Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Marmurowe jajka robię co roku. Są ozdobą wielkanocnego stołu
Aneta Zabłocka
Aneta Zabłocka 29.03.2024 12:08

Marmurowe jajka robię co roku. Są ozdobą wielkanocnego stołu

marmurkowe jajka na twardo
Fot. Portal Parentingowy/Aneta Zabłocka

Marmurkowe jajka robi się banalnie prosto, a nie ma osoby, która zasiadając z nami do wielkanocnego stołu, nie zapytałaby, jak je wyczarowałam. Przepis na kolorowe jaja na twardo jest naprawdę łatwy, a same jajka nadają się do jedzenia. Zrobicie je nawet w wielkanocny poranek. 
 

Marmurkowe jajka - czy są jadalne

Jaja na twardo z marmurkową nitką to ozdoba mojego wielkanocnego stołu. Czasem robię je tylko w jednym kolorze, czasem we wszystkich kolorach tęczy. Moje dzieci chętnie angażują się w szykowanie barwników i dobieranie kolorów.

Marmurkowe jajka przygotowuję z użyciem barwników spożywczych, więc nadają się do jedzenia i są bezpieczne. Zanim przygotuję śniadanie wielkanocne, zaczynam właśnie od tych jajek, które muszą chwilę poleżeć w barwniku, by nabrać pięknego koloru. 

Kopia – Marta L - 2024-03-29T120452.460.png
Fot. Portal Parentingowy/Aneta Zabłocka

Marmurkowe jajka - przygotowanie

Aby przygotować marmurkowe jajka, trzeba najpierw je ugotować. Wkładam jajka do garnka z wodą i gotuję ok. 8 minut, aż będą twarde. Potem przelewam zimną wodą, by szybko schłodzić.

1000005453.jpg
Fot. Portal Parentingowy/Aneta Zabłocka

W czasie, gdy jajka się gotują, przygotowuję miseczki z barwnikami. Szczyptę barwnika rozpuszczam w zimnej wodzie. Pilnuję, by poziom wody mniej więcej przykrywał całe jajko, ale barwnik nie przelewał się.

1000005454.jpg
Fot. Portal Parentingowy/Aneta Zabłocka

Ostudzone jajka obijam delikatnie małą łyżeczką. Nie przejmujcie się, jeśli kilka fragmentów skorupek odpadnie. Potem wkładam jajka do miseczek z barwnikiem i zostawiam na około godzinę.

1000005455.jpg
Fot. Portal Parentingowy/Aneta Zabłocka

Po tym czasie delikatnie obieram jajka pod strumieniem wody, by skorupka schodziła gładko i nie popsuła struktury jajek. Całe jajka albo przekrojone podaję na talerzu z warzywami i sałatą. Nie ozdabiam ich już majonezem, bo nie chcę psuć pięknego widoku marmurka. 

1000005458.jpg
Fot. Portal Parentingowy/Aneta Zabłocka

Marmurkowe jajka - wzory

Marmurkowe jajka nie muszą być całe w marmurku. Tylko od was zależy, jak ułożą się wzory. Możecie obijać całe jajko łyżeczką lub zrobić to tylko z jednej strony. Czasem dla zabawy robię takie podwójne jajka.

Możecie również zrobić marmurkowe obręcze tylko na środku jajka lub pobić tylko spód, lub górę jajka i zrobić dwukolorowe pisanki do jedzenia. 

Koniecznie spróbujcie je zrobić! Powodzenia!

Zobacz też:

W ten weekend będzie 20 stopni. Jak ubrać niemowlę, aby go nie przegrzać?

To nigdy nie powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Polacy nie mają pojęcia

Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych


 Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco

Powiązane
None
5 powodów, dla których mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety roczniaka
Karol Strasburger
Pokręcony quiz z pytaniami z "Familiady". Zgadniesz, jak odpowiedzieli ankietowani?