Biorę ciasto francuskie i zawijam w nie truskawki. To słodkie śniadanie to hit w moim domu
Dzisiaj rano zrobiłam coś pysznego: ciasto francuskie z truskawkami. Wszystko zniknęło w kilka minut! Coś lżejszego, słodszego, delikatniejszego. I oczywiście z owocami! Staramy się nimi cieszyć, dopóki są pyszne, słodkie i w szczycie sezonu.
Zimą jemy bardziej treściwe śniadania. Szykuję swojej rodzinie kiełbaski, jajka, omlety, kanapki. Ale kiedy tylko robi się cieplej, kiedy zaczyna się ta wspaniała, owocowo-warzywna pora roku, wszyscy nagle mamy ochotę na coś innego.
Owocowe śniadanie w wakacje
Latem owocowe śniadania smakują najlepiej. Są słodkie, delikatne, ale sycące. Kiedy już zrobiłam wszelkie placuszki i racuchy z owocami, owsianki naładowane borówkami i malinami, przyszedł czas na trochę kombinowania z przepisami. Postanowiłam przygotować więc śniadaniowe ciasteczka z ciasta francuskiego, które podałam z waniliowym skyrem.
Chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się, że takie śniadanie jest czasochłonne, okazuje się, że można je zrobić w 10 minut. Potem wstawia się je do piekarnika i można iść myć zęby, poganiać dzieci i malować rzęsy. Robi się praktycznie samo! I można zrobić je w różnych formach — kieszonek, prostokątów, rogalików lub rollsów, tak jak ja.
Ja użyłam truskawek, bo miałam je w lodówce. Ale myślę, że każde owoce będą pasować, koniecznie wypróbuję czereśnie i wiśnie. I oczywiście morele, jeśli tylko znajdę miękkie i słodkie. Ale można dodać do nich także jagody, borówki amerykańskie, porzeczki czy jabłka, albo po prostu dżem, który akurat masz otwarty.
Zawijaski z ciasta francuskiego z truskawkami
Do zrobienia zawijasków z ciasta francuskiego z truskawkami nie potrzebujesz za wiele składników. Oczywiście ciasto możesz zagnieść samodzielnie, jednak te dostępne w sklepach gotowe mają niezły skład i bardzo przyspieszają cały proces.
Potrzebujesz:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 jajko,
- truskawki (ja użyłam około 12 sztuk średnich owoców),
- 1,5 łyżki drobnego cukru,
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia.
Ciasto francuskie możesz użyć świeże lub mrożone. To drugie trzeba rozmrażać przez 2-4 godziny, więc trzeba o nim pamiętać wcześniej.
Przepis na zawijaski z ciasta francuskiego
Przygotowanie zawijasków jest bardzo proste. Oczywiście można włożyć w nie więcej serca (i pracy) i bawić się w zawijanie rogalików, kieszonek o wywiniętych brzegach czy nawet wyciąć ciasto na kształt truskawki. Ja zdecydowałam się po prostu na najprostsze rollsy. Rano szczególnie zależy mi na czasie, poza tym zawsze wybieram ekspresowe przepisy.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na ćwiartki lub połówki.
- Truskawki wymieszaj z cukrem.
- Ciasto rozłóż, rozwałkuj, jeśli to jest konieczne.
- Na rozłóż truskawki na cieście rzędami.
- Zawiń w rulon. Pokrój na grube (około 2-2,5 cm) plastry. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 25 minut.
- Posyp cukrem pudrem.
Takie śniadanie znika w kilka minut. Dzisiaj już mi nic nie zostało do kawy, więc następnym razem od razu zrobię większą porcję. I chyba wypróbuję inne owoce. Może wiśnie?
Zobacz także:
Biorę szynkę, jajka, ogórki kiszone i tortille. Mój mąż uwielbia ten pomysł na kolację
Ile możesz jeść jajek tygodniowo? Zależy, ile masz lat
Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie będzie hitem tego lata. Ten przepis to łatwizna