obręcze tylko na środku jajka lub pobić tylko spód, lub górę jajka i zrobić dwukolorowe pisanki do jedzenia.
Koniecznie spróbujcie je zrobić! Powodzenia!
Zobacz też:
W ten weekend będzie 20 stopni. Jak ubrać niemowlę, aby go nie przegrzać?
To nigdy nie powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Polacy nie mają pojęcia
Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych
Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco