Moja mama zawsze robiła syrop z cebuli w ten sposób. Ja znalazłam lepszy przepis
Syrop z cebuli to sprawdzony sposób naszych babć, a także prababć, na to, jak pozbyć się kaszlu. Chyba nie ma osoby, która by o nim nie słyszała! Każdy, kto w początkach infekcji próbuje poratować się domowymi metodami, przypomina sobie o tej miksturze.
Dziś wiemy dużo więcej, niż przed laty. Znamy też prozdrowotne działanie wielu innych roślin, a w dodatku są one o wiele łatwiej dostępne niż kiedyś. Warto dodać je do syropu z cebuli, by zyskał nową jakość.
Syrop z cebuli to świetny sposób na kaszel i nie tylko
Syrop z cebuli robiła mi moja mama, kiedy łapała mnie infekcja. A dla niej przygotowywała go jej mama. Polegało to na tym, że cebulę należało obrać i drobno pokroić. Następnie zasypywało się to cukrem i odstawiało na całą noc, żeby warzywo puściło sok. Rano można już było zacząć popijać specyfik. I cieszyć się z jego efektów, które są następujące:
- Leczenie kaszlu – syrop z cebuli jest skutecznym środkiem na kaszel – działa wykrztuśnie – i katar. Ma także działanie przeciwzapalnie na błonę śluzową gardła, łagodzi podrażnienia i ułatwia usuwanie wydzieliny. Pomaga na ból gardła, a nawet na zapalenie krtani.
- Wspieranie odporności – cebula zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, które wspierają nasz układ immunologiczny. Regularne spożywanie syropu z cebuli może zatem pomóc w zapobieganiu infekcjom – można pić go także profilaktycznie.
- Wspomaganie procesu trawienia – cebula poprawia proces trawienia i reguluje poziom kwasu żołądkowego. Działa także przeciwbakteryjnie w układzie pokarmowym.
- Oczyszczanie organizmu – syrop z cebuli działa jak naturalny detoksykant, pomagając organizmowi pozbyć się toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Ale, że z cukrem...?
Wspaniałe prozdrowotne właściwości cebuli to jedno, ale druga kwestia, to ten cukier. Kiedy już tyle wiemy o szkodliwości cukru, naprawdę może trochę boleć, kiedy na posiekaną cebulę mamy nasypać dwie, czy nawet jedną łyżkę białych kryształków. To jak: z jednej strony się leczę, a z drugiej truję? Tak nie może być!
Zrezygnuj z cukru i tyle. Nowoczesny syrop z cebuli powinien być wykonany na miodzie. Warzywo również dzięki niemu puści sok, a przy okazji skorzystamy z prozdrowotnych właściwości pszczelego produktu (uwaga na alergie!). Miód również działa przeciwzapalnie, i przeciwbakteryjnie – zawiera nadtlenek wodoru – pomaga więc w zwalczaniu różnych infekcji.
Miód to lekarstwo na wiele naszych dolegliwości. Pomaga w przypadku chorób górnych dróg oddechowych, zmniejsza podrażnienie błony śluzowej gardła, działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo oraz napotnie (zwłaszcza miód lipowy), ale ma także właściwości prebiotyczne. A ponieważ wiele infekcji przeziębieniowych wpływa także na układ pokarmowy, może się okazać bardzo pomocny.
Jak jeszcze można zrobić lifting syropu z cebuli?
Aby nasz syrop działał jeszcze mocniej, można dodać do niego rozgnieciony ząbek czosnku. Czosnek to przecież najbardziej znany naturalny antybiotyk. Działa:
- przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo – zawiera m.in. allicynę, która jest przeciwbakteryjna i przeciwwirusowa. Warto spożywać go w czasie infekcji, ale również profilaktycznie,
- przeciwzapalnie – a więc łagodzi stan zapalny, który rozwinął się w organizmie,
- wspierająco dla układu odpornościowego – a to dzięki, m.in., witaminie C, B6 oraz manganowi,
- antyoksydacyjnie – zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Innym warzywem, które z dużą korzyścią możemy dodać do naszego syropu, jest korzeń imbiru. On z kolei wykazuje właściwości rozgrzewające, napotne, ale również przeciwgorączkowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. A jeśli chcemy poprawić smak naszego syropu, dodajmy do niego sok z wyciśniętej cytryny. W nim także jest trochę witaminy C, ale prozdrowotne działanie wyciągniemy raczej z kwasu – jest on szczególnie korzystny dla jelit.
Nowoczesny syrop z cebuli – nie dla każdego
Trzeba jednak uważać, by nie pić syropu z cebuli – szczególnie z dodatkiem imbiru – na noc, ponieważ będziemy zbyt mocno kasłać i nie uśniemy. Oczywiście nie należy tak mocnego syropu podawać także dzieciom. Podobnie, jeśli chodzi o czosnek – kilkulatkom można dodać odrobinę do mikstury, ale maksymalnie pół ząbka.
Zarówno czosnek, jak i imbir czy cytryna, w dużej ilości mogą podrażniać ściany żołądka. Jeśli ktoś cierpi na wrzody lub ma inne problemy ze strony układu pokarmowego, również nie powinien sam leczyć się tego typu syropem domowej roboty. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze należy zasięgnąć opinii lekarza.
Czytaj także:
Już teraz zadbaj o zimową odporność. Naturalny lek z babcinej apteczki
Zmarły setki dzieci po zażyciu syropów na kaszel. Nadal można kupić je w aptekach