Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych
Wielkanoc bez sernika? Nie ma takiej opcji. Serniki to jedno z najpopularniejszych ciast na całym świecie, a tradycyjne polskie przepisy nie mają sobie równych. Ten sernik jest moim faworytem, bo jest przepyszny i robi się go w mgnieniu oka.
Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Do niedawna mistrzynią serników była teściowa, ale ten przepis w moim wykonaniu skutecznie pozbawił ją tytułu. Jest lekki i puszysty, a przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut!
Najszybszy sernik świata
Polacy kochają serniki, a każda pani domu ma swój sekretny przepis na ten idealny. Niektórzy lubią z rodzynkami, inni z brzoskwiniami, a jeszcze inni z czekoladowym spodem. Ale prawda jest taka, że najsmaczniejszy i najbardziej uniwersalny jest ten klasyczny sernik, pozbawiony dodatków, puszysty, delikatny i lekko zarumieniony na wierzchu.
Miałam duży problem z sernikami, bo nie lubię spędzać w kuchni długich godzin, a te ciasta wydawały mi się zawsze bardzo pracochłonne. Wszystko zmieniło się, gdy poznałam ten przepis. Teraz robię sernik regularnie, bo przygotowanie serowej masy zajmuje zaledwie 10 minut, a smak jest zniewalający.
Sernik w 10 minut — składniki
Ten sernik nie ma spodu, a do jego przygotowania można użyć dobrej jakości mielonego twarogu z wiaderka. To dlatego przygotowanie go to przyjemność.
Składniki:
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 4 jaja
- 200 g masła
- 150 g cukru
- budyń waniliowy
Potrzebna będzie też tortownica o średnicy 24 cm wyłożona papierem do pieczenia. Zacznij od włączenia piekarnika. Ustaw go na 190 stopni, z grzaniem góra-dół, bez termoobiegu. Jeżeli nie możesz wyłączyć tej funkcji, zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
Szybki sernik – przygotowanie
Masło wrzucamy do rondelka, roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie to miski wrzucamy ser, jaja, cukier i budyń waniliowy. Całość mieszamy delikatnie. Jeśli używasz miksera – ustaw go na niskie obroty. Dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę mieszamy.
Masę serową przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, po kolejnych 30 minutach – do 120 stopni. W tej temperaturze pieczemy sernik przez kolejne pół godziny, a następnie wyłączamy piekarnik. Nie wyjmujemy ciasta od razu, lecz zostawiamy go jeszcze na 10 minut.
Polski sernik nie ma sobie równych
Tradycyjny polski sernik na kruchym spodzie otrzymał tytuł najlepszego serowego deseru na świecie w rankingu serwisu TasteAtlas, wyprzedzając nawet słynny sernik baskijski. Sernik w 10 minut, co prawda nie ma spodu, ale jego smak z powodzeniem może konkurować z tym nagradzanym deserem.
Uwaga – bardzo ważne jest zmniejszanie temperatury podczas pieczenia. Dzięki temu sernik nie opada i zachowuje wyjątkową puszystość. Piekarnika nie wolno też otwierać w trakcie, a przed pokrojeniem sernik musi dobrze wystygnąć. Możesz przed podaniem ozdobić go polewą, owocami, albo cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz także:
Te ciasta piekła każda babcia do niedzielnej herbatki. Poznasz je po zdjęciu?
Komunia u Magdy Gessler? Wcale nie tak drogo, jak mogłoby się wydawać
Poradnik dla każdej babci. Co podać wnukom na Wielkanoc, by rodzice nie robili afery
Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco